Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Pálinkás József, az MTA elnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Pálinkás József, az MTA elnöke tiszteletét tette a Szegedi Akadémiai Bizottság újévköszöntő fogadásán. A tudomány finanszírozásáról és a szuperlézerről kérdeztük.
– Elnökké választásakor egyik céljának mondta a tudomány támogatására fordított költségvetési keret növelését. Sikerült?
– Némi előrelépés történt. A tudomány finanszírozására fordított összeg 2009-ben meghaladta a nemzeti össztermék 1 százalékát. A 2010-es adatot még nem tudom, de félek, a korábbinál alacsonyabb. A kormány programjában szerepel: négy év alatt a GDP 1,5 százalékára nő a tudomány támogatására fordított összeg. Ehhez azonban a jelenlegi keretet minden évben egytized százalékkal növelni kell.

Pálinkás József. Fotó: DM/DV
Pálinkás József. Fotó: DM/DV

– A felsőoktatási koncepcióról, annak a tudományos életet szabályozó, például a habilitálással kapcsolatos passzusairól mi a véleménye?
– A koncepcióban csak a felsőoktatás alapelveit kellene rögzíteni. Ám a dokumentum a részletekre is kitér, túl hosszú. A koncepcióban rögzített alapelvek közül többet is jónak, de túl általánosnak tartok. Így például a minőség előtérbe helyezésével egyetértek, de kérdés, e célt milyen eszközökkel kívánjuk elérni. A tudományos minősítés jelenlegi rendjét jónak tartom: a PhD-fokozatot az egyetemek adják, de a habilitációt is ott kell tartani, mert az a felsőoktatási intézményben való előadás jogának megszerzését jelenti. Az egyetemi tanári kinevezés feltételeit viszont országosan egységesíteni kell, ennek tudományos része akkor lesz helyes, ha követi a Magyar Tudományos Akadémia doktora cím elnyerésének általunk kidolgozott követelményeit. Egyébként a felsőoktatási törvényt megítélni majd csak a norma szövegének ismeretében lehet.

– A szuperlézer, az ELI Szegedre telepítését hasznosnak tartja az MTA elnöke?
– Egy ilyen berendezés Magyarországra kerülése jelentős, előre vivő. Az ELI-t megépíteni nem elég, működtetni kell, méghozzá olyan környezetben, hogy nemzetközi szinten is hasznosítható legyen. Ha megteremtjük az ELI működési feltételeit, azzal hazánk a kutatás élvonalába kerül.

Olvasóink írták

 • 9. lebowski71 2011. január 13. 09:40
  „Hát ez nem sok.”
 • 8. szilléri 2011. január 12. 09:59
  „Heller Ágnes, Majoros Vanilia, Berend T. Iván és sok sok társa dacára, hogy nem élnek hazánkban és pláne nem ,,termelnek" kapják az appanázst !

  Van lóvé csak az elosztással vannak némi gondok ..............”
 • 7. fili-busz 2011. január 11. 23:04
  „Hammada_Fleet 2011.01.11. 12:05

  Manapság, ki az a "tudós-értelmiségi", akire fel kellene néznünk.
  De tényleg komolyan kérdezem.”
 • 6. jozko 2011. január 11. 15:56
  „"akirálynőtmegölninemkellfélnetekjólesz"

  Ennyi volt a válasz.
  Kérdezhetett volna bármit Újszászi Ilona.”
 • 5. techMon 2011. január 11. 12:20
  „De az ELI még szerinte is kéne !
  Hacsak azóta nem beszélt frakkal .)”
 • 4. Hammada_Fleet 2011. január 11. 12:05
  „2. hozzászólás realtime 2011.01.11. 08:35
  Tény, hogy - amint azt zetor szaktárs találóan megjegyezte - esetünkben a kritika elsősorban Újszászi kartársnőnek szólt, akinek sok évtizedes és méltán elismert újságírói munkájához méltatlan volt ez az alázatos alákérdezés. Más oldalról viszont Pálinkás doktor vitathatatlanul tolta Orbán szekerét, ha mást ne említsek, például a Filozófiai Intézet igazgatói pályázata körüli vitákban. Ma azért Magyarországon polgárháborús állapotok vannak, és ha a közönséges panelprolit kárhoztatjuk, mert az olcsó gázárak meg az ingyenebéd bűvöletében odaállt a gyurcsányozók közé, akkor az Akadémia elnökével, az értelmiségiek példaképével, a nagytudású tudóssal szemben miért lennénk elnézőbbek, hogy szegény, hülye volt, csak hát a jó szándék nagy úr, a stallum meg a velejáró hatalom meg még nagyobb, legyünk hozzá elnézőek...
  Pálinkás a prototípusa annak a gumigerincű "értelmiséginek", aki bár tudja (minden látszat ellenére nem hülye), hogy hova vezet ez az egész, csinálja, mert jó a hatalom bűzös hátsó felében melegedni...”
 • 3. zetor 2011. január 11. 09:01
  „2. hozzászólás realtime 2011.01.11. 08:35

  Nem Pálinkással, hanem a kérdésekkel van baj...”
 • 2. realtime 2011. január 11. 08:35
  „Nem értek veled egyet. Pálinkás kitűnő tudós és hiszem hogy a jószándék vezérli. Abban egyetértek, hogy érdekérvényesítő ereje kevés és sajnos az is tény hogy a tudományfinanszírozás helyzete ma katasztrófális....”
 • 1. Hammada_Fleet 2011. január 11. 08:06
  „Újszászi Ilona kérdései szégyenletesen gyávák voltak, neki pontosan tudnia kellene, hogy ma mit kell kérdezni az Orbán szekerét évtizede toló tudományos főszagtekintéytől, az Akadémiai Gittegylet főtudorától.
  A válaszokat ezek után nem nem kell minősíteni, fölöslegesek, mint az egész cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 12-24 ezer forint gázdíj visszajár

Tovább olvasom