Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Olajos Péter helyettes államtitkár

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Olajos Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkárát faggattuk.
– Mi jellemzi majd Magyarország energiapolitikáját a következő időszakban: mennyire támaszkodunk a hagyományos, fosszilis energiaforrásokra és mennyire a megújuló energiára?
– Jelenlegi tudásunk szerint Magyarország energiafelhasználásának 35–40 százalékát tudnák kiváltani a megújuló energiák. Ma a földgázt hasznosítjuk: a keletkező fényenergia a földgáz fényenergiájának mindössze 2 százaléka, 98 százalék útközben elveszett. Ez hihetetlen pazarlás. Azt gondolom, 20 év múlva már a megújuló energiaforrásokra fogunk támaszkodni.

Olajos Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkárát
Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkárs.
Fotó: DM/DV

– Helyes döntés volt-e az algyői stratégiai gáztároló megépítése, valamint az, hogy Szegeden 2015-ben gázturbinás erőmű adhat villamos energiát?
– Stratégiai szempontból helyes döntés, hogy hazánk gázfogyasztóból tranzitországgá váljon. Szlovákia például hatalmas állami bevételeket köszönhet annak, hogy rajta keresztül jut el a földgáz Ausztriába. Ahhoz, hogy az ellátás biztonságát is megteremtsük, gáztárolók kellenek – a jövőben is számolni kell elszámolási vitával Oroszország és Ukrajna között. Azok a fejlesztések, amelyeket a kormányzat vázolt gázvezetékek és -tárolók építéséről, helyes irány. A tervezett szegedi erőműre nagy szükség lesz.

– Hogyan lehetne csökkenteni Magyarország energiafüggőségét?

– A kormányzat próbálja a beszerzési forrásokat növelni: az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben Bakuban aláírta az egyezményt, pont annak a stratégiának a része, hogy ne csak Oroszországból érkezzen földgáz, hanem Azerbajdzsánból is. Ha van versenytárs, jobb árat lehet elérni, és itthon is olcsóbb lehet a gáz.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. október 01. 11:18
    „?”
  • 1. KolompárRómeó 2010. október 01. 10:32
    „Bullshit. Nem mondott semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságkezelés, váltóállítás: ma folytatódik a szegedi közgazdász-vándorgyűlés

Tegnap délután elkezdődött a 3 napos közgazdász vándorgyűlés Válságkezelés és váltóállítás címmel Szegeden, a Forrás szállóban. Tovább olvasom