Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Tabajdi Csaba EP-képviselő

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Tabajdi Csaba EP-képviselőt, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagját kérdeztük, aki a Közös Agrárpolitikáról (KAP) beszélt szakmai fórumon Szegeden.
Tabajdi Csaba. Fotó: Frank Yvette
Tabajdi Csaba. Fotó: Frank Yvette
– Hogyan érvényesíthették érdekeiket a magyar gazdák az európai Közös Agrárpolitikában? Elégedettek lehetünk az eddigi eredményekkel?

– A magyar gazdák a támogatások legnagyobb nyertesei lesznek az uniós tagállamok közül. Az egy főre jutó agrártámogatásban most a 7. helyen állunk, 2013-ban pedig az elsőre kerülhetünk. A magyar mezőgazdaság közösségi költségvetésből finanszírozott közvetlen támogatásai ugyanis fokozatosan emelkedtek, a 100 százalékos szintet 2013-ban érjük el: a helyzetet 2014 és 2020 között is megőrizhetjük. A kistermelők, a 3 hektár alattiak túlélését is segíti a Közös Agrárpolitika: a magyarországi jogosultak közel egyharmada, 70 ezer ember kaphat igénye alapján egy átalánytámogatást, ami bürokráciamentes, sokkal egyszerűbb, mint ami eddig volt. A közösségi agrárpolitika igazságosabbá válik, a gazdaságok mérete alapján elvesz a legnagyobbaktól, és a kicsiknek segíti a túlélést. Vannak különben tagállamok, például a balti államok, Lengyelország, Románia, amelyekben a gazdák a felét sem kapják a magyar támogatásoknak – náluk az elkövetkezőkben várható „kiegyenlítődés".

– A termelők azonban sosem elégedettek, a hangulatra a különböző demonstrációk figyelmeztetnek.
– A probléma a támogatások szerkezetében van: az állattenyésztés és a növénytermesztés megbillent arányát a 2014–2020 közötti támogatási rendszer sem fogja a helyére tenni. De erről nem az Unió tehet, hanem mi, mert elrontottuk a rendszerváltás során. Az is okoz feszültségeket, hogy az Uniónak vannak dédelgetett gyermekei: ilyen a gabona, a cukorrépa, a dohány, és vannak mostohagyermekei, mint a sertés és a baromfi. A félárvák a szőlő, a gyümölcs, a borágazat.

– Mit gondol az Európai Unió jövőjéről?
– Az Unió jövője sokkal stabilabb annál, mint amilyennek látszik. Németország szeretné – nagyon helyesen –, hogy minden tagország fegyelmezett költségvetési politikát folytasson. Azt hiszem, jó irányba mennek a dolgok, remélem, a piacok lassan megnyugszanak, az eurózóna nem fog felbomlani. Az EU megerősödve, megújulva fog kilábalni ebből a válságból, amely sajnos eltart még néhány évig.

Olvasóink írták

 • 5. Power 2011. december 11. 13:01
  „"minden tagország fegyelmezett költségvetési politikát folytasson"
  Mit várhatunk az olyan képviselőktől, akik a kockázatok elemzése nélkül mindent megszavaznak (lásd például a svájci frank alapú hitelek támogatása).”
 • 4. DobóI 2011. december 11. 07:25
  „Második kérdés: Nem gondolja, hogy adózók pénzéből túlfizetett képviselői munkája a nullával egyenlő? A külföldi érdekeltség hatására a magyar mezőgazdaság padlóra került, és Ön nem tett ellene semmit a Eu parlamentben, sőt delegáló pártja még támogatta is négy mancs alapitványt!”
 • 3. DobóI 2011. december 11. 05:18
  „Első és legfontosabb kérdés: Miért hazaárulásra felhasználni, az európai uniós képviselői mandátumát?”
 • 2. bánki 2011. december 10. 17:35
  „Ugyan má !

  Ki ez a Tabajdi et. ?”
 • 1. bubuk 2011. december 10. 11:30
  „A 4 Mancs ellen is hatásosan kell küzdeni. Még Brüsszelben is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faust a Metből – világsztárokkal

Világsztárok főszereplésével láthatja a közönség ma 18.55-tól a szegedi Belvárosi moziban az egyik legnépszerűbb francia nyelvű operát, Gounod Faustját a New York-i Metropolitan HD-live közvetítéssorozatában. Tovább olvasom