Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Három évad alatt hat díj Járainak

Szeged - Díjeső hullott Járai Mátéra az évad végén: a legjobb fő- és mellékszereplőnek járó két Dömötör-díj mellett az egyetem közönségdíját is elnyerte.
Három évad alatt hat elismerés – ilyen mérleggel kevesen dicsekedhetnek. A minden szerepében valami eredetit nyújtó színész mára a szegedi társulat egyik legnépszerűbb tagjává vált.

– A Dömötör-díj azért is fontos, mert kollégáink jóvoltából kerülhetünk a szavazólapra, a végső döntést pedig a közönség hozza meg. A felém áradó nagy szeretetet akkor tudom megszolgálni, ha minden szerepemet ugyanolyan százszázalékos energiával játszom. Egész életemben ezt akartam csinálni, boldog vagyok, hogy színész lehetek; azt hiszem, ezt látja rajtam a publikum – mondja Járai Máté, aki már három évadot játszott végig a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként. Eddig négy Dömötör-díjjal jutalmazták, és kétszer nyerte el a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját. Rajongói már mobiltelefonnal készített kalózfelvételeket is feltöltöttek róla a YouTube-ra.

– Még be sem mutattuk a Fekete Pétert, amikor valaki szólt, hogy A szerelemhez nem kell szépség című dalunk – amit békatalpban szteppelve adtam elő – felkerült a YouTube-ra. Nem ismerem az „elkövetőt", de borzasztóan jólesik, hogy ilyen figyelemmel kísérnek. Egy színész számára mi lehet ennél nagyobb dolog? – véli Máté, aki nemcsak Szegeden játszik, rendszeresen szinkronizál, állandó bérlete van Kováts Kriszta produkcióiba is. A Tivoli Színház harmadik éve tartja műsoron az Alice Csodaországban című mesemusicalt, amelyben ugyancsak fellép. A szegedi Liliomfit is hamarosan felújítják, és Nyíregyházán vendégszerepelnek vele.

Lapunk főszerkesztő-helyettese, Őrfi Ferenc (balról) adta át a Dömötör-díjat Járai Máténak. Fotó: Frank Yvette
Lapunk főszerkesztő-helyettese, Őrfi Ferenc (balról) adta át a Dömötör-díjat Járai Máténak.
Fotó: Frank Yvette

– Szerződtetésemkor Telihay Péter, a szegedi prózai tagozat új vezetője konkrét szerepeket nem mondott, lehetőségeket ajánlott. Azt a budapesti színházaknál már ismert rendszert szeretnék bevezetni, hogy nem mondják meg előre, egész évadban mit játszik majd a színész. Csak az első darab szereposztása tudható, a többit attól teszik függővé, hogy hogyan teljesítenek a színészek. Ez egyfajta versenyt hozhat létre a szerepekért. Számomra kicsit furcsa ez, sohasem kezdtem még így évadot. Talán nem rossz, ha egy színész felkészülhet a feladataira. Versenyhelyzetben sokkal kevésbé teljesítek jól, mint ha tudom, hogy bíznak bennem. Telihay Péterrel még sohasem dolgoztam, nem ismer engem, így megértem, hogy fenntartásai lehetnek. Azt is elfogadom, amit mondott: senkinek sem lesz bérelt helye a társulatban. Én nem feltétlenül főszerepeket szeretnék, inkább olyan lehetőségeket, feladatokat, amelyekből kiderül, hogy mit tudok – hangsúlyozza Máté, aki nem bánja, hogy most egy kicsit szusszanhat, ezen a nyáron ugyanis nincs bemutatója.

– Egy hónapra kiveszünk egy házat Horányban, a Duna-parton a feleségemmel, aki szinkrondramaturg, és filmeket fordít franciából, angolból. Neki elég egy tévé meg egy laptop, és bárhol tud dolgozni. Ha marad még időnk, lehet, hogy lemegyünk egy hétre a horvát tengerpartra is.

Törőcsik Mari hangján játszott

– Vicces volt, amikor a Bunbury kisszínházi előadására készülve a Kárász utcán bementem a feleségemmel az egyik cipőboltba, és mondtuk az eladónak, hogy egy 42-es női cipőt szeretnénk vásárolni nekem. Szóhoz sem tudtak jutni a megdöbbenéstől. Szerencsére befutott a Bunbury jelmeztervezője, Varsányi Anna is, aki elmagyarázta, hogy nem éjszakai lokálba készülök, hanem színész vagyok, és az egyik szerepemhez kellene. Erre megnyugodtak. Nem gondoltam, hogy ilyen jól fogom magam érezni egy idősebb arisztokrata hölgy szerepében. Egy hétig gyakoroltam a járást a magas sarkú cipőben. Törőcsik Mari férje a nagyapám, Maár Gyula filmrendező, és én Mari fantasztikus meselemezein nőttem fel. Elhatároztam, hogy az ő hangján játszom Lady Bracknell szerepét. Talán sikerült is, legalábbis a díjak ezt jelzik – fogalmazott Járai Máté.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendég a Vígszínház

Szeged - A Vígszínház társulata Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című darabjával… Tovább olvasom