Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Székely Tamás egészségügyi miniszter

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Székely Tamás egészségügyi miniszter Szegeden járt a póluskórházi szerződés aláírásakor.
– Pénz kell vagy átszervezés az egészségügyi intézményrendszer optimális működéséhez?
– Tavaly októberben írtuk alá a megállapodást, hogy szétosztunk az egészségügyi intézmények között októberben 4,5 milliárd, idén január elején 6 milliárd forintot. Mindkettő megtörtént. Az e hónap közepén utalt plusz egy havi finanszírozás – összesen 39 milliárd forint, ebből a szegedi egyetem klinikáinak 1,5 milliárd – nem pántlikázott, stabilizálja az intézmények helyzetét. Ugyanakkor nem lettek szigorúbbak a minimumfeltételek, hanem pontosan meghatároztuk, hogy egyes kórházi osztályokon milyen tevékenységet lehet végezni annak függvényében, hogy hány orvos, egészségügyi szakdolgozó tartozik oda. Ez ösztönöz az optimális struktúra kialakítására. Egyébként az SZTE-klinikák 1433 aktív fekvőbeteg-ellátási ággyal rendelkeznek. Ezt növelni – a hatályos törvény értelmében – nem lehet. Ugyanakkor Szeged új, 265 ágyas klinikai tömbje felépültét követően előfordulhat, hogy más, közeli kórházakban átcsoportosítanak ágyszámot, ugyanis a pályázat tartalmazta a régiós együttműködési, centralizációs lehetőségeket – például a kardiológia területén.

Székely Tamás egészségügyi minisztert kérdeztük.
Székely Tamás egészségügyi minisztert kérdeztük.

– Az ágyszámleépítési hullám után a vásárhelyi kórház perelt, pénzt kér. Mire számíthat?
– Perelt, de nem nyert. A bíróság azt állapította meg, hogy a miniszteri határozatban nem volt részletes indoklás. Az ítélet semmiféle fizetési kötelezettséget sem tartalmaz. Az a felvetése a vásárhelyi kórháznak, hogy mennyi bevételkiesése volt, nem értelmezhető, mert ágyszám híján nem is látott el beteget.

– A H1N1 miatti többletmunkáért kapnak pluszpénzt a kórházak?
– A H1N1 elleni védekezésre 3 milliárd forintnyi pluszforrást tervez az idei költségvetés. A H1N1-es betegek ellátásáért minden intézmény kap többletpénzt, de az egyetemi klinikákon, ahol a legsúlyosabb eseteket látják el, többletfinanszírozás kérhető és adható.

Olvasóink írták

 • 4. Celtis 2010. január 21. 09:58
  „Van az úgy néha, hogy egy embernek valahogy már a szeme sem áll jól, és minél többször nyilatkozik, a hallgatóságában annál inkább kialakul, hogy azt se higgye el, amit az illető kérdez.”
 • 3. abdul66 2010. január 20. 20:21
  „Önt tényleg így hívják,vagy ez egy felvett név?”
 • 2. igazságkereső 2010. január 19. 17:00
  „Jó lett volna azt is megtudni a miniszter úrtól,hogy az a kórház, amelyik ebben a veszélyes időszakban a nagyon lázas beteget 2 x is hazaküldi - a sakknagymesterre gondolok itt és természetesen másokra is akik ki vannak szolgáltatva a miniszter úr által meghozott spórolási törvénynek - és aki sajnos ennek következtében meghalt,milyen felelősséget érez még akkor is, ha tudjuk,hogy az ÁNTSZ vizsgálat is nyilvánvalóan a kórház mellé áll, hiszen az elhúnyt már nem tud beszélni. Bizony nem ártana már ezen a területen is keményen rendet tenni,mert ha így haladunk, akkor lassan de biztosan kihalunk idő előtt! Remélhetem,hogy ne mez a cél?”
 • 1. sved 2010. január 19. 16:52
  „Harom kerdes, tiz mondatnyi valasz, szaz szazalek hazugsag.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sétáltatják a villamosokat

Nem mindennapi látványban lehet részük ezen a héten éjszakánként a Kálvária sugárúton sétálóknak: trélerre szállnak az SZKT villamosai. Tovább olvasom