Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Bojár Iván András művészettörténész

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Bojár Iván András művészettörténész a rendezője a megyeházán június 6-áig látható Vízparti fejlesztések Európában című kiállításnak.
– A tárlat 16 európai város példájával illusztrálja, hogyan épülnek be a folyók és a tengerek az emberek mindennapi életébe. Szegeden hiába példálózunk Malmövel, Berlinnel, ha hiányzik a pénz...
– Nem 1–2 éves távlatban kell gondolkodni, hanem 50–70 évre előre. Olyan szisztematikus fejlesztési elképzeléssel kell rendelkezni, ami választási ciklusokon, nemzedékeken ível át. Egy város évtizedek alatt alakul ki. Itt a nagy árvíz után olyan városszerkezetet alakítottak ki, amellyel fölémentek az akkori szükségleteknek, egy nagyon elegáns, nagyvonalú város jött létre az akkori csekélyke igényekre. Szeged most azért tud ilyen jól működni.

Bojár Iván András
Bojár Iván András. Fotó: DM/DV

– Mi a véleménye a szegedi partfalfelújítás koncepciójáról, például a beton partfal elbontásáról, a mobil gátról?
– Amennyit erről tudok, az alapján kijelenthetem: nélkülözhetetlen beruházások. A vízszint évszázados rekordjai miatt ugyanis arra kell számítani, hogy a jövőben is lehetnek hasonlók. De a gondolkodást nem kell megakasztani a műszaki-védelmi funkcióknál, hanem folytatni: ha már ezt megcsináljuk, miként oldjuk meg, hogy az emberek a vízhez közel kerüljenek. Rendkívüli attrakció lenne, ha a szegediek éttermeket telepítenének a színház magasságában lévő területre.

Mit tenne a rakparttal?
– Lezárnám. Ezt a legnagyobb forgalmú városokban, például Párizsban is megteszik. Nem kell attól félni, hogy az autósok majd nem találják meg az útvonalakat. Szeged pedig egy kincset kap azzal, ha a rakpart a belváros élő részévé válhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodaréten virít az egyhajúvirág

Túraútvonalakon, tanösvényeken ismerhetjük meg a védett növényeket és állatokat: az ásotthalmi Csodarét élővilágát vagy Cserebökény fokozottan védett madarait. Tovább olvasom