Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Három éve sugároz a Rádió MI és a radioe.hu

Szeged - Két szegedi közösségi rádió ünnepli harmadik születésnapját ezen a héten: a Rádió MI és a radioe.hu. Az alapítókkal és aktív rádiósokkal beszélgettünk – a szerelem szó folyton előkerült.
– Mi hiányzott az éterből három évvel ezelőtt? – kérdeztük Nagy Gábort, a szegedi Rádió MI egyik alapítóját, az ITT Szeged Egyesület elnökét. Gábor kihagyta a olcsó poént (MI hiányoztunk), és közölte: az a zene, amely nem követi a mainstream trendet, és az a megszólalási mód, ahogyan egy adott téma iránt érdeklődő, tájékozott, hozzáértő emberek beszélnek.

– Mi tartja életben most? – faggattuk a műsorvezetőket, akik szerint elsősorban a szerelem. – A közszolgálatiság másik irányát próbáljuk bemutatni, az érdekesen közszolgálati vonalat helyezzük előtérbe – jellemezte önmagukat Szőke-Tóth Ágnes (Ágo), aki a Különvéleményt vezeti. – Nálunk senki nem akar többnek látszani annál, ami – tette hozzá Medvegy Gábor, a Reggel Délen című műsor egyik „gazdája".

Születésnapi bulik

A Rádió MI három napig ünnepel: pénteken a Fészek klubban koncertekkel és DJ-kkel, szombaton a Grand Caféban a rádió alapítóival, műsorvezetőivel, lemezlovasaival, vasárnap sporttal az SZTE Sportközpontban. A radioe.hu pénteken mulat a JATE-klubban, ők is koncerttel és DJ-kkel készülnek.

A rádió körül mintegy huszonöt ember dolgozik, fizetést nem kapnak, sőt saját zsebből járulnak hozzá a működési költségekhez. Ágnes szerint a függetlenségük, a szabadságuk érdekében döntöttek így, hiszen semmiféle „felsőbb hatalmat" nem akarnak maguk fölé, és elköteleződni sem szeretnének. De nem csak magukból élnek: pályáznak, kapnak felajánlásokat és adó egy százalékot. Az SZTE Médiatudományi Tanszékkel a rádió a kezdetek óta együttműködik, például közösen pályáznak, és lehetőséget adnak a kommunikáció szakos hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat a bölcsészkar épületében lévő stúdióban. A rádió az FM 89,9-en és interneten (www.radiomi.hu) is hallgatható.

A másik születésnapos, a radioe.hu csak a világhálón él. Nem is gondolkodtak FM-ben a kezdetekkor sem. Az induláskor Csík Gergely szerint az vezérelte az alapítókat, hogy teret adjanak azoknak a tehetséges egyetemista zenészeknek, zenekaroknak, DJ-knek, akik nem kapnak megfelelő felületet. A radioe.hu-val egyszerre alakult a Kultimedia Alapítvány, amely most is üzemelteti a rádiót, de közben más „gyermekei" is vannak, például egy online hírügynökség. Az alapítvány több rádióval kapcsolatban áll, ezek leghallgatottabb műsorai a radioe.hu oldalon elérhetők.

Az e-nek körülbelül 20-23 munkatársa van, ők – akárcsak az alapítvány többi médiumánál – az általuk hozott bevételt magukra költhetik. Jellemzően eszközt fejlesztenek. Fontos bevételi forrás náluk is a pályázati pénz, és az adó egyszázalék, de ők nem irtóznak a hirdetésektől sem. A műsorokat a Móra-kollégiumban készítik körülbelül havi tízezer hallgatónak.

Olvasóink írták

 • 9. M. Gábor 2008. március 18. 13:25
  „Köszönjük, és mi is sok boldogságot kívánunk a RadioE-nek!

  Üdv!”
 • 8. Elekes 2008. március 18. 08:08
  „Sziasztok! Nagyon szépen köszönjük a születésnapi jókívánságokat, és ez úton szeretném megragadni az alakalmat, hogy a radio MI-nek szeretnék kívánni nagyon sok boldog, sikerekben gazdag évet.
  Hogy katicaca32 hozzászólásásra ragáljak: Azért van két rádió, mert más alapokon nyugszik mindkét rádió, mások a célok, mások az elvek, arról nem is beszélve, hogy egyszerre indultunk egymástól függetlenül.:) Én örülök, annak, hogy 2 hasonló rádió van és örülnék, ha még több lenne.
  Még egyszer köszönjük a a jókívánságokat és a támogatást!”
 • 7. okotscha 2008. március 11. 22:11
  „Olyan jó ilyenekről hallani és végre nem az a napi téma, hogy ma ki lopott, csalt vagy hazudott.
  Boldog szülinapot Nektek!”
 • 6. wfe3 2008. március 11. 17:50
  „Nagyon jó a Rádió Mi! Hajrá! Csak így tovább!”
 • 5. M. Gábor 2008. március 11. 17:12
  „Katica: :) mert attól, hogy hellyel-közzel azonos jellegű a két rádió, többféle műsor előfordul nálunk is, meg náluk is, ezzel is nagyobb a választék és virágzik minden virág :)”
 • 4. katica32 2008. március 11. 16:45
  „de most komolyan miert kell két különböző azonos jellegű rádió? kell az éteres ozt kész, most minek csak netes adó szegeden?? az autóba, utcán sétálva valami szóljon a fülembe ozt kész.”
 • 3. jimjul 2008. március 11. 14:33
  „Na mivan, ha nem politikáról van szó, akkor már egyből le kell v enni a címoldalról. Unom, hiogy semmi másról nem lehet beszélni cak arról, ezt és ehez hasonló eseményket, történéseket KELL címoldalra tenni. Legyünk már végre boldogok!!!!!!!!!!!!!!!!
  a rádiómis djket meg már hallottam különböző helyeken, tényleg jók, sajnálom hogy gyenge az adójuk.”
 • 2. kiseszter 2008. március 11. 13:01
  „Örülök, h írtok ilyen közösségekről, akik azért rádióznak, mert szeretik. Jó, h valahol nemcsak a petőfis slágereket hallhatom, másrészt jók a beszélgetős műsorok is; tetszik h felkészültek és motiváltak:-) Boldog szülinapot!”
 • 1. kisvakond 2008. március 11. 08:17
  „Hajrá!Hajrá! Nagy ürt töltenek be ezek a rádiók Szegeden, én általában a kocsiba hallgatom a MI-t, és egész felkészültek, kritikusok, és baromi jó zenéket nyomnak. Szóval Happy Szülinapot mind a kettőnek!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik az asszisztens bére

Szeged - Felelőtlen kijelentés a kormány részéről, hogy nem adnak semmit az eltörölt vizitdíj helyett, mert enélkül összeomlik az alapellátás – véli Szilárd András. Tovább olvasom