Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Korsós Tamás szabadkai főkonzul

Szeged - Korsós Tamás, a Magyar Köztársaság új szabadkai főkonzulja február 1-jén foglalja el állomáshelyét. Hétfőn a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnökével, Kozma Józseffel a regionális politika aktuális kérdéseiről tárgyalt Szegeden.
– Milyennek ítéli a vajdasági magyarok helyzetét?
– Vajdaság multikulturális tartomány, a magyar csak az egyik etnikai közössége. A nemzeti csoportok csak akkor élhetnek normálisan egymás mellett, ha a tolerancia etikai, morális alapon él a lelkükben. A magyar közösségek tekintetében szerintem a vajdasági van a legjobb helyzetben, ami jogaikat, lehetőségeiket és az anyaországgal való kapcsolattartásukat illeti. A statútumtörvény elfogadása gesztusértékű Szerbia részéről, olyan pozitív törvény, amely tágítja a magyarok mozgásterét. A vízumkötelezettség megszűnésével most már nem a hatósági munkán van a hangsúly, inkább a regionális együttműködésre, a közös magyar–szerb kulturális, gazdasági, politikai tevékenységre tolódik át. Szerbia az Európai Unió tagja kíván lenni, tőlünk pedig a csatlakozáshoz nélkülözhetetlen tapasztalatokhoz juthat hozzá, amelyeket több mint tíz év alatt gyűjtöttünk össze.

Korsós Tamás válaszolt kérdéseinkre. Fotó: Segesvári Csaba
Korsós Tamás válaszolt kérdéseinkre.
Fotó: Segesvári Csaba

– Mi ebben a szabadkai főkonzul feladata?
– Felkeresni a vajdasági partnereket, előkészíteni a kétoldalú találkozókat. Össze kell hangolni a magyar és szerb fejlesztési terveket, amelyekhez uniós forrást is fel lehet használni. Erősíteni kell Szeged és Szabadka testvérvárosi kapcsolatát, ami jelenleg is jól működik. Segítenünk kell Szerbiát az uniós tagságra való felkészülésben. Alapvető érdekünk, hogy a határ ne elválasszon, hanem összekössön.

– Milyen előnye származik az ön munkájából Szegednek?
– Minden állampolgárt megillet a konzuli védelem. Ha valaki bűncselekmény áldozata lesz, segítünk neki új okmányokat beszerezni, a családtagokkal felvenni a kapcsolatot. Pénzt nem adunk, de minden másban segítünk. Ha bűncselekményt követ el valaki, segítünk, hogy ne érje diszkrimináció az eljáró szerb hatóság részéről. Ugyanez vonatkozik a gazdálkodó szervekre, segítünk a jogaikat érvényesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten indulnak a rektori posztért

Két jelölt bizonyosan lesz a Szegedi Tudományegyetem idén tavasszal esedékes rektorválasztásán. Tovább olvasom