Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Kroó Norbert az MTA volt alelnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Kroó Norbert fizikus, az MTA volt alelnöke a nanotechnológiáról tartott előadást Szegeden.
– Kulcsszerepe volt az ELI Szegedre kerülésében. Miért épp itt és milyen hatással kell majd működnie?
– Az SZTE szakmai háttere erős: Bor Zsolt, Szabó Gábor neve ismert a világon. Amikor Brüsszelben vitáztunk az ELI helyszínéről, a döntéshozókat befolyásolta, hogy az autópálya révén könnyen megközelíthető lett Szeged. A berendezést a rövid és nagy intenzitású impulzusok jellemzik, e területen a világ legjobb eszköze lesz. A kutatók mindent megtesznek majd, hogy ide jöhessenek mérni. Egy nagyon nagy ablak nyílik meg a világ felé Szegeden, ami a városnak, az országnak is jó. Egy ilyen csúcstechnológiai berendezés a helyi, de az egész ország iparához is lényeges hozzájárulást ad. De hangsúlyozni kell: az ELI nem szegedi, de nem is magyar, hanem egy európai projekt.

– A fiatalok érdeklődése csökken a természettudományok iránt. Hogyan fordítana a helyzeten?
– A fizika szépsége csak akkor látszik, amikor már benne dolgozik az ember. Ha sikerül „becsalogatni" a fiatalokat a kutatás „utcájába", sokan itt maradnak. A tudományos gondolkodást kellene mielőbb a gyerekekbe plántálni. El kellene érni, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a kutatómunkával, mert a tudományt jellemző modellalkotás, problémafelismerés és -megoldó képesség, az idegen nyelvek ismerete, az egész életen át való tanulás az élet más területén is kamatoztatható. A Mindentudás Egyeteme sorozatot is azért indítottam el, mert rendkívüli jelentőségűnek tartom a tudományos eredmények népszerűsítését. Ha az átlagember is megtudja, mit kapott eddig és mit várhat a tudománytól, akkor rádöbbenhet: közvetlen érdeke, hogy kikövetelje a politikától a több pénzt a tudományra.

Kroó Norbert. Fotó: DM/DV
Kroó Norbert.
Fotó: DM/DV

– Hol tart a tudomány például a pályázati sikerek tükrében?
– Nagyon jók a magyar kutatók, de kevesen vagyunk. Európában százezer munkavállalóra 6–7, Magyarországon 3,8, Finnországban 16 kutató jut. A pályázati forrásokat az egyetemeknek nem épületekre kellene költeniük, hanem a kutatás és oktatás infrastruktúrájának, a laboratóriumok műszerezettségének javítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki legyen Zákányszék díszpolgára?

Valamennyi zákányszéki választópolgár javaslatot tehet a község díszpolgárának személyére. Tovább olvasom