Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Három gyerekkel hajtott a vonat elé

Szentmihálytelek - Szerencsés kimenetelű eset történt kedden a szentmihályi vísúti sorompónál. A MÁV szerint az ilyen balesetek száz százalékát a gépkocsivezetők figyelmetlensége okozza.
 Folyik a biztonságossá tétel

A MÁV 2012 nyarán írt alá egy közlekedésbiztonsági támogatási szerződést, amely segítségével 12,4 milliárd forintot fordíthat közlekedésbiztonsági fejlesztésekre – a munkák legkésőbb 2015 második felére befejeződnek. A 2012–2015 között zajló programban 180 vasúti átjáróban történnek biztonságot javító beavatkozások, fél- és fénysorompók telepítése, diagnosztikai és monitoringberendezések, valamint videós pálya-felügyeleti rendszer kiépítése.

A vonat közeledtét a személyautó sofőrje észrevette, de nem lépett rá idejében a fékre, így a jármű orrával rácsúszott a sínekre. A sofőr megijedt, próbált gázt adni, de nem sikerült újra elindulnia – ez volt a szerencséje, máskülönben az autót a mozdony telibe kapta volna.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a balesetek csaknem 100 százalékát a gépjárművezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza. Az ország 7600 kilométeres vasúthálózatán 5827 vasúti útátjáró található.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a rendőrséggel és a MÁV szakembereivel vizsgálja meg, hogy melyik útátjáróhoz milyen biztosítás szükséges. A MÁV hálózatán 1585 fénysorompóval védett, 807 fény- plusz félsorompóval védett, és 350 teljes csapórudas sorompó üzemel, valamint 3085 úgynevezett andráskereszttel védett útátjáró van.

– Utóbbiak többnyire földutak, gazdasági átjárók, mezőgazdasági szervezetekhez vezető szorgalmi utak, amelyeken gyér a forgalom. Olyan helyre helyezünk ki fény- vagy félsorompót, ahová a hatóság megköveteli. A KRESZ szabályait mindenkor be kell tartani, ami a körültekintést a sorompó biztosítottságától függetlenül előírja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb baleset mégis a fénysorompós útátjáróknál történik, mert figyelmetlenek az autósok, és körültekintés nélkül hajtanak át egy fénysorompón – tájékoztatott a kommunikációs igazgatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földbe döngölték, de töretlen a szegedi halászlé népszerűsége

Az Algyői Halászcsárda tulajdonosa beszél a tavaly kirobbantott halászlébotrány következményeiről. Tovább olvasom