Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Bruder Márton szakdiplomata

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. A vásárhelyi születésű, tavaly A jövő fiatal vállalkozója-díj ezüstérmét elnyerő Bruder Mártont, a brüsszeli állandó képviselet környezetvédelmi szakdiplomatáját, a szegedi egyetem Europe Direct irodája vendégét kérdeztük.
– Gazdasági világválság közepette, Magyarország elnökségi ciklusában is jut figyelem és pénz az EU-ban a környezetvédelemre?
– Az Európai Unió menetrendszerűen foglalkozik különböző környezetvédelmi ügyekkel. Ezek közül mindig kiemelt figyelem jut a megújuló energia, az energiabiztonság, a klímaváltozás elleni harc témakörének. Ezek mellet a magyar elnökség fontos környezetvédelmi célkitűzésként határozta meg az integrált vízpolitika fejlesztését, a biológiai sokféleség védelmét.

Bruder Márton. Fotó: DM/DV
Bruder Márton. Fotó: DM/DV

– A magyar adottságokat milyennek értékeli?
– Kiválóak! Hollandiában egy évet tanultam, tapasztaltam is: kiváló terményátlagot produkálnak, de ez a környezet rombolásával, talajszennyezéssel jár, biotermelésről vagy természetes élőhelyekről nem lehet beszélni. Hazánkban ezekre gondot fordítunk. Magyarország mégsem használja ki adottságait – például az ökoturizmusban vagy a helyi termékek eladásában. Komoly probléma: a magyar gazda az unióra még mindig nehézségként, és nem lehetőségként tekint.

A 2014–2020 közötti időszak uniós agrárpolitikájáról folyó vita alapján milyen szempontot ajánl a magyar gazdák figyelmébe?
– A közös agrárpolitikában a szigorodó környezetvédelmi feltételekre kell elsősorban figyelmet fordítaniuk. Ennek része a biodiverzitás, de úgy, hogy a környezet és a gazda egyaránt nyertes legyen. Gondoljunk például a vadméh populációk pusztulására. Feltétlenül el kell kerülni, hogy olyan helyzet álljon elő Európában, mint Kína egyes vidékein, ahol embereket kell foglalkoztatni a növények beporzására. Szerencsésnek találom, hogy Magyarországon ugyanazon tárcához tartozik a mezőgazdaság és a környezetvédelem felügyelete, így a környezetvédelmi szempontok a mezőgazdaságban is megfelelőképpen megjelenhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. május 14. 20:00
    „Magyarország környezetvédelmi szempontból igen szerencsés helyzetben áll; teljesen szűz terület...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a legneveletlenebbnek tartott kutyákat is lehet tanítani

A kutyák és gazdáik megfelelő együttélésére is felhívták a figyelmet a II. Kutyasétáltatás napja résztvevői. Tovább olvasom