Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: L. Simon László

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal L. Simon Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárát kérdeztük.
– Miben változik a kulturális intézményrendszer helyzete az ön államtitkársága alatt?

– Jövőre nemcsak a minisztériumban, hanem a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) is nagyobb forrásbevételre számítunk. Most tárgyalunk egy olyan törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy az állami múzeumok működéséhez is hozzájáruljunk az NKA bevételeiből. Ez stabilizálná a forráshiánnyal küszködő múzeumok helyzetét. Azt semmiképpen sem támogatom, hogy a múzeumokat ingyenessé tegyük; a számok azt mutatták, hogy ez egyetlen fővel sem növeli a látogatószámot. Inkább arra kell törekedni, hogy vonzó kínálatot teremtsünk. Nem minden feltétlenül pénz kérdése. A kultúrpolitikának annyiban kell változnia, hogy azt érezzék az intézményvezetők: erős politikai támogatottsággal, erős legitimitással, erős ambícióval rendelkező vezetés áll az ágazat élén, amely mindent meg fog tenni azért, hogy a kulturális élet szereplőinek a komfortérzetét is növelje.

– Mikor rendeződik a megyei múzeumi hálózat sorsa? Időszerű lenne eldönteni, melyik intézmény lesz állami és melyik önkormányzati.

– Abszolút időszerű lenne eldönteni. Érvényben van az a kormányhatározat, amely kimondja, hogy önkormányzati kézbe kerülnek az intézmények. Ezen a rendszeren még kell és lehet finomítani, a bizonytalanság a legrosszabb az intézményrendszernek. A részleteket egy héten belül kidolgozzuk, erről többet ezért nem tudok mondani.

– A megyei levéltárak sorsa tisztázódott, októbertől létrejön a Magyar Nemzeti Levéltár hálózata. Lesz-e több pénz is a dokumentumok megőrzésére?

– Lesz. Egyelőre az integrációhoz lesz pénz, hogy a megyei levéltári rendszer be tudjon épülni a Magyar Nemzeti Levéltár alá. Vannak olyan beruházások, amelyeket pénz hiányában leállítottak, ezeket be kell fejezni. És vannak olyan bérelt raktárhelyek, ahonnan be kell vinni a dokumentumokat a levéltárakba. Ezt ebben a ciklusban meg kell oldani – és meg is fogjuk.

Olvasóink írták

 • 5. Hammada_Fleet 2012. június 26. 20:52
  „4. WSS 2012.06.26. 07:5

  Egyetértek Veled, de kár, hogy már Te is cenzúrázod magad. Persze, ha nem tennéd, kimoderálnának.
  Ez történt velem is, pedig csak meg akartam kérdezni a kúúltúúrális álomtitkár úrtól, hogy mi van azokkal a...
  na, ezt nem kellett volna.

  Pedig ez se semmi:
  "bevizeltem
  akár egy disznó
  a perzselés előtt"

  Tényleg, L. Simont, mielőtt fellógatjuk, perzselni fogjuk.
  Ettől egész jó kedvem lett.”
 • 4. WSS 2012. június 26. 07:53
  „Szégyelld magad DM!
  Mert hát ki másra is lehetne bízni ezt a fontos területet, ha nem egy olyan tiszta, egészséges lelkű emberre, aki ilyen nagyszerű, a magyar kultúrához méltó verseket ír, mint amelyekből az alábbi részletek vétettek?

  büdös vagyok
  meg kell fürdenem
  kimosnom a seggemből az elmúlt három nap papírdarabjait
  (...)
  bevizeltem
  akár egy disznó
  a perzselés előtt
  (...)
  marékszámra dobáltam magamba szpídet
  s évekig inasként dolgoztam egy keleti bazárban
  (...)
  a hazai művészettörténet elfelejtkezett rólam
  miközben én már párizsban báboztam
  iskolát alapítottam
  és egy röhögő törpét követtem
  <moderálva>
  (...)
  stílust és technikát váltottam
  ősi szőtteseim
  indiai tudományos kutatásaim emlékét dolgozták fel
  ráadásul szerda esténként
  nő voltam
  és a vasárnapi matinék idejére
  lombszoknyát húztam
  (...)
  nevelési kudarcaim miatt pályát és nemet váltottam
  újságíró lettem
  vagy újságírónő
  (...)
  a szexualitás kreatív kifejezési módjait kerestem
  a gumi- és latexfetisizmus
  bennem is vágyat ébresztett
  minden esőkabáttól és műanyag kvarcórától lázba jöttem”
 • 3. Agyalapi 2012. június 25. 15:21
  „Újra kérem: arra válaszoljon, milyen pénzből fizeti a magánbirtokán dolgozó rabok bérét és járadékait?”
 • 2. varadipal 2012. június 25. 14:44
  „Ameddíg egy olyan ember lesz az államtitkár, akit még a szélsobbos Jobbik is kitagad,addíg a kültúrának önkéntes hallgatás a neve.Régen ezt passzív rezisztenciának hívták. Annak volt pozitív hozadéka, a mai kor hallgatásának nagyrészről- mintegy kétharmad-beleegyezés a neve.
  Kit kell ismerni ahhoz, hogy az ember senkiből valaki legyen?”
 • 1. lidi 2012. június 25. 12:57
  „értem én, hogy a halott dolgok, a múlt, és az ezeket bemutató intézmények - múzeumok, levéltárak - fontosak (és nem utolsó sorban veszélytelenek, hiszen nem reagálnak pl. a napi politikára), és tényleg nevetséges, ahogy ezzel az intézményhálózattal - és a benne dolgozókkal - bánnak.
  de mi lesz a most élő (vagy inkább élni próbáló) kultúrával? hogy mást ne mondjak, a kortárs alkotóművészekkel - pl. az alkotmány asztalára nem festő festőkkel, a színházakkal például? Mert ez utóbbit mondjuk elég nehéz múzeumba cipelni, vagy ezzel a lehetőséggel kecsegtetni....

  ami meg az NKA-t illeti: az államtitkár úr NKA elnökként mindenütt elmondta, hogy remek éve van az alapnak, hiszen megnőttek a forrásai - amit vicces a második negyedévben állítani egy olyan alapról, ami a lottóbevételektől függ, nincs tehát fix büdzséje, de van egy minisztérium, illetve egy kormány, amelyik ebből a nem fix büdzséből is zárolt már néhányszor nem kis összegeket (nota bene: független pénzügyi alapról van szó elméletileg....). Szóval májusban ujjongani legfeljebb a tavasznak lehet, mérleget vonni nemigen.

  Persze mindjárt más a kép, ha júniusban meg már ott tartunk, hogy jövőre meg még jobb lesz, meg még több pénz. Máshol ezt bővebben is kifejtette az újdonsült államtitkár, aki olyan tv-tervezetet terjesztett elő, hogy ez a khm független alap teljes egészében kerüljön a minisztérium alá. Magyarán nem a pénzek 25%-áról fog egyenest a miniszter dönteni, mint eddig, hanem a teljes büdzséről - látszatnak persze meghagyják a "szakmai" bizottságokat. Persze ugyanott azt is levezette LSL, hogy az NKA-nak úgy lett több pénze, hogy a 10 milliárdos büdzsének csak max 25%-át költheti el a miniszter, így a bizottságok 5,5 milliárdról dönthettek... nekem ez nem jön ki, nyilván rossz vagyok matekból. Azt viszont biztosan tudom, hogy idén nyertes pályázókkal még nem ért rá szerződést sem kötni az NKA, ujjongó sajtónyilatkozatok ide, nyilvános nyertes listák oda. A miniszteri keret viszont már elkelt, ahogy szokott, az egész évi, és zajlik az adminisztráció is - ott nem pályáznak a támogatást kérők, hanem kérelmeznek a minisztertől, aki megnevezetlen tanácsadók intenciói alapján dönt a kérelemről.

  szóval tény és való, LSL-nek nagyon jó az önreklámja, de a felmutatható eredményekkel ő is bajban lesz, mint Szőcs,. Viszont a rombolást nyilván nem fogja elismerni - a másik költőben legalább volt annyi, hogy elmondta, neki az elvonást kellett levezényelni, és ezt meg is tette.
  mindketten büszkék lehetnek magukra "szakpolitikus"-ként....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arany érdemkereszt a kübekházi polgárőrnek

A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntették ki szombaton Hegedűs Zoltánt, a kübekházi polgárőrség elnökét. Tovább olvasom