Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Dux László államtitkár

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Dux Lászlót, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért és tudományokért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük az új felsőoktatási törvény (ftv) részleteiről.
– Óriási a feszültség az ftv körül, kormánypárton belül is. Több száz módosító indítvány, számos tüntetés kíséri. Ennek mi az oka?
– Minden újdonság megosztó. Az azonban, hogy végül megszületett az új törvény, azt jelenti, hogy a különböző érdekcsoportokkal sikerült megtalálnunk a közös hangot. A felsőoktatás átalakítása előrehaladott állapotban van, összeállt az új törvény koncepciója, ami 2012 szeptemberétől lesz hatályos.

Dux László.
Dux László
– A hallgatók „röghöz kötésnek" nevezik az ftv egyik pontját. Valóban korlátozni kívánják őket?

– Erről szó sincs. Nem célunk senkit sem „röghöz kötni", a hallgatók bizonyos külföldi tartózkodásából mindenki profitálhat, így az állam is. Az azonban jogos elvárás a társadalom részéről, hogy aki külföldön vállal munkát, az visszafizesse itthoni képzése árát. Létezik az önköltséges rendszer is, ami után bárki külföldön maradhat.

– Hogyan változik az intézményrendszer, illetve az állami és költségtérítéses helyek száma?
– Fontos célunk kijavítani az elsősorban 2005-ben született felsőoktatási törvény hibáit, helyretenni a bolognai rendszer erőszakos bevezetése által okozott károkat. Az intézmények jelenlegi többletköltségeit minimalizálni kell, ami több egyetemen strukturális változásokat eredményezhet, de megszüntetni nem szeretnénk semmit. Az intézményeknek ki kell szolgálniuk a helyi társadalmi igényeket is, építeniük kell saját jövőjüket, fontos, hogy pályázzanak és egyéb anyagi forrásokban is gondolkozzanak. A költségtérítéses helyek számát nem korlátozzuk, aki eléri a 240 pontos határt és sikerül az önköltséges finanszírozás, akár önállóan, akár a diákhitel útján. Az állami finanszírozású helyek száma az ország pénzügyi helyzetétől is függ. Ez körülbelül 30 ezer helyet jelent teljes és 15 ezret 50 százalékos támogatásra.

Olvasóink írták

  • 2. nemtudomka67 2011. december 13. 09:43
    „De jó,hogy nem Dux Úr a SZTE rektora!”
  • 1. papika56 2011. december 12. 10:54
    „Akinek van pénze--de esze nem sok --az tanuljon,és fizessen!
    Akinek viszont van esze--de pénze nincs--háááát ne menjen külföldre boldogulni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hete árva a Tarjánban kiásott munkagödör

December 1-jén kilyukadt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. fűtőcsöve Tarjánban, a Pentelei soron. Tovább olvasom