Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Lednitzky Andrást kérdeztük, aki a tiszteletbeli konzulok izraeli világkonferenciáján járt.
– Mivel telt a négy nap?
– Az izraeli külügyminiszter meghívására 67 ország tiszteletbeli konzuljai találkoztak Jeruzsálemben, akik az országukban képviselik Izrael államot. Fogadott bennünket a hadügyminiszter, előadást tartott az államelnök és a külügyminiszter, tájékoztatót tartott a gazdasági és a kulturális tárca vezetője. Informálódtunk és véleményt cseréltünk a külügyben, valamint kulturális programokon vettünk részt. Találkoztunk Jeruzsálem és Tel-Aviv polgármesterével. A szállodában felkeresett Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország izraeli nagykövete, és beszéltem az egyetem hallgatói szervezőjével.

– Hogy lesz valakiből tiszteletbeli konzul?
– Minden ország delegálhat tiszteletbeli konzult egy adott államba, aki általában az érintett ország állampolgára. Magyarországon én töltöm be ezt a tisztséget. Európában rajtam kívül még Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Portugáliában, Boszniában, Macedóniában működik kollégám. A feladat: erősíteni a két ország kapcsolatát.

Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja
Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja.
Fotó: DM/DV

– Miért pont önt delegálták erre posztra?
– Öt évvel ezelőtt is én voltam a Magyar–Izraeli Baráti Társaság elnöke és a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője, és ilyen minőségemben sok rendezvényt szerveztem. Izraelnek és a magyar külügynek is az az álláspontja, hogy a fővárosi nagykövetségen kívül vidéken legyen tiszteletbeli konzul. Izraeli állampolgárok megkereshetnek, ha valamilyen problémájuk adódik. Emellett képviselem a küldő állam gazdaságát, kultúráját, hagyományait, és ennek érdekében rendezvényeket szervezek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi szolgálat a piarista gimnáziumban

A társadalom peremére szorult embereknek, fogyatékkal élőknek, hajléktalanoknak, időseknek segítenek, vagy más közösségi szolgálatot végeznek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium 10. évfolyambeli diákjai. Tovább olvasom