Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Három kategóriában – munka nélkül

Két hete megnövekedett adminisztrációval regisztrálják a munkanélkülieket három Csongrád megyei munkaügyi kirendeltségen. A cél: minden munkavállalónak az igénye szerint segíthessenek.
– Munkát szeretnék. Közgazdasági és vendéglátós végzettségem van. Három éve keresek állást, és már kétségbe vagyok esve, hogy nem kellek sehová. Már válaszborítékos hirdetésre is jelentkeztem, de amikor pénzt kértek az első konkrét ajánlatért, arról is lemondtam. Rokkantnyugdíjasként négy-hat óra adminisztrációs feladatot vállalhatok. Ötvenéves elmúltam, nem akarom elhinni, hogy végem – kesergett Márta a szegedi munkaügyi kirendeltségen. Kevés a pénze, most regisztráltatta magát. Az új kategóriába sorolási szisztéma nem érdekelte, csak munkát akart végre és megélhetést. A hátrányos helyzetű kategóriába került. Nagy Katalin pedig a másik csoportba, mert segítséggel keresőnek számít.

– Nem zavart, hogy az ügyintéző rangsorolt, csak segítene ezzel. Estin most érettségiztem, a szüleimmel lakom. Nagyon kellene a pénz – panaszolta a fiatal lány. – Pár hónapig dolgoztam egy szegedi nagyáruházban, de minden egyéb kísérletem kudarcba fulladt. Önéletrajzokat küldtem, telefonáltam, mégsem engem választottak. Vagyonőr tanfolyamot végzek, igyekszem növelni az esélyeimet. Talán számít, ha regisztrált munkanélkülit vesz fel egy cég. Nem tudom, javít-e ezen bármit a kategóriám.

Két hete új rendszer működik a munkaügyi központ egyes kirendeltségein: kategóriákba rendezik a munkanélkülieket. Csongrád megyében három helyen, a szegedi, a vásárhelyi és makói irodán egy adattal többet vesznek fel a jelentkezőktől a hozzájárulásukkal. Az ügyfél-kategorizálás több szakmai segítséget, nagyobb odafigyelést jelent azoknál, aki valóban rászorulnak – tájékoztatott Lőrincz Leó, az Állami Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezető-helyettese. A statisztikai adatok és az ügyintézők tapasztalatai alapján három kategóriába sorolják az ügyfeleket. Eldöntik többek között, várhatóan mennyi ideig lesz munka nélkül a jelentkező és milyen jellegű segítségre szorul. Az önálló munkakeresésben jártas ügyfelek a kirendeltségek számítógépes adatbázisában kutathatnak.

– Nem megbélyegzés, ez segítség – fogalmazott a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ vezető közvetítője. Balázs Gitta hangsúlyozta, a kategóriába sorolást eddig egyetlen ügyfele sem utasította el. A besorolás egyébként átjárható, ezért időről időre ügyfelükkel együtt felülvizsgálják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom