Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Három kérdés Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztosnak

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Bábiné Szottfried Gabriellát faggattuk, aki miniszteri biztosként Országos Védőnői Szolgálat létrehozását szorgalmazza, vagyis államosítaná a hungarikummá való minősítés küszöbén álló ellátórendszert.
– Mit gondol, mennyire megbecsült szakma ma a védőnőké?
– Amikor 1987-ben diplomáztam, már akkor is ez volt a probléma. Kaphatnánk nagyobb megbecsülést. Jól jelzi a helyzetet, hogy utoljára 2005-ben volt béremelés. A tavaly novemberi finanszírozásemelés ugyan javíthatott volna a helyzeten, de sok védőnő nem kapta meg ezt az összeget, a fenntartó ugyanis – kihasználva a jogi kiskaput – másra fordította. Azt gondolom, azzal, hogy hamarosan hungarikummá minősíthetik a magyar védőnői szolgálatot, erkölcsi és morális megbecsülésünk mindenképpen nagyot nő majd.

– Mivel lehet a fiatalok számára vonzóvá tenni ezt a pályát, amikor szinte bárhol máshol többet kereshetnek?
– Az egységes bértábla megvalósítása mindenképpen jó kiindulópont. Ezen kívül azt gondolom, hogy a hungarikummá nyilvánítás ide irányítja majd a figyelmet – nemzetközi szinten is. A védőnőképzés központjává is tehetjük Magyarországot, hiszen ilyen komplex, preventív szolgálat sehol máshol nem létezik, tehát csak mi tudjuk másoknak megtanítani. Célom is, hogy elterjesszük ezt más országokban, mert hiszem, hogy hasznos ez a rendszer, amely a fogantatástól a fiatal felnőttkorig kíséri a gyerekeket.

Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos. Fotó: DM/DV
Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos.
Fotó: DM/DV

– Nemrégiben egy gyermeket halálra éheztettek a szülei; felvetődött az ügyben a védőnő felelőssége is. Jogosan vádolták a szakembert? Meg lehetett volna akadályozni azt a tragédiát?
– Minden esetben a szülő felelőssége az elsődleges, hiszen ő a gondviselő. Ráadásul a mai rendszerben sajnos megvan a lehetőség arra, hogy a szülők lemondjanak a védőnői gondozásról. Ez nem jó, hiszen pont egy szakember az, aki észreveheti már az apró, figyelmeztető jeleket is. Jogszabályi módosításra lenne azonban szükség ahhoz, hogy ezen változtassunk, most viszont a hálózat egységes fenntartó alá rendelése a legfontosabb feladat. Ennek érdekében járom az országot, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatokat is meghallgassam.

Olvasóink írták

  • 1. seheresezade 2013. szeptember 17. 11:37
    „Mi a fenenek meg erre a szakmara is RAAKASZTANI egy Semmirekelo Miniszteri Biztost?
    Csak nem akarjak LEZULLESZTENI ezt is NEPNEMZETI vagy MAGYAR NEMZETI Szolgalatta,az Isten vagyis SEMJEN ORBAN ISTENKETTOS mentse meg a Kismamakat ezektol az INGYENELOKTOL!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két és félszeresére nőtt a szabálysértési ügyek száma

Egyre több szabálysértési ügy érkezik a Szegedi Járásbíróságra: amíg tavaly egész évben 3550 volt belőlük, idén szeptember elején már 6076-nál tartanak. Tovább olvasom