Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Három hónapja élnek járadék nélkül

Balástya - Két gyerekkel él a férje nyugdíjából egy balástyai asszony. Lejárt áprilisban a rehabilitációs járadéka, azóta nem kap ellátást. Valószínűleg későn jelentkezett felülvizsgálatra.
Több mint tíz éve lett rokkantnyugdíjas balástyai olvasónk, legutóbb pedig rehabilitációs járadékot kapott két évig. Idén áprilisban kapta az utolsó havi ellátást, és még abban a hónapban jelentkezett is a soros felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítóhoz. Májusban hívták be, azóta csönd van. Az asszony az ellátásáról még nem kapott határozatot, április óta pénz nélkül maradt. Úgy tudja, az ellátást újabb két évre megkapja, ezért előleget akart kérni a nyugdíjbiztosítónál, de határozat híján az sem jár neki.

– Nagyjából 50 ezer forintot kaptam eddig havonta, ennyire számítok most is. Ez a kis pénz is nagyon hiányzik a családi kasszából, mert a férjem 50 ezres nyugdíjából nem tudjuk kihúzni egy hónapban az iskolás fiammal és az unokámmal. Kölcsönökből élünk, közben bejárok Szegedre a hivatalba érdeklődni, bár nekem az sem egyszerű, mert 5 kilométere lakunk a buszmegállótól, tanyán. A hivatalban azt mondták, valamilyen számítógépes program hibája miatt nem tudják kinyomtatni a papíromat – panaszkodott az asszony, aki kérte: a nevét és arcát ne mutassuk.

A rokkantsági ellátás folyamatos

A rokkantsági ellátással nem fordulhat elő a balástyaihoz hasonló probléma. Az új határozat meghozataláig ugyanis változatlan összegben kell folyósítani a rokkantsági ellátást. A határozatnak a felülvizsgálatot követő 60 napon belül kell megszületnie. A határidőt még akkor is tartani kell, ha történetesen az informatikai rendszer meghibásodik.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatósága tájékoztatásában azt írta: ha a rehabilitáció sikertelen volt, az asszony rehabilitációs járadék ismételt megszerzésére új igényt nyújthat be az illetékes hivatalnál. Július 1-je előtt ez a nyugdíjfolyósító volt. Nem deríthető ki, hogy mikor folyamodott új ellátásért, de ha csak májusban került sorra az orvosi felülvizsgálaton, valószínűsíthető, hogy nem márciusban lépett. A határozati javaslatokat az NRSZH az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságnak továbbítja. A felülvizsgálat után a bizottság döntéséről az ügyfelet a határozathozatal napjától számított 60 napon belül értesíteni kell.

Az ellátás folyósításáig előleget valóban kérelmezhet a járadékos a területileg illetékes kormányhivatalnál, de ahhoz is határozatot kell bemutatnia. Addig pedig marad az egyetlen megoldás, hogy az önkormányzattól igényel rendkívüli segélyt. A történet tanulsága, hogy a határozott ideig folyósított rehabilitációs járadékosnak célszerű figyelnie, mikor jár le a határozata. A lejárat dátuma előtt ugyanis már egy hónappal lehetősége van újból kérvényezni az ellátást, hogy ne maradjon üresjárat az új és a régi ellátás között.

Olvasóink írták

 • 20. pityesz76 2012. augusztus 05. 17:59
  „1997 nyara anya 7 gyereket felnevelt, a munkahelyén szólnak, idémnmehetsz nyugdíjba...
  dia januárban (augusztustol mehet!!) beadja...
  juniusban jön a határozat még nem mehet..
  fia be megy elmondja a panaszát az őrnek, ő mosolyog, elmondja kit kell keresni, nem 1 gyerek van hanem 7...
  ügyintéző.. de csak egy...gyerek.. mondom 7 csak jobban tudom...
  előkerülk a többi papír..határozat, nyugdijas, elnézést kérés, fiú el.. mindenki boldog...
  zóta szemernyit se változott”
 • 19. Figyelő 2012. július 22. 18:26
  „18.!
  Maga aztán valamit nagyon nem értett meg!
  Az ismerősöm 62, azaz hatvankettedik életévének betöltésekor adta be a nyugdíjazási kérelmét!
  A kérelem beadáskor az összes, a munkában eltöltött éveiről kiállított igazolást is átadta az ügyintézőnek, beleértve a munkakönyvét is!
  A kérelem beadásakor az ügyintéző mindent rendben talált az okmányok terén! Arról viszont nem szólt, hogy minden, munkában töltött időt újra átnéznek!
  Mi az, hogy nem szóltak neki 50 éves korában?!
  Ezek szerint a protekciósoknak szólnak!
  A Főfasori "palotában" ki van függesztve egy tábla, ami szerint az ügyintézési idő a közigazgatási eljárások törvénye ( KET) alapján harminc nap, és nem több mint három hónap!
  Lehet védeni a lusta hivatalnokokat!
  Még az egyszer leírom ez ma Magyarország, ez ma Magyarországon az államigazgatás és hivatalai, az Úr 2012 - ik évében!
  Ez az Orbán kormány korszerűsített, gyors ügyintézésű hivatali rendszere!”
 • 18. macs 2012. július 22. 13:21
  „17. Figyelő,
  nem tisztem megvédeni a Főfasorban dolgozókat, és sajnálom, hogy ismerősének senki sem szólt, miszerint aki betöltötte az 50-dik életévét kérheti a szolgálati idő kiszámítását. A környezetemben szinte mindenki ezt csinálta. Így mire nyugdíjba ment kb. 1 hónap alatt mindent elintéztek.”
 • 17. Figyelő 2012. július 22. 11:55
  „Kulik Úr!
  Én viszont magát nem értem, nem ám, de nagyon nem!
  Ha nem tudná, az emberek azért kérik az anonimitást mert félnek a hatalomtól!
  Igen, félnek mert kezdik nyilvántartásba venni a névvel elégedetlenkedőket!
  Nem tudta?!

  12!
  Olvassa el, még az egyszer az írást!
  A hivatal nyomtatója romlott el ! / Ami lehet alibi is a határidőre nem elvégzett hivatali munka magyarázatára! /

  Van rá példa!
  Ime:
  Ismerősöm 2012. 03. 12. - n töltötte be életének a hatvankettedik évét, így jogosulttá vált az öregségi nyugdíjra 43 év igazolt munkaviszonnyal!
  Napra pontosan, személyesen adta be a nyugdíj folyósítás iránti kérelmét a Főfasori "palotában", az ilyenkor szükséges irományok becsatolásával - munkakönyv, és a munkakönyv megszűnését követő időkről a munkáltatói igazolásokkal a foglalkoztatásáról.
  A kérelem benyújtásakor az ügyintéző mindent tételesen átnézett és rendben talált. Közölte, hogy az ügyintézési idő harminc nap, ez után várhatja a határozatot.
  Ismerősöm várt, a negyvenedik napon bemenet érdeklődni! Miután bejutott az ügyintézőhöz - no nem ahhoz akinél kezdte az ügyintézést - elmondta a baját, az látható utálattal végig hallgatta és közölte, hogy sok a munkájuk! No nem ragozom tovább, 2012. július 10. -n megkapta a határozatot arról, hogy jogosult az öregségi nyugdíjra!
  Megkapta, a harminc nap helyett majdnem négy hónapra! / Ez állítólag azért van mert kvóta van meghatározva, hogy havonta mennyi ember számára adható ki a nyugdíj jogosultságukat elismerő, magyarul, nyugdíjazásukról szóló határozat. /
  Nyugdíjat majd a 15 napos fellebbezési határidő lejártát követő első nyugdíjfizetési napon fog kapni, visszamenőleg, a határozat alapján.
  Ez MAGYARORSZÁG, AZ ÚR 2012 -K ESZTENDEJÉBEN!
  Az Orbán kormány hivatalnokai lassan dolgoznak!”
 • 16. Kulik 2012. július 22. 10:16
  „"...aki kérte: a nevét és arcát ne mutassuk..."

  Így már értem a cikket...”
 • 15. mammer 2012. július 22. 10:02
  „12. bánki-nak Nem gyöngécske írás. Ha csak nem maga akarja elbírálni a számítógépe előtt, hogy jár-e ez esetben ellátás. Azt gondolja, hogy van hozzá hatásköre ? hát..téved- abban az újszegedi fő fasori hivatalban ( bár rájuk is vonatkozna az összeférhetetlenségről szóló rendeletek betartása ) az egyik előadó hibáját a másik ugyanolyan családnevű ( nem gyakori név ) jóváhagyja... und so... évek óta. Ha a családom nem tartana el én is csak legelnék gyógyszer meg kaja helyett közel 30 év munkaviszonnyal.
  Úgy látszik még a félkegyelmes urak világa is vissza-vissza jár , hiába ez több száz éves hagyomány . Tisztelni kell.
  Még akkor is, ha van olyan rokkant nyugdíjas is aki igazolt szenior sportoló ( nem para sportoló ), és minden héten táncházban ropja a beteg gerincével, ha már egyáltalán van neki.”
 • 14. Linka11 2012. július 22. 09:57
  „Szegénységi bizonyítványt nyugodtan kilehet állítani de nem csak az embereknek hanem leginkább a Magyar kormánynak !!! Szánalmas nép nyomorítás folyik kis hazánkban.Aki ezt nem akarja észre venni az egy követ fúj
  a népnyomorítókkal. Gratulálok,/ 6 partizánnak;/az elhomályosult véleményéhez,pont az ilyenekre épít a machinátor
  politika./Én sem voltam soha egy párt tagja sem és ahogy elnézem nem is leszek./”
 • 13. comment 2012. július 22. 09:06
  „Nem értem az asszony problémáját, hiszen 47.000,-Ft-ból meg lehet élni. A férje 50.000,-Ft-os nyugdíja "bőven" felülhaladja azt, szinte megtakarítani is tudnának. - Ferdeszeműnek és társainak kívánom az éhhalált.....hajrá magyarország!”
 • 12. bánki 2012. július 22. 09:06
  „Nagyon gyengécske írás !

  Életkor, munkában eltöltött idő, foglalkozás, iskolai végzettség, tanya, elromlott a nyomtató ?

  Kedves Tünde hozta a formáját !”
 • 11. gubanc 2012. július 22. 08:19
  „A nejem felülvizsgálatát novemberben kezdtük el. Első fokot december közepén megfellebbeztük. Január közepén megkérdeztek"komolyan gondoljuk-é a fellebbezést (tértivevényes, elsőbbségi levél ellenére). Március végén másodfok, április végén határozta, de kérvényt kell beadni a folyósításhoz, június elején régi nyugdíj, majd dörgedelmes levelemre végre folyósítás. Mivel dübörög a gazdaság százával vannak beruházások, az önkormányzatok tele vannak pénzzel, az idegenforgalom virágzik, így nekem munkám nincs. 7 hónapig éltünk a nejem 27000.- forintjából. Karikagyűrűnket is eladtuk. Köszönjük kedves miniszterelnök Úr! Kívánom, hogy ne legyen Alzheimer kórban szenvedő és ne legyen vállalkozó! Mi keresztény emberek vagyunk nem csak képmutatók. Rosszat nem kívánok Önnek!”
 • 10. újratöltve 2012. július 22. 06:48
  „Februárban járt le a rehab. járadékom, januárban jelentkeztem vizsgálatra! Március 9 én volt az elsőfokú, majd fellebbezés után május 21 én a szigorított 2 fokú vizsgálatom, ahol rokkantsági járadékot állapítottak meg! Előleget nem adnak, február 8 óta még egy fillért nem kaptam! A "2. tótkomlósi 2012.07.21. 16:25" nak van igaza!!!!!”
 • 9. Egyolvasó 2012. július 22. 05:48
  „Javaslom keresse fel a munkaügyi központot, Makón is vannak olyan munkanélküliek akik amellett, hogy kapják a munkanélküli járadékot mellette 60-90 ezer forintos jövedelmet is zsebre tesznek és sajnos vannak olyanok is akiket amint belépett a kirendeltség ajtaján már küldik is a közmunkaprogramra az önkormányzathoz.
  Sajnos ebben az országban még mindig a szocializmusi eszmék a mérvadóak, (sok településre még most is igaz) hogy ha van ismeretséged akkor mindened meglesz, ha nincs akkor semmire sem viszed, ezt a szemléletet kellene már kiirtani ebből az országból, és talán akkor vinné is az ország valamire, de amíg a sógor, koma, jó barát szemlélet nézetet vallják egyes munkahelyek betöltésénél addig sehova nem fogunk haladni.”
 • 8. X_Y 2012. július 21. 23:28
  „6. partizánok 2012.07.21. 19:20

  "Ne csak a kormányra csaholjatok, hanem arra több százezer kamu rokkantnyugdíjasra is(másod állásaban dolgoztak feketén), akik "elvették" a pénzt azoktól, akiknek tényleg szükségük lenne rá."

  Ja, igaz. Csakhogy amit a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt havonta bukik az ország az több mint a százezer kamurokkant tíz évi költsége. És a mostani "felülvizsgálatokon" nem a kamurokkantak buknak, hanem kéz és láb nélküli embereket minősítenek vissza munkaképessé...”
 • 7. ossian33 2012. július 21. 21:45
  „Ha rehabos marad, a minimálbér 30-40 %-át kaphatja csak, - 10 % járulék levonás az max. kb. 33ezer :((
  Mindegy, hány évet dolgozott, és mennyi járulékot fizetett.”
 • 6. partizánok 2012. július 21. 19:20
  „Ne csak a kormányra csaholjatok, hanem arra több százezer kamu rokkantnyugdíjasra is(másod állásaban dolgoztak feketén), akik "elvették" a pénzt azoktól, akiknek tényleg szükségük lenne rá.
  De gondolom, ez eszetekbe sem jutott!
  Szép kis társaság.
  Nem vagyok egyik párt tagja sem, mielőtt nekem esnétek!
  Csak látok is, nem csak nézek.”
 • 5. Ellenzéki 2012. július 21. 19:12
  „Én is tudok ilyen vagy hasonló esetről!
  Kiszomboron, egy kétgyermekes anyuja nem tud elhelyezkedni mert azon a környéken nincs hova!
  Fizetése nulla forint,a családi pótlékból és a szülei támogatásából vergődnek!
  A kiszombori önkormányzathoz meg hiába fordult segélyért, egyszerűen MEGTAGADTÁK a segélykérelmének az átvételét és elbírálását is!
  A következőt mondták a hölgynek:
  "Tudnak közmunkát adni számára, napi 12(!!) munkaórában, havi, bruttó 22.000 forintért"!
  Nem mellesleg, hogy legyen orvosi ellátásra is jogosultsága, a JÖVEDELEM NÉLKÜLI hölgynek havonta 6.000 forintot kell befizetnie a N.A.V. számlájára, merthogy az eü biztosítást oda kell befizetni!
  Na, ez ám a nagy orbáni találmány!
  Ezt is a szülei fizetik, kis nyugdíjukból!
  Nem tudom, hogy ezt a Mágoriné, aki egyben Kiszombor országgyűlési képviselője is FIDESZ sikernek minősítené e?!
  Hát FIDESZ fanok, ezt is "köszöni" a magyar nép nektek!
  A fülke forradalmárok ezt is elintézték!”
 • 4. DMagóg 2012. július 21. 18:51
  „A Kormányablaknál -a polgárok szolgálata jegyében- minden, de minden segítséget meg kell kapnia! Ha nem így lenne, forduljon az országgyűlési képviselőjéhez!”
 • 3. X_Y 2012. július 21. 16:53
  „2. tótkomlósi 2012.07.21. 16:25

  Senkit nem hagyunk az út szélén a - BMW terepjárójában pityeregni :)

  Lézerjani megmondta: akinek nincs semmije, az annyit is ér.”
 • 2. tótkomlósi 2012. július 21. 16:25
  „Azt mondta a viktátor, hogy senkit nem hagyunk az út szélén.
  Belelökjük az árokba...”
 • 1. balihoho 2012. július 21. 15:18
  „Nem azt pofázta Matolcsy még a múlt évben, hogy senki nem marad ellátatlanul? Hazug banda! Hát ezért nem szeretem a Fideszt, a gazdagok pártját!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes járművek, telephelyek, tüzek Csongrád megyében

Algyő, Hódmezővásárhely és Szeged a legkockázatosabb települések között. Tovább olvasom