Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. A Europe Direct Szeged által szervezett konferencián a romastratégiáról Balog Zoltánt, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát kérdeztük.
– A „cigánykérdés" évtizedek óta téma. Mi az új abban, ahogy a magyar kormány megközelíti a romaügyet?
– Az áttöréshez eddig hiányzott a politikai akaratnyilvánítás, hazai és európai szinten. A problémahalmaz megoldásához az új kormány a civilszervezetekkel és az Országos Roma Önkormányzattal partneri együttműködésben kezdett hozzá. Szakítottunk azzal a szemlélettel, amely szerint kizárólag emberi jogi, illetve csak szociálpolitikai kérdés a romaügy. E problémát elsőként Magyarország tette a kirakatba az uniós elnöksége idején.

– Az új romastratégia mely területeken kíván előrelépni?
– Teljesítményalapú a megközelítésünk. A foglalkoztatásról azt mondjuk: aki egészséges és munkaképes, annak legyen lehetősége dolgozni. A továbblépésre a közfoglalkoztatás és az erre épülő képzési programok teremtenek esélyt. Oktatási programunk lényege, hogy megakadályozzuk az iskola korai elhagyását. Évi 7 milliárd forintot költünk az iskolai integrációra, 3 milliárdot pedig ösztöndíjakra. A lakhatás terén elsőként a munkaképeseknek segítünk kiszakadni a szegregátumokból, ugyanakkor a romák lakta ingatlanok modernizálására is lehetőséget kínálunk. Az egészségügy terén 150 ezer roma szűrése indul, amiben közvetítőként 4000, szociális asszisztenssé képzett roma nő segít.

– Manapság, amikor szinte tapintható a pozitív diszkriminációt elutasító, cigányellenes hangulat, hogyan érhet el fordulatot a politika?
– Sok pénz kell a változás eléréséhez, de az kulcskérdés, hogy a többségi társadalom miként viszonyul a problémához. Ha a romák szociális helyzete romlik, a többség számára is élhetetlen lesz az élet. Tehát nemzeti érdek, hogy sikerüljön előrelépni a romaügyben.

Olvasóink írták

  • 1. maros50 2011. október 16. 07:14
    „Igy igaz sok pénz kell a változások eléréséhez ehhez pedig a gazdasági helyzetünknek is javulnia kell.Ha többségi társadalom tagjainak is helyzete javul a romák helyzete is javulni fog és ez hozzájárul a pozitív viszonyuláshoz is.A többségi társadalomnak be kell látnia,hogy valóban változást kell elérni a legnagyobb lélekszámú hazai cigányság körében.Nem segélyen kell tartani őket,mint az elmúlt nyolc évben hanem munkával szerzett jövedelem legyen a boldogulás alapja.A legnagyobb változásnak azt tartanám,ha romák oktatási helyzete javulna,mert ez megteremtené
    a jövőbeni boldogulásuk alapját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: alkotmányellenes a megszavazott megállapodás

Alkotmányellenesnek tartja a megyei közgyűlés MSZP-frakciója a kormány és a megyei önkormányzat megállapodását. Tovább olvasom