Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, az SZTE professzora válaszol.
– Az Őrzők és őrzöttek – az igazságszolgáltató hatalom függetlensége és a tisztességes eljárás című szegedi konferenciát ön nyitotta meg. A tudomány hogyan befolyásolhatja a joggyakorlatot?
– A szegedi egyetem összehasonlító jogi intézete konferenciáján a tudósok a külföldi példák bemutatásán keresztül eddigi megoldásaink reformálását javasolják. Ezekre a jogtudósi hangokra érdemes figyelni most, mikor viszonylag rövid, de megalapozott alkotmányt szeretne elfogadni az Országgyűlés.

– A politika változásai közepette mit hozhat a bírói szervezeti reform?
– A bírói függetlenség rendkívül fontos garanciája az alkotmányos jogállamnak. A rendes bíróságok és az Alkotmánybíróság között érintkezési pont a jogegységi határozat. Ezt az Alkotmánybíróság jogszabályszerűen, normaként kezeli, ezért elbírálja azok alkotmányosságát. A konferencián is elhangzott: a nemzetközi dokumentumok nem tartják EU-konformnak az olyan intézményt, ahol a konkrét ügytől függetlenül egy felső bíróság kötelező határozatot fogalmaz meg az alsó bíróságok számára. Remélem, hogy a törvényhozás a bírói szervezeti reformnál ezt figyelembe fogja venni.

– A bírói eljárásokhoz kapcsolódóan semmiféle számonkérés nem lehetséges?
– A bírói hatalom – szemben a végrehajtó és törvényhozói hatalommal – nem a mindenkori népakaratot, a többség akaratát követi. Ám nálunk annyira nem avatkozik be semmi más hatalmi ág a bírói önigazgatásba, hogy ez már nem feltétlenül a bírói függetlenség garanciája, hanem egyfajta anomáliát jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Genetikai őshazánk Afrika földje

Ember napsütötte arccal – ez Etiópia nevének jelentése. Etiópia elvarázsolta Szélinger Balázst: a szegedi történész immár a Mekelle University kutatója. Tovább olvasom