Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Három iskola nyerte el a színházbarát díjat

Szeged - Két szegedi iskola, a Madách és a Gábor Dénes, valamint a sándorfalvi Pallavicini általános iskola nyerte el idén a Szegedi Nemzeti Színháztól a Színházbarát iskola kitüntető címet.
Létkérdés a színházak számára, hogy minél több diák nézze meg az előadásaikat, és a fiatalok körében népszerűbbé váljanak. A szegedi teátrum tavaly indította el a Színházbarát iskola-versenyt. Amikor Gyüdi Sándor főigazgató felvette a kapcsolatot az általános és a középiskolák vezetőivel, Spiró György néhány évvel ezelőtti meghökkentő mondatával indított: „ma a közönség butább és műveletlenebb, mint húsz évvel ezelőtt". A direktor úgy véli: az iskoláknak és a teátrumnak közös a felelőssége ezen a téren, ezért elengedhetetlennek tartja a kapcsolatépítést a pedagógusokkal. Már sikeres fórumot is rendeztek, ahol arról is beszélgettek a színháziak a tanárokkal, hogy a pedagógusok milyen jellegű produkciókat szeretnének látni, hogyan kapcsolható össze a színház és az irodalomtanítás. Az idei évad műsortervének kialakításakor kikérték a tanárok véleményét is.

Juhász Róbert, Ezumahné Németh Györgyi, Nógrádi Erika és Gyüdi Sándor a nagyszínházi díjátadáson. Fotó: Frank Yvette
Juhász Róbert, Ezumahné Németh Györgyi, Nógrádi Erika és Gyüdi Sándor a nagyszínházi díjátadáson.
Fotó: Frank Yvette

Második alkalommal hirdették meg a Színházbarát iskola-versenyt: három kategóriában a legtöbb bérlettulajdonost felmutató intézmény nyerhette el a kitüntető címet. Nemcsak az adott suli által csoportosan vásárolt gyermek- és diákbérleteket, hanem a tanárok és a szülők bérleteit is beszámították. Úgy tartják, a gyerekek színházba járási kedvének felkeltése elsősorban a pedagógusokon múlik, ezért a győztes iskolák tanári karát ajándékjeggyel meghívják az előadásaikra – nem egy konkrét produkcióra, hanem közzéteszik azokat az időpontokat, amelyekre bejelentkezhetnek a tanárok. Minden pedagógus két főre szóló jegyet kaphat, így partnerével együtt mehet el a kiválasztott előadásra. A másik díj a diákoknak szól: a győztes iskola sokkal nagyobb keretszámot kap a diákok által látogatható főpróbákra.

A győztesek

Az idei verseny eredményét a színház keddi sajtótájékoztatóján hirdették ki: a szegedi általános iskolák kategóriában a Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a középiskolák kategóriában a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézménye, a vidéki általános iskolák kategóriában a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola nyerte el a Színházbarát iskola díjat.

– A Madáchból régóta járnak a diákok a színház előadásaira, nagyon szeretik a produkciókat. Már az alsó tagozatban a kulturált, szép magyar beszédre nevelik pedagógusaink a gyerekeket, valamint arra is, hogy az életük szerves része legyen a kultúra, a színház. Minden évben rengetegen vesznek színházbérletet, idén 334 diákunk és 26 tanárunk vásárolt. A színház megkérdezi, hogy mit szeretnénk látni, és javaslataink visszaköszönnek a programban. Az idei évad diákoknak szóló produkcióit, Az aranyszőrű bárányt és a Hattyúk tava gyerekváltozatát is kitűnő választásnak tartom. Remek kezdeményezés a magyartanárok számára felajánlott Jutalom-bérlet is, amit sokan kihasználnak. A mi iskolában a színházi világnapról is megemlékezünk – hangsúlyozza Ezumahné Németh Györgyi, a szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, miután Gyüdi Sándortól átvette a Színházbarát iskola-díjat.

– Közlekedést, informatikát, elektronikát tanítunk, tehát alapvetően műszaki beállítottságú középiskola a Gábor Dénes. Nem mondhatjuk, hogy a diákjainkhoz eleve közel áll a színház. Magyartanár kollégáimnak dolgozniuk kell azért, hogy meggyőzzék őket a színházba járás fontosságáról. Szerencsések vagyunk, mert több hajdani növendékünk példáját is el tudjuk mondani, akik a jól működő színjátszó körünkből indulva neves művészek lettek, például Anger Zsolt színész-rendező vagy Ungvári István színész. Büszkék vagyunk rá, hogy műszaki középiskolaként elnyertük a színháztól a kitüntető címet – mondja Juhász Róbert, a szegedi Gábor Dénes középiskola igazgatóhelyettese.

– Már 9-10 éve rendszeresen járnak diákjaink a színház gyermekelőadásaira, a hatszáz tanulónk közel egyharmada bérlettel is rendelkezik. Magyar szakos tanáraink felkészítik a gyerekeket az előadásokra. Emelt szintű rajzoktatás folyik nálunk, a színházi élmények is rendszeresen visszaköszönnek a gyerekek rajzain. Az idei műsorkínálatot jónak tartom, mint ahogyan azt is, hogy most a vidéki iskolák számára külön kategóriát alakítottak ki a versenyben – mondja Nógrádi Erika, a sándorfalvi Pallavicini általános iskola igazgatója, aki szerint a nevelőtestület örömmel fogadta a díjjal járó ajándékjegyeket, a Jutalom-bérletet is jól ki tudják használni.

Olvasóink írták

 • 3. Tapasztalt 2009. november 27. 00:12
  „Gratula a Gábor Dénes Szakközépiskolának! Müszaki középiskola létükre megelözték az elit gimnáziumokat! !Persze más okokból is jó a GD-ben diáknak és tanárnak lenni.”
 • 2. zenga 2009. november 26. 12:26
  „Rézike! Gratulálok a gyermekedhez! Mondom én, hogy a nevelés, és az a lényeg, hogy ki mit hoz otthonról. Az én kislányom 3és fél éves és a minap volt előszőr színházban. Az Aranyszőrű bárányt néztük, kicsit féltem, hogy hosszú lesz neki ( 2X50 perc) , de rácáfolt. Áhitattal nézte végig.”
 • 1. rézike 2009. november 26. 11:28
  „Szeretnék vele eldicsekedni,és kikiáltani a világba, hogy az én lányom ( diák ) az egyik pályázati anyag létrehozója, és az, hogy iskolája megnyerte a díjat, 90 %-ban az ő munkája.
  Fanatikus színházrajongó.
  5 éves volt, amikor először vittük színházba, és abban a pillanatban, amikor szétgördült a függöny, és megjelent az első színész, könnyezni kezdett a meghatottságtól.
  Mondom : 5 évesen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden lépnek fel a gospel királyai

Szeged - A harlemi „fekete templomok" és New York legtehetségesebb énekeseiből, zenészeiből… Tovább olvasom