Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát arról kérdeztük kedden, mekkora kár érte a magyar zöldségpiacot az európai hasmenésjárvány miatt.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter helyett érkezett a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos fajtabemutatójára. Miért változott a program az utolsó pillanatban?
– Fazekas Sándor a soros elnökség jogán az EU-tagországok rendkívüli mezőgazdasági miniszteri találkozóját hívta össze Luxemburgban, hogy összesítsék, milyen károk keletkeztek a zöldségágazatban a pánikhangulat miatt. Az emberek félnek, bizalmatlanok, nem mernek zöldségeket vásárolni, és ez arra világít rá: másképp kellene megszervezni az élelmiszerellátást.

– Mekkora kár érte a hazai termelőket a német járvány miatt?
– Előzetes becslésünk van: mintegy 10–15 milliárd forint ára primőr nem kelt el a piacon. A FruitVeb, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet bocsátotta rendelkezésünkre a számítást: a szövetség országos felmérést készített arról, hogy az egyes gazdáknál mekkora készletek halmozódtak fel. Az EU legfontosabb feladata: kitalálni, hogyan lehet minél hamarabb átsegíteni az ágazatot a válsághelyzeten, és hogyan lehet európai forrásokat mozgósítani azon termelők megsegítésére, akiknek eladhatatlan készleteik keletkeztek. A friss élelmiszerek esetében ez megoldhatatlan probléma – a gazdák tönkremehetnek.

Ángyán József, a vidékfejlesztési  minisztérium államtitkára. Fotó: Schmidt Andrea
Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
Fotó: Schmidt Andrea

– Milyen következtetéseket vontak le a váratlan helyzetből?
– A legelső feladat kideríteni, honnan származik és hogyan terjed a kórokozó. Ezt a szakértők még nem tárták fel, spanyol vagy német forrás is lehetséges. Még az is elképzelhető, hogy szállítás közben szennyeződött a termék, ami azzal járhat, hogy az élelmiszerellátást, az élelmiszerek Európán belüli ide-oda utaztatását a jövőben át kell szervezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondozási központok újulnak, bővülnek

Gondozási központok kialakítására, bővítésére nyert uniós támogatást a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása a Dél-alföldi Operatív Programban. Tovább olvasom