Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Három hónapig ágyban marad Tormási Gyula

Szeged - Hónapokig ágyhoz köti súlyos gerincsérülése Tormási Gyulát, aki vasárnap zuhant le Szeged lovának hátáról a Nemzeti Vágtán. A rutinos zsoké egyelőre nem okol senkit, szakmai körökben viszont kritizálják a pesti Hősök terén kialakított ad hoc pálya adottságait.
– Nagyon csalódott vagyok, mert direkt erre a versenyre készültünk. A Hősök terén lévő pálya Bordányban felépített másán sokat gyakoroltunk, a pesti középfutamig jól is ment minden – mondta el tegnap a betegágyán Tormási Gyula, Szeged lovának, Arany Pataknak a zsokéja, aki a vasárnapi Nemzeti Vágtán súlyos sérülést szenvedett.

Lapunkban megírtuk: a rutinos, profi lovas – miután előfutamát megnyerte – az első középfutam második körében a pályát övező palánknak sodródott, majd ráesett a fémkordonra. A baleset után a mentők a fővárosi Uzsoki utcai kórházba szállították, CT-felvételt készítettek a gerincéről, s kiderült: két csigolyája eltört, hat-hét pedig roncsolódott. Életét valószínűleg a huszárzubbony alatti gerincvédőnek köszönheti. A zsoké azt mondta: műteni ugyan nem kell, de „fűzőt" kell viselnie és „feküdni, feküdni, feküdni – nagyon sokat".

A bukás pillanata: Tormási Gyula lerepült a lóról, és a fémkordonra zuhant. Súlyosan megsérült. Fotó: Schmidt Andrea
A bukás pillanata: Tormási Gyula lerepült a lóról, és a fémkordonra zuhant. Súlyosan megsérült. Fotó: Schmidt Andrea

Orvosai szerint legalább három hónapig tart, mire újra lábra állhat, illetve lóra ülhet. Megsérült a jobb lába is, de az a gerincéhez képest csak könnyebben. Tegnap mindenesetre nehezére esett mozgatni.

A zsoké azt mondja, olyan gyorsan történt a bukás, hogy megijedni sem volt ideje – csak a mellette eldübörgő patákra emlékszik. Hogy szándékosan szorították-e le, azt egyelőre nem tudta megmondani, mint ahogy azt sem, ki ment neki. Úgy vélte, három lovas – az érdi, az újkígyósi vagy az orosházi „színekben" versenyző – jöhet szóba ilyen szempontból. A kórházból valószínűleg még a héten hazaengedik, utána Dunakeszin lábadozhat.

Tormási egyelőre nem haragszik senkire, de álláspontja megváltozhat, ha kiderül, hogy szándékosan szorították a palánkhoz. Még a héten visszanézik szakmai csapatuk felvételeit – ebből világossá válhat minden körülmény.

Tormási Gyula a fővárosi Uzsoki utcai kórházban fekszik. Fotó: Blikk
Tormási Gyula a fővárosi Uzsoki utcai kórházban fekszik.
Fotó: Blikk

– Csak annyit láttunk, hogy bemegy a ló a lovassal a kanyarba, aztán kifut onnan, lovas nélkül. Magát az esést nem láttuk. Nem tudom, mi történhetett – magyarázta Lázár Vilmos többszörös világbajnok fogathajtó, aki testvérével, Zoltánnal nézte a versenyt a VIP-tribünről. Arra a véleményre, miszerint nagyon szűk volt a pálya, úgy reagált: „ennek a pályának épp az a szépsége és egyben a veszélye is, hogy nem sík, hanem kanyargós", ami lehetővé tette a kanyarokban való előzést. Azt ugyanakkor elismerte, a külső, hatos pálya – amelyen Szeged lova, Arany Patak is futott – volt a leginkább balesetveszélyes.

Pályakritika

A Nemzeti Vágtán Zugló színeiben versenyző ópusztaszeri Pál Anita tegnap elmondta: zsokétársaival egyetemben úgy véli, a pályának több hibája is volt. Az egyik a palánk formája, amely dőlt helyett függőleges, ezért számos zsoké lábát lehorzsolta, sőt volt, akinek a nadrágszárát is letépte. Ezenkívül nem tettek szivacsot a fémkordonra, ami Tormási esését is tompíthatta volna. A szivacsokat egyébként nem a kanyarokban, hanem közvetlenül azok után kellett volna elhelyezni a palánkon, kisodródni ugyanis ott lehet a leginkább. A versenyzővel készült részletes interjúnkat a delmagyar.hu-n olvashatják.

Olvasóink írták

 • 9. karoka 2008. június 03. 21:58
  „Ezenkívül csatlakoznék az elöttem szólókhoz: mielöbbi felépülést Gyula!”
 • 8. karoka 2008. június 03. 21:52
  „Mindenre a rendezők sem tudtak előre gondolni. Utólag mindíg okos az ember. A versenyzők csapatvezetők bejárhaták gyalogosan a pályát, mindenkinek volt lehetősége lóval is gyakorolni rajta. Senki nem jelezte, hogy ezen vagy azon változtatni kéne, mert veszélyes a pálya. Ezek után minden versenyző, csapatvezető aláírt egy pályaelfogadási nyilatkozatot, azaz válalják, hogy ezen a pályán fognak versenyezni.
  Egyébbként tényleg nagyon veszélyes volt az a rész, ha be lett volna fedve, már az sokat számított volna. Szerintem. De én is utólag vagyok csak okos. Remélhetőleg jövőre változtatnak ezen (is)”
 • 7. lilik 2008. június 03. 16:22
  „Kevin! A kanyarok utáni csupasz vascsövekre kellett volna szivacs ,akkor Gyula könnyebb sérüléssel megúszhatta volna. Ez nagy amatőrizmus,bár akkor kisebb lett volna a haszon a nyálasszájú kis gyökér Gesztinek. Érdekes,h. ő és a cége mindíg véletlenül jó helyen van /választási óriásplakátok 100 milkós nagyságrendű elnyerése,reklámpiac fölötti uralkodás/ no és ügyesen nyúlja le a külföldön látottakat.Nem sokon múlott,h. két ember meghaljon.Bár nagy baj nem érheti azt,aki mögött ott van az SZDSZ és a hitközség.”
 • 6. Macs 2008. június 03. 14:31
  „Nem lehet, hogy szokatlan volt a pálya? A versenyzők milyen pályán készültek fel? Volt-e megfelelő gyakorlatuk? Nem hibáztatok senkit, csak szerintem itt sok minden egyébre is gondolni kell.
  Nem kell mindjárt vicsorogni és nem kell rögtön mindenkit a betonba döngölni. Jövőre biztosan sokkal jobban fog menni.
  Egyébként jobbulást kivánok és jövőre sok sikert.”
 • 5. Kevin 2008. június 03. 12:34
  „Először is mielőbbi felépülést kívánok Gyulának!

  A hozzászólók eddig szinte kritikával illették a Nemzeti Vágtát, pedig egy jó kezdeményezésről van szó. A galopp pályát bezárás fenyegeti, a lovassportok szinte minden szakága anyagi gonddal küzd, miközben a magyar nemzet lovas nemzetnek vallja magát, ezért is szükséges az emberekhez közelebb vinni a hazai lovas életünket - például a Hősök terére.

  Utólag mindig könnyebb megtalálni a hibát, a verseny előtt mindeni átnézhette, kipróbálhatta a pályát. Biztonságos versenyfeltételeket megteremtése volt a cél a lovasok és a lovak érdekében (pl: kobak, gerincvédő viselését kötelezővé tették, tilos volt pálcát és sarkantyút használni, optimális talajt biztosítottak, a kanyarokat szivaccsal látták el stb.).

  Az első Nemzeti Vágta során szerzett tapasztalatokkal jövőre remélhetőleg csak jó hírekről beszélhetünk majd.

  Ahogyan Gyula is írta, ő nem haragszik senkire, ő is várta és készült a Nemzeti Vágtára, hát mi is így szemléljük a versenyt.

  Még egyszer jobbulást Gyulának!”
 • 4. lovas 2008. június 03. 09:22
  „ez a Geszti tenyleg egy idegesito nyomulos pojaca.

  Tormasinak jobbukast”
 • 3. pt 2008. június 03. 09:08
  „A fényképet elnézve hatalmas felelőtlenség volt csupaszon hagyni azokat a fémrudakat. Mennyiből tartott volna pl. gumicsöveket hosszában elfektetni rajta?

  Mielőbbi jobbulást a zsokénak!”
 • 2. No.6-Sy 2008. június 03. 08:28
  „Kreatív Geszti Péter? Sőt, egyenesen a zseniális?!
  Ímé, az eredménye. :(

  Hevenyészve összetákolt nagyarccal felfújt újabb nagy magyar baromság, ami történetesen azon kívül hogy egy valag felesleges pénzbe került, majdnem egy ember életébe is. Ami már sokkal nagyobb baj.

  Kiutazgatni feszt külföldre, hol ide, hol oda - telik az APEH-tartozásból, ugye? -, összeszedni egy halom "ötletet", értsd: lenyúlni másutt, máshol, más feltételek mellett jól működő dolgok écáját, azt saját ötletként előadni otthon. Nem nézve azt, hogy mi az, ami működik, mi az, ami nem, mi az, ami kivitelezhető és mi az, ami nem.

  Geszti nagy écájának - plusz bratyi kör - majdnem egy ember (vagy több is) élete lett az ára.
  Kérdezem csendesen: nem volt a Hősök terén túl nagy és széles Magyarhonban biztonságos, lovaglásra és vágtázásra kitalált, hogyúgymondjam arra alkalmas lovaspálya sehol sem? "Ezt, kellett?!" -kérdené Hofi.

  Ha kártérítés, akkor javaslom, hogy forduljon a károsult a szervezők ellen. Ha szándékos volt a leszorítás, akkor mindenképpen pert a nyakukba!

  A zsokénak pedig jobbulást és mielőbbi teljes felépülést kívánok.”
 • 1. Kowwa Kowwa 2008. június 03. 07:37
  „Jobbulást kívánok, erős életet! Ha a palánk meg szabálytalan volt akkor egy kártérítési pert megfontolnék. Keress egy megbízható, szorgalmas ügyvédet aki tud segíteni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sem ismeri el vétkességét az ittas sofőr

Szeged - Május elején egy ittas, 19 éves fiatal a Nivájával belerohant egy négy gyermekkel utazó család Zafirájába Újszegeden. Tovább olvasom