Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Három kérdés: aki válaszol, Pálinkás József MTA elnök

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a közelmúltban Szegeden járt, hogy bejelentse: az SZBK új főigazgatójának Ormos Pál akadémikust nevezte ki.
– Elnökké választásakor egyik fő célkitűzése volt, hogy a hazai költségvetésben növeljék a kutatásra fordítható pénzt. Sikerült?
– Az Akadémián belül növekedett ez az összeg. Az MTA teljes költségvetése 50 milliárd forint, ebből a saját bevétel 14 milliárd. Az ország költségvetésének helyzete közismert. A 2010-es költségvetésben az MTA talán az egyetlen olyan fejezet, amelynek a támogatása nem csökkent: 36 milliárd forint. Ez eredmény. Ugyanakkor látni kell: az utóbbi években az akadémiai kutatóintézetekben nem volt olyan jelentős beruházás, amely a versenyképességünket akár csak megtartaná. Holott növelni kellene.

– Lapunknak nyilatkozta már: célja a fővároson kívüli tudományos kutatóintézeti hálózat erősítése. Hol tart ez?
– Egyik napról a másikra nem lehet megváltoztatni a tudományos életre is jellemző Budapest-központúságot. Új kutatóintézet nem jött létre. A születőben lévő mikrobiológiai kutatóközpont Tisza-kutató része viszont Debrecenben alakulhat meg. A nem fővárosi felsőoktatási intézményekben dolgozó akadémiai kutatócsoportok száma növekedett. Azt szeretném, ha az MTA jelenlegi 70 kutatócsoportja mellett 10 új alakulhatna.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke válaszolt kérdéseinkre.
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke válaszolt kérdéseinkre.

– Segíthet a tudomány a gazdasági válságban?
– Jelenleg a gazdasági kutatók eredményeire nem támaszkodik a kormány, nincs összhang az elméleti eredmények és a gyakorlat között. De nemcsak a közgazdaságtan, hanem a társadalmi folyamatok pontos, elfogulatlan leírásával foglalkozó szociológia megállapításait sem használják a politikai döntéshozók. Vannak olyan területei a hazai gazdaságnak, ahol a magyar kutatások az adott gazdasági szereplő versenyképességét növelhetnék. Ilyen például a gyógyszeripar; a Richterrel Szegeden születőben van az együttműködés.

Olvasóink írták

 • 2. flexsnake 2009. december 22. 15:47
  „Azt kérdezném vannak-e ufók? :D
  MTA.... szánalmas :D”
 • 1. igazságkereső 2009. december 22. 14:26
  „Tisztelt újságíró hölgy! Ha meg ír egy cikket illetve tudósítást, kérem, hogy annak megjelentetése előtt szíveskedjen alaposabban átnézni!

  Prof. Dr. Ormos Pál Úr,akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja Biofizikai Intézetének igazgatója és a Szegedi Biológiai Központ főigazgatójának nevezte ki Prof.Dr.Pálinkás József akadémikus Úr, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke!

  Ha lehet, szíveskedjenek korrigálni az itt megjelent cikket, köszönöm szépen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bosszantják az igazi orvosokat a tévésdokik

Doktor House, Grace klinika, Vészhelyzet, Jóban Rosszban – az orvosokról szóló sorozatok népszerűsége töretlen. Tovább olvasom