Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Három kérdés: Bálint Erzsébet projektmenedzser

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Bálint Erzsébet, a Perrysburg-i Great Lakes Consortium igazgatója beszélt Szeged és Toledo 20 éves testvérvárosi kapcsolatáról.
- Hogyan került egymással kapcsolatba több mint 8000 kilométeres távolságból Szeged és az egyesült államokbeli Toledo?
– Az Egyesült Államok városai a kelet-európai rendszerváltásig csak nyugati településekkel építhettek ki kapcsolatokat. 1990 után nyitott Toledo Magyarország felé is. Kiderült, az egyik helyi plébános remek kapcsolatot ápol a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és vezetőjével, Gyulay Endrével. Már abban az évben érkezett egy delegáció Szegedre, hivatalos együttműködési megállapodás született.

– Melyek ennek a legfontosabb elemei?
– A kölcsönös előnyök jegyében főként kulturális, gazdasági és oktatási jellegű a kooperáció. A legnagyobb sikerek az oktatásban jellemzők: 2005-ben kétéves kiegészítő amerikai jogászképzés indult az SZTE-n; diákcsereprogram működik a gyógyszerésztudományi karon is, amerikai fiatalok tanulmányozzák Szegeden a hagyományos gyógyszerkészítést, cserébe szegediek is jönnek hozzánk. Megvalósult az amerikai nyári iskola, a magyar gyermekek megismerkedhetnek az amerikai kultúrával, életformával. Többször jártak Amerikában a Szegedi Nemzeti Színház művészei, zenészek, képzőművészek mutatkoztak be. Óriási az érdeklődés a magyar népművészet iránt. 1992 óta hagyomány, hogy karácsonykor több mint 100 nehéz sorsú gyermeknek küldünk ajándékot Szegedre.

– Milyen rendezvényekkel ünneplik a jubileumot?
– Csütörtökön 17 órától a Közéleti Kávéház rendezvényén beszélgetünk a toledói kapcsolatról a városházán. Vasárnap ugyanitt baráti koncert lesz, a Vántus István zeneművészeti szakközépiskola növendékei és a 40 fős Toledói Nemzetközi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Olvasóink írták

  • 1. kampec 2010. július 08. 12:39
    „és gondolom az is segített, hogy Ohioban elég sok magyar (származású) él.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszából vennének vizet

Mórahalom - A víz körforgásával kapcsolatos valamennyi adat és információ megismerhetővé,… Tovább olvasom