Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi elnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. A szegedi Wesley János iskola karácsonyi ünnepségén a fenntartás nehézségeiről Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi elnökét kérdeztük.
– A működtetéssel több mint egy éve akadnak gondok, mert csak csöpögtetve kapják az önöknek járó állami támogatást. Hogy állnak most?
– A régió 280 hátrányos helyzetű, de tehetséges és tanulásban akadályozott gyerekét gondozza az intézmény. A szakmai munka és az emberi hozzáállás teljesen rendben van. Amiben úszunk – az országhoz hasonlóan –, az a körbetartozás beteges állapota. Ha minden, nekünk jogosan járó pénzünket megkapnánk, amivel az állam tartozik, még a 2010-eset is, év végére kényelmesen rendben lennénk. Országszerte több mint 30 intézményben 3000 gyerekünk van. Nagy baj, ha azt vizsgáljuk, ki érdemes és ki érdemtelen szegény.

Iványi Gábor
Iványi Gábor
– Az új egyházügyi törvény 14-es listájából, amely az államilag elismert „történelmi" egyházakat felsorolja, kihúzták az önökét. Tárgyalnak a szaktárcával?

– Ez a törvény sem nemzetközi, sem törvényességi próbát nem áll ki. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultunk. Vannak olyan alapvető normák, amelyeket ha itt nem lehet megoldani, akkor a nemzetközi bíróságra megyünk. Erre is el vagyunk szánva. Szociális és oktatási intézményeink sorsa 20 ezer embert érint, nem kis teher ez rajtam. Már nyáron mutatkoztak fenyegető jelek; a törvény elfogadása után leállították az egyházi kiegészítő támogatás folyósítását. De nagyon intenzív akciózásba kezdtem, erre a kormány meghosszabbította velünk a megállapodást szociális ügyekben ez év végéig, az oktatásban pedig 2012 végéig.

– Nem használja ki a lobbierejét Orbán Viktor kormányfőnél? Hiszen két gyermekét is ön keresztelte.

– Nem. Élesen elkülönítem a hivatalos ügyeket és a családi kapcsolatokat. Egyébként évek óta nem beszéltünk.

Olvasóink írták

 • 3. rökkmarika 2011. december 18. 17:18
  „Nagyon tisztelem a metodistákat, a szegényekért rengeteget tesznek. Hagyják őket dolgozni!!!”
 • 2. macs 2011. december 18. 13:16
  „Kétségbeejtő, hogy senki sem emelte/emeli fel a szavát egy olyan egyház érdekében, mely minden rendelkezésre álló eszközzel segít a szegényeken, rászorultakon.
  Egyébként mit jelent az érdemes és érdemtelen szegény és ki dönti el, hogy ki melyik kategóriába tartozik?”
 • 1. Lutetia 2011. december 18. 10:12
  „Igen. OV két gyerekét is a lelkész úr keresztelte, mint ahogy az Orbán-házaspárt is ő adta össze. Aztán amikor eljött az idő, OV kikérte a keresztlevelet és a házasságlevelet, és átigazolt a "piacvezető" egyházhoz. Így működik ez arrafelé.
  Sok erőt, egészséget kívánok Lelkész Úrnak a további munkához! Nem sok ilyen EMBER van már ebben az országban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a szabálysértési törvény: jön az 50 ezer forintos helyszíni bírság

Parlament előtt a szabálysértési törvény 2012-es tervezete. A változásokból közlekedési jogász segítségével szemezgettünk. Tovább olvasom