Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Három hete feküdt holtan makkosházi lakásában egy idős asszony

Szeged - Hetekig feküdt holtan az az idős asszony, akire múlt szerdán találtak rá a tűzoltók és a rendőrök szegedi lakásában. A magányos emberekről a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény munkatársai gondoskodnak, de bíznak a szomszédokban és a szociális étkeztetésben részt vevők jelzésében is.
Két-három hétig feküdhetett holtan szegedi panellakásában az a 76 éves asszony, akire múlt szerda este találtak rá a tűzoltók és a rendőrök Makkosházon. A hatóságot az egyik lakó értesítette, mondván, 2 hónapja nem látta a nénit, és már furcsa szagok is keringtek. A tűzoltók létrán másztak fel az első emeletre, benyomták a bezárt erkélyajtót, majd megtalálták a több hete elhunyt asszony holttestét. A néninek információnk szerint egyetlen hozzátartozója sem volt, vagy ha mégis, akkor nem tartották a kapcsolatot.

Nem ez az első ilyen jellegű haláleset, amiről lapunk is beszámolt: februárban az újszegedi 17 emeletes ház 12. emeletén halt meg egy magányosan élő 45 év körüli férfi, akinek holtteste majd egy hétig feküdt a lakásában. Rá egy hétre a Rókusi körút egyik házában halt meg egy idősebb nő: neki sem volt hozzátartozója, lakótársának tűnt fel, hogy már 3–4 napja nem jön elő a szobájából.

Az állam örököl

A hozzátartozó nélkül elhunyt lakását és ingóságait a magyar állam örökli – tájékoztatott Galambos Gáborné közjegyző. Az államot a vagyonkezelő és ügyvédi irodák képviselik: amennyiben az ingatlan terhelt volt, a követeléseket ki kell elégíteni. Máskülönben az ingatlan bekerül az állami vagyonnyilvántartásba.

Király Endréné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének egységvezetője elmondta: 22 munkatársuk átlagosan havi 250 embert részesít házi gondozásban Szegeden. Összesen 2000 egyedülálló ember van a látókörükben. – Ilyen esetekben mindig megkérjük a szomszédokat: ha néhány napig nem látják őket, vagy azt tapasztalják, hogy nem ürítik levelesládájukat, azonnal szóljanak nekünk. Sok szociális étkeztetésben részesülő egyedül élő ember saját maga megy el a kifőzdékbe az ebédért. Az étkezdéket szintén kértük: jelezzék, ha 2–3 napig nem megy az ételért az illető. Szerencsére jól működik a rendszer.

Az elmúlt években mindössze egyszer kellett holttesttel szembesülniük a lakástulajdonos ajtajának betörése után.

– A legtöbb riasztás után az illetőt elesve találjuk a lakásában – magyarázta az egységvezető. Király Endréné hiányolja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást: a szerkezet az egyedül élő idősek nyakában lógott. A szolgáltatás működtetését pályázati pénzből finanszírozták, de az utóbbi években az ilyen típusú segítségnyújtásra nem írtak ki pályázatot. Domaszéken, Szatymazon és Zsombón az önkormányzat az egyedül élőknek olyan mobilt vásárolt, amelybe bele van táplálva a segélykérő telefonszám: ez a megoldás szintén bevált. A házi segítségnyújtásra egyre nagyobb az igény: a szolgáltatás ára jövedelemfüggő.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. vári 2012. július 10. 11:00
  „dodoni
  Én nem látom olyan nagy bajnak, hogy azok, akik nem akarnak, nem csinálnak gyereket. Annál nagyobb problémának tartom viszont azt, hogy azok közül, akik akarnak, sokan úgy látják, hogy nem lehet. Ugyanis ők vannak többen. (Előbbieket kényszeríteni meg ugyan kinek lenne jó? A gyerek nem darab-darab.)
  Akár hiszed, akár nem, ma Magyarországon kevesebb gyerek születik annál, mint ahányat szeretnének.”
 • 21. jozko 2012. július 09. 21:26
  „A "jelzőrendszer" - ha működik is - önmagában csak illúzió!
  Akik ezzel megoldhatónak vélik a helyzetet - csak fontoskodnak.

  Azok az idős emberek, akik öregségükre gyarapítottak valami említésre méltót, rendszerint számíthatnak az örökösök -vagy az erre szakosodott szervezetek- "szerető gondoskodására"-főleg, ha szándékukban áll az együttélés valamilyen formáját elfogadni - egyébként meg személyes gondozót bérelhetnek.

  Sajnos a válság, nem csak a gazdasági, hanem úgy általában az értékválság elértéktelenítette a legtöbb nyugdíjas
  járulékát, tömegesen elszegényedtek, alapvető megélhetési gondokkal küzdenek -
  legtöbbször a gyerekeikkel együtt.
  Ráadásul a nagy léptékben rohanó civilizáció, urbanizáció szinte lehetetlenné tette a generációk együttélését,
  nagyon sok idős ember feleslegesnek érzi magát / és sajnos, nem alaptalanul.../,
  ez komoly mentális problémákat vet fel.
  Kicsit kiterjesztve a problémát, csorbult az embereknek a méltósággal éléshez, haláshoz való joga!
  Méltóságban nem csak gazdagon lehet élni- sőt ...
  A mélyszegénység sem kell a méltóság elvesztéséhez - egyszerűen az adott társadalmi réteghez tartozás megfinanszírozása lehetetlenült el!

  Kemény kritikával illetem a mindenféle szociális és "gondoskodó" szervezeteket - többnyire csak fontoskodnak , elegáns irodák, előkelő autók, jól fizetett munkatársak /tisztelet a kivételnek/ - és sipákolnak, ha elfogy a pénz a benzinre, a "rendszerek" üzemeltetésére - és akkor ADAKOZZATOK !
  Sok ilyen szervezet vezetői ötödik - hatodik / többnyire államilag fizetett/ állásban töltik be a vezetői állásokat - én nem csodálni tudom a munkabírásukat, hanem azt vallom: egész embert , empátiát kívánó feladatokra nagyon is meg kellene válogatni a megfelelő embereket!

  Ezek a történések egyébként mind mind tükör a társadalom előtt: ilyenek vagyunk,
  így " rendezzük közös dolgainkat" !”
 • 20. dodoni 2012. július 09. 20:27
  „11. Vári

  Nem mindenről jut ez az eszembe, de erről a cikkről, igen. Ahogy az Ópusztaszer-Kistelek közötti tűzvészről szólóról is, mert ott is az volt az alap ok: az elnéptelenedett vidék elgazosodott, benőtt mindent a dzsumbuj és ez most, a nagy szárazságban visszaütött. "A tűz teljesen körbevett egy LAKATLAN tanyát." Hát nincs ebben is benne ugyanaz? A pusztulás?

  Nem kéne mindig önigazolásokat, cáfolatokat keresni, szalmaszálakba kapaszkodni. Felesleges. A magyar társadalom erkölcsi lezüllésére már semmiféle mentség nincs.

  Az önző, rövidtávú, az "Utánam az özönvíz." szemlélet a lényeg, amely teljesen eluralkodott a magyar társadalomban és az európainak mondott civilizációban. Erre hoztam a példákat. Bizony ennek a következménye az is, hogy sokaknak nem kell a család, a gyermek, mert nem képesek, nem akarnak lemondani a gyermektelen léttel együtt járó, PILLANATNYI kényelemről, nyugalomról, gyorsabb munkahelyi előmenetelről, anyagi gyarapodásról.

  A néni példája sajnálatos, de sok-sok hasonlóra készüljünk még fel lelkileg. Mert törvényszerű, hogy az egyre kevesebb gyermeket világra hozó, elöregedő, fogyó nép körében, amelyből a maradék ifjúság épp a demográfiai leépülés miatt menekül, az öregek végül magukra maradnak és senki által észre nem véve - meghalnak. Csak a furcsa, borzalmas szagra figyel majd fel valaki. Esetleg egy afrikai bevándorló.”
 • 19. Aranea 2012. július 09. 18:00
  „Mivel a cikkben semmi egyebet nem írtak, minthogy elhalálozott, bizony-bizony az is nagyon könnyen meglehet, hogy ha másnap-harmadnap hívják "ellenőrzésként" pl. a gyerekei, akkor sem nyer semmit a dologból a néni, mert már meghalt.... nos, az ö szempontjából pedig már édesmindegy, hogy helyben kezdődik meg a természetes bomlás folyamata, avagy a föld alatt. Ez már csak a szomszédokat zavarja - avagy a lakást megöröklő/megvevő személyt...”
 • 18. macska125 2012. július 09. 16:55
  „Bizony a jelző rendszer teljes kiépítése kellene a magányos emberek segítésére, ill. segítség kérésre.
  Valamikor IGÉRTÉK!!”
 • 17. vári 2012. július 09. 16:26
  „nickolett
  "Sokféle néni van és sokféle gyerek."

  Valóban. Pusztán azért írtam mindezt le, mert dodoni eldöntötte, hogy a cikkbéli idős nő nem akart gyereket. Pedig annak, hogy ilyen sokáig nem néztek rá, nem csak az lehet az oka, hogy gyerektelen volt.
  Csak bizonyos százalékban számít a nevelés, olyan is van, hogy valaki jó szülő, a gyereke mégsem felelősségteljes, lelkiismeretes.
  Olyan is van, akinek külföldön van a gyereke, onnan meg, gondolom, telefonálni se telefonálnak naponta.”
 • 16. Valahol 2012. július 09. 14:18
  „Ui.: Pár hónapja lakom panelben. Szemben a folyosón meg egy idős úr egyedül - pontosabban az ebével együtt.
  Mindig figyelem, ha nem látom-hallom valamelyik nap, hogy menne le kutyát sétáltatni/fürdetni. Remélem soha nem kerülünk ilyen helyzetbe, mint amiről itt a cikk szól.
  Amúgy van egy fia a bácsinak és elvált már régen, de a fia sajnos csak "sátoros" ünnepekkor bukkan fel az unokájával, vagy akkor sem. Max a többi kutyás a barátja itt a környékről.”
 • 15. klj...54 2012. július 09. 14:03
  „Ruzsai tanyámon amikor kint laktam mindég tudtuk a szomszédok hogylétét, pedig a legközelebbi szomszédom 1.5 kilométerre volt.
  Igaz, mi kiváncsiak voltunk a szomszédra!”
 • 14. comment 2012. július 09. 13:29
  „"Király Endréné hiányolja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást: a szerkezet az egyedül élő idősek nyakában lógott. A szolgáltatás működtetését pályázati pénzből finanszírozták, de az utóbbi években az ilyen típusú segítségnyújtásra nem írtak ki pályázatot."
  Szerintem aki örökös, ill. végrendelet hiányában hunyt el, és vagyona az államra száll, na abból a vagyonból (nevezzük betervezetlen "pályázatból") igazán kiépíthetné az önkormányzat azt a bizonyos jól bevált, de megszűnt jelzőrendszert ! Vagy mi lesz azzal a házzal, lakással és egyéb vagyontárgyal amiket az ilyen esetekben az állam örököl? Valaki símán lenyúlja ???? Ez nagyon érdekelne szerintem többünket, mert a jog útvesztője erre azért ad módot......
  Szép napot! Vigyázzunk,-figyeljünk magunkra és embertársainkra!”
 • 13. nickolett 2012. július 09. 12:24
  „11. vári 2012.07.09. 11:17
  Én olyan nénit is ismerek, akinek vannak gyerekei és unokái, akik az ország másik végén laknak. Amíg a néni képes egyedül otthon ellenni, nem akarják onnan kiszakítani, mert ott van otthon. Viszont minden nap felhívják telefonon, ha valamelyik nap nem tudnák elérni, biztos nem számítana nekik, hány kilométer, odamennének. (Bár jobban meggondolva először a néni szomszédját hívnák fel, hogy nézzen már rá, és ha ő rendben találja a nénit, akkor nem azonnal rohannak. Minden más esetben viszont igen.)
  És olyan nénit is ismerek, akinek nagyon rendes gyerekei vannak, akik igenis szívükön viselik a néni sorsát. A néni azonban egy falat kenyeret nem fogadna el tőlük, mert azt képzeli, hogy az unokái szájából vonja el a falatot, pedig nem. És semmi segítséget nem fogad el tőlük, mert azt képzeli, hogy a már felnőtt gyerekeit is úgy kell segítenie, hogy semmit nem fogadhat el cserébe.
  Sokféle néni van és sokféle gyerek.”
 • 12. bevásárlókocsi 2012. július 09. 11:53
  „"ha néhány napig nem látják őket szóljanak" OO kedves Királyné, ha néhány napig nem jön elő, akkor már halott, esetleg a bajt megelőzni nem lehetne?”
 • 11. vári 2012. július 09. 11:17
  „dodoni
  Mindenről "az" jut eszedbe, mint Mórickának...
  Az egyik szomszédom egy 80 feletti, kedves idős néni.
  Hetekig nem látogatják meg, pedig vannak gyerekei és unokái.
  Ha elesne és beverné a fejét (Isten őrizz), róla se tudna senki hetekig.”
 • 10. TELSTAR 2012. július 09. 10:38
  „Egyáltalán nem garancia, hogy ha valakinek vannak gyerekei, akkor nem marad öreg korára magányos !!”
 • 9. macusnéni 2012. július 09. 10:33
  „Akinek nin cs közeli hozzátartozója,de van közeli jó ismerőse inkább arra hagyná az értékeit.felénk volt,hogy a házat a templomra hagyta.A szomszédok sohasem látták,hogy járt volna oda.”
 • 8. vuk 2012. július 09. 10:14
  „5. v.imre 2012.07.09. 09:27
  tenyleg nem orokost ir. hmm hmm”
 • 7. Mmm 2012. július 09. 10:02
  „Dodoni, Valahol: arra is gondoljatok, hogy nem az összes gyermektelenre igaz, hogy nem is akart, lehet, hogy nem jött össze, vagy másfajta családi és emberi probléma állt a háttérben. Nem tudjuk, hogy ennél a néninél mi történt.”
 • 6. Valahol 2012. július 09. 09:38
  „3. dodoni: ezeket nem tudom honnét szedte/szedted, de nagyon jól rávilágítanak arra, hogy mi lesz az ilyen dolgokból pár évtized múlva. Persze nem tudhatjuk! Van akinek van gyereke és nincs benne köszönet. Míg a szülei rendes emberek a gyerek züllött drogos-iszákos-börtönlakó.
  Szegény nénit (is) sajnálom!”
 • 5. v.imre 2012. július 09. 09:27
  „4. vuk, nem olvastad el Galambosné oldalt kiemelt "Az állam örököl" című részt! Ott hiányzik az 1. hozzászóló által hiányolt fontos jogszabályi részlet.

  Egyébként a jelzőrendszert jobbnak tartom, sokkal jobbnak, mint a mobil telefont a gyorsan kimerülő, gyakori feltöltést igénylő telepével, meg az idősek által nehezen kezelhető sokféle oldal, meg előlap gombokkal. Anyámnak is van, de mindig nekem kell megnéznem, miért csörrent rá bármikor.”
 • 4. vuk 2012. július 09. 09:10
  „1. mazsolaszolo 2012.07.09. 08:17
  " annak, akit örököséül nevez"
  Vagyis ha vegrendelet volt, akkor az abban foglaltak az orokosok. Szoval felesleges lett volna kihangsulyozni :)”
 • 3. dodoni 2012. július 09. 08:48
  „"A néninek információnk szerint egyetlen hozzátartozója sem volt ..."

  Talán az alábbi 1960-as évek végéről szóló történet fodrásznője volt ő?

  "A napokban történt, egy újpesti fodrászüzletben.
  Egy kismama éppen végzett. Vette a kabátját, és kifelé indult.
  A többiek mind őt figyelték a tükörből.
  Amikor az ajtó becsukódott mögötte, volt szomszédja szólalt meg elsőnek, egy tarkuló-szőke szépség:
  - Tudja ez, mit csinál?!
  - Meg van bolondulva - állapította meg a bura alól a másik szomszéd, tárgyilagosan.
  - Eéén?? - emelte meg a hangját a fodrásznő. - Ha sarokházat adnának, akkor se. Nem a harmadikat! Egyet se."

  Esetleg ő?

  "Egy - budapesti, hivatalban dolgozó - fiatalasszony elmondja: ketten keresnek a férjével, közepes színvonalon. Napi száz forint a költségvetésük, de általában ennyi nem elég. Azonkívül havonta 500 forintot tesznek félre utazásra, víkendre. Gyerekük nincs, nem is lesz. ,,Nem ettünk meszet" - jegyzi meg. Így az öröm ugyan hiányzik az életükből, amit esetleg adhat a gyerek, de hiányzik a gond, a felelősség is, amit a gyerek biztosan ad. ,,Így élünk magunknak, ha narancsszezon van, narancsot eszünk, ha banánszezon van, eszünk banánt. Azt is a gyerek enné meg előlünk különben, hát nincs igazam?"”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápéi gyékény: mentik a menthetőt

Mára mindössze hét „profi" maradt a Gyékényes Műhelyben. Aprólékos munkával a világon egyedülálló tárgyakat készítenek. Tovább olvasom