Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Prőhle Gergely

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Prőhle Gergely volt németországi és svájci nagykövet, az evangélikus egyház világi tisztségviselője.
– A volt berlini nagykövet szerint a gazdasági világválság idején hol a kultúra helye?
– A kultúra nem úri huncutság, hanem olyan középtávú befektetés, amely mindenképpen megtérül. A nagyobb külföldi befektetők számára a kulturális környezet, a civilizáció megfelelősége sokszor jobban számít, mikor érdekeltségeikről döntenek, mint az, hogy az adott helyen éppen mennyi a munkabérköltség. Az ország kulturális állapota az egyik legfontosabb mutatója az általános állapotnak. Ennek hírét viszi el a világba a kulturális diplomácia.

– Miként egyeztethető össze az egyház, a kultúra és a politika?
– A protestáns egyházakban hagyomány, lutheri alapelv: bárki, aki dolgozik – legyen asztalosmester, szántóvető vagy nagykövet –, munkája lelkiismeretes végzésével voltaképpen istentiszteletet végez. Ezekre az értékekre épít a reformációból eredő felvilágosodás, illetőleg polgári társadalmak munkakultúrája, s maga a klasszikus értelemben vett kapitalizmus is – mondtuk ki Kálvin János születésének ötszázadik évfordulóján is. Nem véletlenül jelentette ki Max Weber, a neves német szociológus sem, hogy a protestantizmus és a kapitalizmus szelleme rokon, összefügg.

Prőhle Gergely válaszolt kérdéseinkre.
Prőhle Gergely válaszolt kérdéseinkre.

– A Fidesz-kormány művelődési államtitkára volt; diplomáciai szerepű munkatársai közül többen a szegedi egyetem tanárai – így például Csernus Sánor, Pál József, Csúri Károly. Meghívásukra most Nemzet, identitás, kultúra és magyar külpolitika címmel tartott előadást a szegedi Tudósklubban. Ezen az íven haladva mi a külpolitika feladata?
– Az ország helyzetének elemzése alapján határozható meg a külpolitikai orientáció. A rendszerváltozás óta jellemez minket az a hármas értékrend, amelynek eleme a határon túli magyarsághoz, illetve a szomszédos országokhoz fűződő kapcsolat, valamint az euroatlanti integráció. Az első kettő esetében könnyen belekeveredhetünk sajátos érdekellentétek hálójába. Ugyanakkor a Duna-stratégia kidolgozásába bekapcsolódva, az EU soros elnökeként 2011-ben óriási lehetőségünk lesz arra, hogy javítsunk a rólunk alkotott képen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi kedvenc a vaddisznó

Hobbiállatnak vaddisznókat tart egy szegedi állatorvos, de van, aki rókára, borzra, őzre kért engedélyt. Ám a kerítésen belül sem lesz kezes bárány a vadállatokból. Tovább olvasom