Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Három falura jut egy fogorvos

Csongrád megye - Egyszerre többletet és hiányt tapasztalni a Csongrád megyei fogászati ellátásban. Itt elég a doktor, bár három falut lát el egy OEP-finanszírozott praxis – ellenben kevés a szakfogorvos még városon is.
– Hiányzik itt a fogorvos, de a gyógyszertár is – legyint a magyarcsanádi férfi. A Makó vonzáskörzetébe tartozó község 1500 lakosa nem képes eltartani ilyen diplomást. Akinek fáj a foga, az legközelebb Apátfalván talál orvost és patikust.

Önkormányzati feladat az egészségügyi alapellátás biztosítása. Apátfalván több éve két háziorvossal és egy fogorvossal szerződtek, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő épületben működtessék a rendelőt.

A rendelőt, amelynek 32 millió forint értékű felújítását a közelmúltban fejezték be – ismerteti a kistelepülési modellt Varga Péter. A polgármester hozzáteszi: fogorvosuk ellátási körzetébe tartozik a közeli Magyarcsanád és Nagylak lakossága is.

Finanszírozás és struktúra

– Nagyon különböző a felszereltsége fogorvosi rendelőinknek. Pénz kell a megelőzésre, de az egészségügyi ellátás szinten tartásához is. Jelenleg 24 milliárd forint az országos fogászati kassza, aminek nagyságrendjét érzékelteti, hogy a jóval kevesebb embert érintő gyógyfürdőké 20 milliárd. A rendszerbe többletpénzt például a kiegészítő biztosítással lehetne vinni – véli a megyei szakfelügyelő főorvos. Pinke Ildikó szerint a kevert, mert OEP-finanszírozott és magánpraxisos fogorvosi rendszernek köszönhető, hogy e területről nem vándorolnak külföldre a doktorok. Sőt: ide jön a beteg, egyre jobban tért hódít a páciensnek és az országnak is előnyös fogturizmus.

– Kártya nincs, vagyis bárhonnan jöhet ide a beteg, de területi ellátási kötelezettségünket teljesítenünk kell. A fogorvosi beavatkozások nagy részéért nem kell fizetnie a páciensnek, a fogpótlás is jóval olcsóbb az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott praxisban, mint egy magánrendelőben – jellemzi helyzetét Kandó Edit. A fogorvos 1996 óta Apátfalván rendel, és 3 falu fogbetegeit látja el. A legmodernebb eszközöket, még a lézert is használja, a 6 órás rendelési ideje alatt 25–26 pácienst kezel.

A 3 falu alkotta, nagyjából 5400 lakosú körzetében Kandó doktornő azt tapasztalja: tízből négyen nem mosnak naponta fogat. Ellenben 60 év fölött sokan ülnek fogorvosi székbe, ám akkorra a többségnek már tönkrement a fogazata. Protézist igényelnek, mert az a nyugdíjasnak kedvezményes: csak a technikai díjat kell megfizetni, a fogorvos munkadíját az OEP állja.

– Fogorvosból nincs hiány: több mint háromszáz OEP-es és magánpraxis közül választhatnak a Csongrád megyei betegek. Ellenben a szakellátás hiányos. Például Szentes másfél éve nem talál fogszabályozáshoz értő szakorvost. Hódmezővásárhely pedig – ugyancsak szakember hiányában – Szegedre irányítja a szájsebészeti beavatkozásra szoruló lakosait – összegzi tapasztalatait Pinke Ildikó. A megyei szakfelügyelő főorvos szerint alulfinaszírozottak a fogorvosi praxisok. Például gyermekfogászatban 1500 főre köt főállású szerződést az OEP, de az így keletkező, átlagban 600 ezer forintnyi havi bevételből – részben a magas költségek, például a méregdrága tömőanyag miatt – még a közalkalmazotti bért sem tudja kigazdálkodni magának a doktor. Ezért úgy véli: a fogorvosok hamarosan nagy számban felmondják a szerződést az OEP-pel. Ez Csongrádot azért nem fenyegeti, mert itt az egyik képzőhely: a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karáról kikerülő friss diplomások jó része a megyében kíván elhelyezkedi.

Olvasóink írták

 • 4. Henchy 2011. december 13. 14:33
  „Üdv. Tehát akkor ha engem Hódmezővásárhelyről beutalóval az Osztrovszky utcán levő fogászatra/szájsebészetre küldtek, akkor ott nem kell fizetnem az ellátásért? Henchy”
 • 3. tol 2011. szeptember 09. 16:59
  „Szegeden az Osztróvszky utcában van az ügyelet, este 9-ig. Ha este kilenc utánra hagyja valaki a fogfájását, azért az nagyon elhanyagolt fazon!”
 • 2. újratöltve 2011. szeptember 09. 11:46
  „Amióta ezt a fizetős rendszert bevezették, a magyarok fele fogatlan!(lásd: Móunika shóóóóów!) Egy fogpótlás= 1 havi akármilyen segéllyel.(kb.28000 ft. ócccccsóóón) A magánrendelők a nyugati határon hírdetésben keresnek fogorvost, a többi meg le van s.zarva!”
 • 1. deszkás 2011. szeptember 09. 11:14
  „És ez kevés? Egy éjszakai vagy hétvégi fogfájás és meglátod Szegeden mekkora az ellátottság! Ugyanis :O”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beállnak reggel a szegedi körutak

A Tisza Lajos körúti dugók oldásán dolgoznak az illetékesek. A megoldás megtalálásáig is rendőrök terelik a forgalmat. Tovább olvasom