Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Tasnádi Gábor,az MgSzH főigazgatója

Csongrád megye - 3 kérdést teszünk fel olyan személyiségeknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Ezúttal Tasnádi Gábor, az MgSzH nyugdíjba vonuló főigazgatója válaszolt.
- Nyugdíjba készül, jelenleg felmentési idejét tölti, de még papíron a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. Rendszerváltáson is átívelő pályát tudhat maga mögött.
– Alig 2 éves kihagyással, 32 évig foglalkoztam a megye mezőgazdaságának irányításával: a megyei tanács mezőgazdasági osztályán kezdtem főelőadóként – voltam tanácsos, megyei főtanácsos –, majd a rendszerváltás után, 1991-től az újonnan megalakult Földművelésügyi Hivatal helyettes vezetője, majd vezetője lettem. 1999–2000-ben ugyan a vállalkozók életét éltem, de mellette megválasztottak a megyei agárkamara elnökének is. 2001-ben „visszapályáztam": júniustól az FM-hivatal vezetőjének neveztek ki. Az új irányító hatóságnak, az MgSzH-nak 2007-től voltam a főigazgatója. Július 1-jén, mivel 62 éves lettem, a felmentésemet kértem.

– Az eltelt több mint 3 évtizedben mindig nyilatkozott lapunknak, amikor izgalmas időszakot élt át a mezőgazdaság, márpedig bőven voltak ilyenek. Ha most visszatekint az eltelt évekre, melyik korszak jelentette az ön számára a szakmai kihívást?
– A múlt rendszerben azok az évek voltak a legérdekesebbek számomra, amikor köztisztviselőként szakterületemmel, a meliorációval és az öntözéssel foglalkozhattam. A 90-es években a falugazdász-hálózat felállításába fektettem a legnagyobb energiát: az egyik eredményünk, hogy ma az ország legfiatalabb falugazdászai Csongrád megyében dolgoznak. Ütőképes hálózat jött létre a 33 szakemberből: mindent el tudnak intézni, és a gazdák bíznak bennük. Ha előfordult olyan, hogy egy falugazdász állása veszélybe került, a falu mellé állt, és demonstrációt tartott. Tevékenységük mérhető: egy falugazdászra 550 regisztrált ügyfél jut, ezzel a számmal az országban az elsők között vagyunk. Amikor 2005-ben a Kossuth téren tüntettek a gazdák, többek között a falugazdászokért is kiálltak. Hogy a 2000-es évek eredményei közül is említsek egyet: sikertörténetnek lehet nevezni a szövetkezeti üzletrészek kiadásának levezénylését.

– Hogyan látja a mezőgazdaság jelenlegi helyzetét?
– Nagy károk érték idén a gazdákat a viharok és a jégesők miatt. Nehéz helyzetüket tetézi, hogy bizonytalanságban élnek, nem tudják, milyen döntések születnek a földtörvénnyel, a támogatásokkal kapcsolatban. Amit az új kormánytól várnak a termelők, az az, hogy egyértelmű és világos lépéseket tegyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mária 86 országban járt

Alaposan melléfog, aki azt hiszi, a statisztikus élete íróasztal mellett telik, kockás papírral és rengeteg számmal. Kőszeginé Kalas Mária nemzeti jövedelmet számolt, és közben keresztül-kasul bejárta a világot. Tovább olvasom