Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Éger István, a Magyar Orvoskamara elnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Éger István, a Magyar Orvoskamara elnöke Szegeden tartott szakmai fórumot.
– Az egészségügyben dolgozók a bérek növelését igyekeznek kiharcolni. A MOK 2008-ban szerződésbontást hirdetett a háziorvosok körében, sikertelenül. Mi a viszonyuk a mostani akciókhoz?
– A kamara ilyen akciót nem szervezhet, kezdeményezési jogai korlátozottak. A szakszervezeteké korlátlanok. De a MOK teljes megértéssel támogatja a kollégák minden törvényes eszközzel indított mozgalmát, talán így sikerül áttörni a társadalompolitikai érdektelenség falát. Mert van mi miatt tiltakozni! Egyetlen példa: a kezdő rezidensi bér bruttó 120 ezer forint, miközben Budapesten bruttó 130 ezer forint alapbérérét keresnek útkarbantartó, takarító munkást. Ha nem igazítja a kormány az egészségügyben dolgozók bérét, akkor megállíthatatlanul növekszik a szakemberek külföldre vándorlása.

Éger István. Fotó: DM/DV
Éger István. Fotó: DM/DV

– A Semmelweis-terv nem elég perspektivikus?
– Vajon az előterjesztés tisztázza-e az egészségügy alapvető kérdéseit? Egyértelműen deklarálja-e az egészségpolitika célkitűzéseit? Tisztázza-e az egészségügy további működtetésének állami vagy társadalombiztosítási alapú voltát? Kínál-e érdemi megoldást orvosaink egzisztenciális helyzetére, jövőképére saját hazájukban? Ezekre az égető kérdésekre a koncepció nem tartalmaz választ. A tavaly decemberi határidőre mi elkészítettük javaslatainkat, megjelöltük a pénzforrást, amely a tűzoltáshoz használható. A tervről azóta sem konzultáltak a kamarával.

– Modellértékű az egészségügy egyes részleteinek fejlesztésére, így a fogturizmusra kidolgozott koncepció?
– Az egészségturizmus a magyar gazdaság számára lényeges bevételi forrás lehetne, de önmagában nincs befolyással a magyar emberek egészségügyi ellátására. A keletkező bevételt ugyanis nem tervezik visszaforgatni az egészségügyi ellátásra. A magyar alapellátás – beleértve a fogászatot – évi 100 milliárd forintból működik, hadegészségügyi szinten. Ha ezt az alapellátási kasszát megdupláznák, biztosítani lehetne az orvosok itthon tartását, a betegségmegelőzést szolgáló szűrőprogramokat, a rehabilitációt.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2011. május 26. 19:18
  „Égernek igaza van !”
 • 4. Jozsoci 2011. május 25. 18:18
  „Megmondta a doki, hogy csak három hónap múlva tud időpontot adni, de egy hónap múlva szükséges volna a kontroll. Megadta a magánrendelőjének a számát, kérdésemre megmondta, hogy az első vizit 5.000,- Ft lesz. Egyébként tényleg marha sokan vannak az "sztk" rendeléseken, mert a rendelési időket költségtakarékossági okokból drasztikusan lecsökkentették.”
 • 3. papsajt 2011. május 25. 16:33
  „és hogyan dolgozik az átlagos szakorvos? a magánrendelésre küld,ha nem akarsz várni 3 hónapot. fizetsz neki zsebbe,majd a klinikai munkahelyén elvégzi a vizsgálatokat, műtétet.. majd visszahív kontrollra a magán rendelésre, és újra fizetsz.”
 • 2. papsajt 2011. május 25. 16:30
  „fogturizmus most is virágzik. a fogorvosok és a fogtechnikák is zsebre nyomják a drága külföldi pácienst.”
 • 1. hahaha62 2011. május 25. 14:24
  „Helyes-kedves orvosok-félév nyelvtanulás és el innen---- nem lesz egyszerű-de nem kell sajnálni há,,,,ingériát-nem érdemli meg ez az országféle.Segésmunkások-bodzások segélyei többszöröse a fizetéssszerű képződménynek-------nem gondolkodni-menni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország és Románia közösen védekezik

Szeged - Két Maros menti magyar–román projektet indítottak el összesen közel 4 millió euró… Tovább olvasom