Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Három kérdés - aki válaszol: Solymosi Frigyes akadémikus

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Solymosi Frigyes akadémikussal Valóban ezt akartuk? Egy elkötelezett konzervatív vívódásai című könyvének bemutatója után beszélgettünk.
– Könyvében többek között arról ír, hogy a pártoknak nem ellenségeknek, hanem politikai ellenfeleknek kellene tekinteniük egymást. Lát erre esélyt a mostani kampányban?
– Mindenképpen hinni szeretnék ebben. A politikának változtatnia kell az eddigi megszólalásain, és békét kell teremteni az országban, fékezni kell a kemény hangvételt. Egy ország nem erősödhet, nem oldhatja meg a gondjait, ha a döntéshozó helyzetben lévő politikusok egymás megsemmisítésén fáradoznak. Eltelt a demokrácia beköszöntése óta 20 év, most már azt sem mondhatjuk, hogy a politikusok „régi bútordarabok", mert akik az állampárt időszakában irányították az országot, azok már nincsenek. Ma Magyarországon demokratikus pártok vannak, ezek között mindenképpen szükséges a párbeszéd.

A Széchenyi-díjas kutató arra számít, hogy a választások után szelídül a közbeszéd. Fotó: Segesvári Csaba
A Széchenyi-díjas kutató arra számít, hogy a választások után szelídül a közbeszéd.
Fotó: Segesvári Csaba

– Milyennek látja a mostani Fideszt? Orbán Viktorral milyen a viszonya?
– Az elmúlt 2 választás elvesztésében nagy szerepet játszott, hogy a Fidesz magabiztos volt, és úgy érezte, hogy könnyen megnyeri a választást. Most olyan óriási a népszerűségük, hogy ilyen hiba nem történhet. A Fidesz nagyon kemény ellenzéki politizálást folytatott az elmúlt 4–8 évben, és állandó kritikával illette a regnáló koalíciót – amely egyébként elég rosszul kormányozta az országot: a világválságot megelőzően saját gazdasági válságba kerültünk. Tehát a Fidesz kritikája jogos volt. Bízom benne, hogy a hangnem, a politizálás stílusa változni fog a választások után. A politikusok és a közírók közötti kapcsolat jellegét befolyásolja, hogy a közíró – lehet bármennyire elkötelezett – milyen hangnemben, stílusban ír. A politikusok természetesen azt szeretik, ha dicsérjük őket. De azok is segíthetnek az általuk támogatott pártnak, akik kritikát gyakorolnak, rámutatnak a hibákra. Ez óhatatlanul a kapcsolat halványulásához vezethet.

– Mit gondol az MDF-ről?
– Csoda, hogy túlélte az elmúlt 8 évet, nagyon kemény támadásoknak volt és van kitéve. Úgy tűnik, változatlanul megvan a támogatottsága, hogy bejusson a parlamentbe. Nem tartottam veszélyesnek, amikor Bokros Lajost befogadták, sőt lehet, hogy ez segített abban, hogy az uniós választáson sikeresen szerepeltek. Kérdés, hogy meddig mehet ez. Ha nagyon sok liberális politikus csatlakozik az MDF-hez, azt a látszatot keltheti, hogy az MDF politikát váltott. Abban bízom, hogy ez nem történik meg. De az nem baj, ha az SZDSZ volt támogatói – nem a jeles politikusokról beszélek – az MDF-et segítik. Az SZDSZ totálisan összeomlott, ami szomorú dolog, mert egy nemzeti (!) liberális pártra szükség lenne. Abban bízom, hogy az MDF megerősödik, és nem tolódik balra.

Olvasóink írták

 • 7. theseus 2009. december 16. 15:15
  „gróf: Ne általánosíts! A professzor úr nemzetközileg elismert tudós.
  A politikai nézeteit lehet vitatni, de éppen ez a demokrácia lényege.”
 • 6. Trunks 2009. december 15. 19:30
  „Irigy Hónaljmirigy - Nagypapa

  Van nekem egy nagyon furcsa rémálmom
  Kertésznek már öreg vagyok, belátom
  Ha popzenével fejezem ki magamat
  Önkezűleg írom meg a dalokat

  Ejnye-ejnye nagypapa
  Menjen már el nyugdíjba
  Legyen meg a Szigetlakók nyugalma

  Kinyomtattam jópár ezer kazettát
  Még hallomásból sem ismerem a kottát
  Aláírást osztogatok, eleget
  Száz forintért adok egyet, vegyetek

  Az ingem félre gombolom
  Ízlésedet rombolom”
 • 5. gróf 2009. december 15. 12:14
  „Professzor úr! Magát miért rühellik az egyetem dolgozói? Gondolkozott már saját maga tettein, viselkedésén, vagy kielégíti mások jellemzése?”
 • 4. JoGabor 2009. december 15. 11:32
  „Kedves jg
  nem használtam a "korlátlan" jelzőt.”
 • 3. jq 2009. december 15. 11:17
  „Nem a konzervatívok, hanem a liberálisok a korlátlan piacgazdaság szószólói”
 • 2. JoGabor 2009. december 15. 11:08
  „Igen Tisztelt Professzor Úr,
  úgy vélem, mindenkinek szíve joga, hogyan határozza meg önmagát. Ön ugyebár konzervatív: azaz az állami központosítással szemben a piac híve, továbbá a korrekt emberi és üzleti kapcsolatoké, amelyeket a méltányosság és a higgadt mértéktartás vezérli. Ez teljesen rendben van.
  Ezzel szemben a Fidesz egy nyilvánvalóan bolsevik-típusú párt, frusztrált vidéki plebejusok vezetésével, akik egyebek mellett központosító törekvésekkel, 2 éves tervvel (költségvetés), és eszement populizmussal operálnak, köreikben pedig nyoma sincs a polgári méltányosságnak és mértéktartásnak, hogy eleganciáról, vagy annak legalább szilánkjairól ne is beszéljünk.
  Tisztelettel kérdezem: vajon mit keresnek körülöttük önmagukat konzervatívként meghatározó polgárok? Ezt sosem értettem. Netán az önmeghatározás mégis hibázik valahol?
  Tisztelettel üdvözlöm.”
 • 1. theseus 2009. december 15. 10:54
  „Professzor Úr!

  Sajnos az MDF már régen balra tolódott. Dávid Ibolya már régen Orbán Viktor és a Fidesz egyik fő ellensége, 2006-ban többek között ő akadályozta meg a jobboldal győzelmét. Bokrossal nyilvánvalóan most is erre törekszik, de most már tényleg nincs erre sok esélye.
  Ez már nem a rendszerváltó MDF, már szinte mindenkit kizártak az alapítók közül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felderítetlen megyei gyilkossági esetek

Az 1997-es szegedi autórobbantás, a makói kettős gyilkosság, egy szentesi vállalkozó és sofőrje megölésének története és egy domaszéki nyugdíjas tragédiája is szerepel az elmúlt húsz év felderítetlen emberöléseit tárgyaló könyvben. Tovább olvasom