Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Három és fél milliárd forintot ért a tíz legnagyobb fogás

Magyarország schengeni övezethez való csatlakozása óta egyre többen próbálnak drogot és cigit csempészni hazánkon át az Unió más országaiba. A tíz legnagyobb fogás értéke: 3 és fél milliárd forint.
Amíg 2006-ban 1, 2008-ban 24, idén március 11-éig már 20 kilogramm marihuánát foglaltak le a vámosok a dél-alföldi regionális parancsnokság illetékességi területén. Heroinból tavaly 28 kiló akadt fent rostájukon – idén már 12 kilónál tartanak.

– A kábítószer-felderítések száma növekszik, a lefoglalt drogok listáját a heroin vezeti – mondta Némedi Varga Éva szóvivő. A csempészek a tapasztalatok szerint egyszerre 10-12 kilót próbálnak áthozni a magyar határon.

– A vámhatóság külső határszakaszon végzett szigorú ellenőrzését nem befolyásolta hazánk 2007. december 21-i, a schengeni övezethez való csatlakozása. A pénzügyőrök európai uniós csatlakozásunk óta kiemelt ellenőrzést folytatnak a harmadik országból érkező áruknál és személyeknél. Azt tapasztaljuk, hogy a kábítószerek a keleti országokból és Szerbiából érkeznek. Nem hazánk, hanem más uniós tagállam számít célországnak – magyarázta a szóvivő.

Fotó: DM/DV-archív
Fotó: DM/DV-archív

Magyarország schengeni csatlakozása óta a legnagyobb fogást a határrendészek könyvelhették el: tavaly júliusban Nagylakon egy török férfinál 50 kiló, nagy tisztaságú heroinra bukkantak 2 milliárd forint értékben. A dobogó második fokára szintén tavaly nyári felderítés került: a vámosok Tompánál foglaltak le 11 ezer pár Olaszországba tartó, hamis lábbelit 345 millió forint értékben. A bronzérem a határrendészeké: idén márciusban Nagylaknál egy görög férfi járművében 245 millió forint értékű csempészcigire leltek.

Nagyságrend alapján a negyedik helyre került egy másik csempészcigi-szállítmány lefülelése: decemberben Szegeden egy görög sofőr a szállítólevél szerint pitát vitt Németországba, ám a tészta mellett 220 millió forint értékű csempészcigit is találtak a vámosok. Az ötödik, illetve hatodik legnagyobb fogás a határrendészeket dicséri: tavaly szeptemberben és augusztusban Nagylakon illegális dohányszállítmányokat tartóztattak fel 184, illetve 177 millió forint értékben.

Hetedik-nyolcadik helyen – holtversenyben – két röszkei heroinfelfedés áll: idén március 4-én egy 12 kilogrammos szállítmányt sikerült a vámosoknak feltartóztatniuk, míg tavaly júniusban 10 és fél kiló drognak a határrendészek parancsoltak megálljt. A kábítószer értéke mindkét esetben 150 millió forint. Kilencedik helyen, 40 millió forint értékben, annak a 20 kiló marihuánaszállítmánynak a lefülelése áll, amelynek februárban ugyancsak a röszkei vámhivatal volt a végállomása.

A tizedik legnagyobb fogásként elkönyvelt régiós eset tavaly augusztusban történt Nagylakon, ahol egy Olaszországba tartó járműben fokozottan védett madártetemeket találtak a pénzügyőrök 28 millió forint értékben.

Olvasóink írták

 • 3. YoDa 2009. március 13. 12:12
  „veseo! Így van, ahogy mondod! Ismét grat Délmagyar...

  Egyébként megkérdezném, hogy honnan van a fénykép...?

  A DM/DV-archív azt jelenti, hogy a hatóság által készített fényképeket (amik egyébként bírósági tárgyaláson bizonyítékok) a delmagyar.hu használhatja?
  Egyébként nem baj, csak megkérdezem, mert nem tudom.”
 • 2. veseo 2009. március 13. 09:22
  „Idén márciusban 12 kilogrammos szállítmányt sikerült a vámosoknak feltartóztatniuk, heroint. Ez így volt, de ez a fénykép nem oda tartozik! Ismét nem ártana tisztázni a tényeket mielőtt a délmagyar megírja a cikkét.
  Ez a fénykép szintén egy 12 kg heroin felfedéshez tartozik amit idén februárban a határrendészek fedtek fel.”
 • 1. Teo 2009. március 13. 08:53
  „Csak így tovább, gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károly mikromarkolóval szedi össze a kutyagumit

Szeged - „Mikromarkoló", a nem publikus változat pedig: kutyakaka-kapkodó kézi készülék… Tovább olvasom