Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Három évet sem bírt ki az ítélőtábla épülete

Szeged - Ragaszkodott hozzá a Szegedi Ítélőtábla, hogy a három éve átadott Sóhordó utcai székházán ne ugyanaz az építő cég végezze a garanciális javításokat. Mert a patinás épületben minden elromlott, ami csak elromolhatott.
Egész nyáron dolgoztak az építők a Szegedi Ítélőtábla Sóhordó utcai székházán, és még most sincs teljesen kész. Pedig mindössze három éve tavasszal adták át a kívül-belül renovált és átépített saroképületet. A kivitelező Baucont Építőipari Rt.-vel befürdött a hárommegyés hatáskörű bíróság.

Négy éve írtuk: előminősítéses, nyílt közbeszerzési eljárás végén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a helyi táblabíróság ötfős szakértői bizottsága választotta ki az akkor székesfehérvári – ma fővárosi – székhelyű Baucontot. A céggel arra szerződtek bruttó 570 millió forintért, hogy az a sarokházat korszerűsíti és bővíti, mégpedig emeletráépítéssel és tetőtérrel. Az ítélőtábla 61 munkatársával be is költözött, és dolgozott, majd melléjük rendezkedett be a megyei bíróság katonai tanácsa. Gyorsan kiderült, hogy a hamar munka ritkán jó. A bíróságoknak nemcsak a büntető ügyeket kellett jegyzőkönyvezniük, hanem a székház egymás után sorjázó defektjeit is.

Úgy látszik, a vakolatot és a lábazatot eredetileg csak nyári használatra szánták a kivitelezők. Fotó: Frank Yvette
Úgy látszik, a vakolatot és a lábazatot eredetileg csak nyári használatra szánták a kivitelezők. Fotó: Frank Yvette

– A hibák túlnyomó részét nem láthatta előre a kivitelező, sem pedig a műszaki ellenőr Csomiber Kft., mert azok anyaghibából adódtak. Kiütköztek a téli építkezés hátrányai is, hiszen siettettük a külső munkákat – mondta Heidrich Gábor, az ítélőtábla elnöke. A többi viszont kivitelezői probléma. Jöttek a bajok tetőtől talpig: szétfagyott a javítgatott és úgy újrafestett vakolat a lábazattal együtt. A tetőszerkezetből néhány anyag hiányzott vagy hibás volt, ettől az megrogyott, a falak beáztak. Akadozott a fűtés is, mert abba anyaghibás szelepeket szereltek. Mivel a csatornacsöveket nem megfelelő lejtéssel építették be, gyakorta felbuggyant belőle a szennyvíz.

Amikor a több sebből vérző patinás épületre megszabott hároméves garanciája lejárt, az ítélőtábla a javításokra új közbeszerzést hirdetett. Az elnök elmondta, a hibák miatt megrendült a bizalmuk a Baucontban, ezért ragaszkodtak más építők kiválasztásához, és ezt az eredeti kivitelezővel közölték is. A csatornát és a fűtést, valamint a homlokzatot két szegedi vállalkozás teszi rendbe, a tetőt egy dunántúli cég állítja helyre. Határidő: szeptember vége. A garanciális javításokra – ez a közbeszerzések általános rendje – az ítélőtábla visszatartott az eredeti árból 10 százalékot, vagyis 57 milliót. A mostani utómunkát ebből fizetik: 54 millió forintba kerül. Újabb pénzt tehát nem kell rákölteni. A három év garancia ezekre a munkákra mostantól újra ketyeg. A javítás nem hátráltatja az ítélkezési munkát.

Áztak a falak, berogyott a tető, feltört a szennyvíz, szétfagyott a homlokzat és a lábazat. Fotó: Frank Yvette
Áztak a falak, berogyott a tető, feltört a szennyvíz, szétfagyott a homlokzat és a lábazat.
Fotó: Frank Yvette

Többször kerestük a Baucont illetékes általános vezérigazgató-helyettesét. Szerettük volna megkérdezni, hogy fordulhatott elő ennyi meghibásodás, ami a végső bizalomvesztéshez vezetett. A cégvezetőt vidéki útja miatt lapzártánkig nem értük el.

Intézményi fiaskók

A Baucont dolgozott már a város megbízásából a polgármesteri hivatal „szürke épületén", a Kárász utcán és a Klauzál téren, ők építették a Szent István téri önkormányzati társasházat, valamint az egyetemnek ők húzták fel az Ady téri TIK-et – jelentősebb probléma nélkül. Intézményi fennakadásra viszont volt példa: éveken át tartott a huzavona a Radnóti gimnázium új csarnoka miatt, amelyet 228 millióért épített fel a Maszer Rt. öt éve. A késések, a hibák, majd a kötbér miatt perelte egymást a cég és a város. Két éve pedig a Délépítő Zrt. szerződött a Vedres-iskola átépítésére 560 millió forintért, majd fél évre rá becsődölt, emiatt más kivitelezőt kellett keresni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. csanyiv 2008. szeptember 03. 19:50
  „Seven:
  Két dolog: 1. Nem lehetett volna ennyi pénzből felépíteni- még a telket se tudnád megvenni ennyiből egyik általad citált helyen sem, nyilván egy könnyűszerkezetes ól is sokkal méltóbb helye egy ilyen hivatalnak, de inkább amerikában.
  2. A garancia-lejárás megvárása meg pont a helyes magatartás, ha azt akarod, hogy minél több javítanivaló hiba előjöjjön - jóhogy nem az átadás másnapján jár le a gar. A cikk szerint éppenhogy ki tudják csikarni; egyrészt a visszatartott pénzből érvényesítik a jogaikat, másrészt esélyt sem adnak a cégnek az újabb hibázásra. Nagyon helyesen.
  Ha viszont ennyire nem vagy figyelmes és rutinos ilyen dolgokban, akkor szerintem kár tanácsokat osztogatni...”
 • 20. rade 2008. szeptember 03. 19:30
  „Azt a műszaki vezetőt lecsuknám aki átvette a munkálatokat.
  Utána a kivitelező igazgatóját , főmérnökét, műszakivezetőjét építésvezetőjét, és mellé vagyon elkobzásra itéllném.”
 • 19. még ilyet! 2008. szeptember 03. 18:21
  „Véletlenül nincs semmi köze az itélőtáblának Murphy törvénykönyvéhez? Esetleg a Baucont-nak? A törvénykönyv szerzője és címe: Arthur Bloch: Ami el tud romlani, az el is romlik!”
 • 18. joy 2008. szeptember 03. 16:53
  „Így kell!
  Aki sz.r munkát végez nagy ívben el kell zavarni a búsba!

  Jóhír:
  Sittisek! A tatarozás alatt a bevarrás zavartalanul folyik!
  :o)))”
 • 17. gordonka 2008. szeptember 03. 16:24
  „Nyilván az ítélőtábla is megvesztegethető.”
 • 16. sevenof9 2008. szeptember 03. 12:34
  „re: death ´n roll 2008.09.03 06:58

  na igen,oly nehez am egy EPITOIPARI vallalat kormere nezni. Nem raketasilot vagy holdbazist epitenek,hanem egy nyamvadt kozepuletet tataroznak. Varjunk,mig lejar a gari,nyilvan az szdsznek mar nem kell fizetni,most valami mas pertkasszaba csilingel a le. igy van ez ugyeszkeim. Ha bammeg a jogaszok nem birnak kicsikarni normalis teljesitest,akkor ki az isten?

  Meg mindig kerdezem,hogy ennyi penzbol nem lehetett volna-e egy modern,konnyuszerkezetes irodakomplexumot mondjuk a tesco helyen felepiteni? (a fogas megvan csak meg koll szamozni....) szeol palya? szvse palya? ha ugye nem adjuk el a degazt,akkor ott az az bazi nagy telek. plaza? na?”
 • 15. magda 2008. szeptember 03. 11:29
  „Nincs új a nap alatt, ld. Kőműves Kelemen balladája. /Magdolna/”
 • 14. hu 2008. szeptember 03. 10:29
  „Így van az,ha 10%ot egyből vissza kell adni zsebbe. Valahol ki kell spórolni.”
 • 13. justícia 2008. szeptember 03. 09:48
  „mindenkinek !

  ne egymást szídjátok... mind egyformák vagytok lopni csalni becsapni... ez a magyar demokrácia...a magyar csak diktatúrában tud élni tekints vissza az elmúlt 500 évre”
 • 12. építész 2008. szeptember 03. 09:46
  „Látott már valaki olyan építkezést, renoválást, amihez nem kellett hozzányúlni több éven keresztül???
  Hát Én nem, de aki igen mondja már meg hol van az!!
  Több milliárd, ami elmegy a rossz munkára, mindenből kisajnálnak mindent, lopnak, és jó pénzért árusítják. Mit várunk el????”
 • 11. garabonciás 2008. szeptember 03. 09:45
  „Makkkk: Kössz, rögtön jobb hangulatom támadt. Azért remélem ez nem egy új állványozási "ciklus" kezdete.”
 • 10. Jo Bacsi 2008. szeptember 03. 09:02
  „Rossz munka moral es rossz gondolkodasu dolgozok. Jellemzo magyar negativitas es mast okolas. Itt az eredmeny.”
 • 9. Makkkkk 2008. szeptember 03. 08:52
  „garabonciás: a Dugonics téri épület teljes külső-belső felújítására már megvan a kormányzati támogatás, pénz, terv, minden és 2 éven belül lesz kész, volt is erről egy cikk.

  Újabb ok, hogy ne legyél szomorú. :)”
 • 8. Grabowski 2008. szeptember 03. 08:30
  „HAJRÁ MAGYAR ÉPÍTŐIPAR!
  Amíg nem százmilliókba kerül a felújítás, hozzá se kezdenek. Némelyik cégnek még kutyaólat se engednék építeni.
  Ebben az ágazatban számít igazán a sógor-koma-jóbarát kapcsolat.
  Ki is használják rendesen.
  A pályázatok csupán komédiák, mindenki tudja ki fog nyerni, előre le van zsírozva.
  AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉN.
  Ahol dolgozom, ugyanez a helyzet a kivitelező 9! év garanciát vállalt, de szinte hetente elromlik valami.
  Trógerek ezek mind!”
 • 7. garabonciás 2008. szeptember 03. 08:08
  „Vannak furcsa esetek! Az egyetem Dugonics téri épületét egy időben folyamatosan tatarozgatták, most pedig rohad az egész. Kb. 15 éve volt a legutolsó teljesnek ugyan nem mondható, de a teljes homlokzati résztre kiterjedő felújítás. Miért nem lehet komoly garanciákat kérni a tartós megoldásra, idegesítő, hogy az évek során a renoválgatásra, toldozgatás-foltozgatásra, állványozgatásre (hol itt, hol ott) messzemenően többet költenek, mit egy tisztességes megoldás esetében. Ez a pazarlás, mindig egy kicsit, a végeredmény pedig látható: szar a köbön!!”
 • 6. death ´n roll 2008. szeptember 03. 06:58
  „sevenof9: Olvasd már el mégegyszer, mielőtt böfögsz. Nem akarták a baucontot megbízni, mert Mekk Elek is jobb náluk. De amíg nem jár le a gari, addig a szerződés odaköti az embert, ugye. Bár a többivel kb. egyetértek.”
 • 5. Logaritmus 2008. szeptember 03. 06:52
  „"Kiütköztek a téli építkezés hátrányai is, hiszen SIETTETTÜK a külső munkákat - mondta Heidrich Gábor, az ítélőtábla elnöke."”
 • 4. atlasz 2008. szeptember 03. 06:52
  „Mit jelent az utolsó mondat, különös tekintettel az "intézményi fennakadás" kifejezésre?”
 • 3. papadopulos1 2008. szeptember 03. 06:01
  „......miért kifogásoljuk a közelmúltban felújított épület állagát, amikor a Juszticia mérlegének nyelvét is milliók tartják egyensúlyban, az igazságot rokonok uralják! Ezek után inkább az a világ csodája, hogy nem szakad rájuk az épület.”
 • 2. csillagszemű juhász 2008. szeptember 03. 05:15
  „A mai magyar "igazságszolgáltatásnak" a legkisebb baja jelenleg az épületek állaga! Ami belül folyik, az az igazi "szennyvíz".”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezren kezdik ősztől az óvodát Szegeden - Pont elég a hely

Szeged - Szegeden az óvodai férőhelyek száma elegendő. Előfordul azonban, hogy nem ott kap a gyerek… Tovább olvasom