Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Három kérdés Balog Zoltán miniszterhez

Szeged, Magyarország - Három kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium avatóünnepségén részt vett Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét kérdeztük.
– Szombaton tárgyal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel. Milyen végkimenetelre számít?

– Azt várom, hogy végre kinyitják a fülüket, és meghallják, mit szeretnénk mondani. Én is ezt fogom tenni, szívesen meghallgatom, hogy mit mondanak. A hallgatói szerződéseknek a mibenlétéről szeretnénk elsősorban velük beszélni, arról, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy egy diák jól járjon, amikor diplomát szerez, de az ország is jól járjon ezzel a diplomával. Úgy tudjon itthon maradni, itthon dolgozni, hogy az egész ország javára váljon az a befektetés, amit akkor fektettünk be, amikor a tanulmányait finanszíroztuk.

– A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a közelmúltban plusz pénzügyi forrásokat kapott. Az volt a terv, hogy bővítik az MMA tagjainak létszámát, de többen kiléptek a napokban. Hogyan kommentálná ezt az ügyet?

– Miután a művészet szabad és autonóm, nem kívánom kommentálni. Szeretnénk, ha a Magyar Művészeti Akadémia a Magyar Tudományos Akadémia tekintélyével rendelkező intézmény lenne a művészet, a kultúra világában. Úgy tudom, hogy legalább annyian léptek be is, mint ki, tehát ez egy mozgó rendszer. A kultúra már csak ilyen. Azt kívánom nekik, hogy erősödjenek meg. Egyébként – ha már a pénzről beszélünk – van egy másik pénzosztó intézmény, amelyben 9 milliárd forintot azok a művészek osztanak el maguk között a szervezeteiken keresztül, akik nem feltétlenül tagjai az MMA-nak. Ez egy több lábon álló rendszer, ami a kultúra világában természetes, mert különböző művészeti irányzatok vannak, különböző felfogással, kultúrpolitikával, és fontos, hogy mindegyiket, amelyik az ország javára válik, támogassuk.

– Fideszes önkormányzati képviselő indítványozására leváltották a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját. Sok ember úgy látja, hogy a politika belenyúl a kulturális életbe. Mit gondol erről?
– Mivel szeretném elkerülni, hogy a politika belenyúljon a kulturális életbe, főleg Szeged kulturális életébe, amelyhez egyébként egy miniszternek semmi köze nincs – és ez nagyon helyes –, így nem szeretnék ebbe beleszólni.

Olvasóink írták

 • 16. lidi 2012. december 26. 00:55
  „"Egyébként - ha már a pénzről beszélünk - van egy másik pénzosztó intézmény, amelyben 9 milliárd forintot azok a művészek osztanak el maguk között a szervezeteiken keresztül, akik nem feltétlenül tagjai az MMA-nak."

  csak nem az NKA-ra tetszik gondolni, amibe annyira nem tetszik beleszólni és annyira önálló, hogy júliustól a miniszter et az elnöke? és a kuratóriumokat is le tetszettek cserélni, miniszteri kinevezettek adják a kuratóriumok egyik felét, a másikat olyan "szakmai" szervezetek delegálták, mint az MMA és a Magyar teátrumi Társaság, sőt, a kollégiumi struktúrát is át tetszettek alakítani, és ha mindezt nem tetszett volna észrevenni, akkor talán az, hogy ennek a politikailag független szervezetnek a büdzséjéből miniszter úr is osztogat a maga szakállára minden hónapban - az csak feltűnt, nem?

  amúgy meg sokadszor mondom, mondják mások is, tessék már meghallani: az ország pénze nem a kormány pénze, hanem az adófizetőké. az egyetemisták jövőjébe meg a szülők minimum duplán fektetnek be: egyrészt adóznak a közösbe (amit aztán a t. kormány fociakadémiára költ, az egyetemektől meg elveszi), és fizetik a gyerek lakhatását, kajáját, utazását, könyveit stb., amivel munkahelyek fenntartását biztosítják péel. Jó lenne, ha nem tetszenének úgy tenni, mint akik a bölcsek kövén kotlanak és a magánvagyonukból finanszírozzák az értetlen és tudatlan népet.

  nem tudom, miniszter úr miniszterként, emberként, hívő lélekként hogyan néz a tükörbe nap mint nap.”
 • 15. vélemény 2012. december 23. 13:34
  „"Sok ember úgy látja, hogy .."
  Esetleg gy-két érintett és néhány korán fekvő fórumozó több néven. :))”
 • 14. tucat 2012. december 22. 21:53
  „13. Király75
  A kígyó ráharapott, s nem ereszti a farkát.
  Hagyjuk, térjünk nyugovóra hamar, hát!
  ;) :D”
 • 13. Király75 2012. december 22. 21:16
  „Véleményem szerint sajnos igenis beleszólt a politika a művészeti életbe főleg az államszocializmus és a baloldali kormányok idején. Azért hogy a rend visszaálljon, és ne ez a ránk erőltetett kulturális felfogás uralkodjék az örökkévalóságig, sajnos megintcsak bele kell szólnia a politikának és helyre kell állítani az egyensúlyt. Ráadásul ez a Bátyai ügy már agyoncsépelt tényleg, ő hibázott nagyot ezért mennie kell. Nevezhetjük ezt ürügynek is, a lényeg a hiba, amely magában is elég.”
 • 12. PerryMason 2012. december 22. 21:13
  „Mekkora mellébeszélések!”
 • 11. balihoho 2012. december 22. 17:57
  „pedig bizony igaz, és a szegedi példa bizonyítja, a politika, főleg ez a mostani kormányzati, és helyi politika, sajnos mélyen belenyúlkál a kulturális életbe, és szorgalmasan ültetik vezetői pozíciókba, hűséges pártembereiket.”
 • 10. tucat 2012. december 22. 16:20
  „A befektetést pedig befektettük, mert tudjuk, hogy a legjobb befektetés a befektetés. Értik? Igen? Én nem, de nem is magamnak, hanem maguknak mondtam. Féltem kicsit, hogy tényleg értik majd. Akkor ebbe belebuktam?
  - Csak a mondatba! Ne aggódjék! Értjük mi, hogyne értenénk! Jobban, mint gondolná! Maradjon még, igyék egy kis forralt bort, az meglátszik legalább! Aztán még beszélgethetünk, ugyanilyen értelmesen és emelkedetten! :D”
 • 9. DMagóg 2012. december 22. 15:51
  „"... hogy az egész ország javára váljon az a befektetés, amit akkor fektettünk be, amikor a tanulmányait finanszíroztuk"
  Ehhez teremtsenek azonos feltételeket, érje meg itthon maradni! Nem kényszerből!
  "Szeretnénk, ha a Magyar Művészeti Akadémia a Magyar Tudományos Akadémia tekintélyével rendelkező intézmény lenne a művészet, a kultúra világában." Ma is van lehetőség a tekintélyes MTA-n belül!
  "... különböző művészeti irányzatok vannak, különböző felfogással, kultúrpolitikával, és fontos, hogy mindegyiket, amelyik az ország javára válik, támogassuk."
  Ja, Ti eldöntitek, hogy melyik válik az ország javára! Mind, amelyik a hatalmatok szolgálatába áll!
  "... így nem szeretnék ebbe beleszólni."
  A pártkatonáitok elintézték, nincs mibe beleszólnod! Értjük!”
 • 8. roxper 2012. december 22. 15:12
  „Jó kérdések, gagyi válaszok, de mit is várjunk tőle, ezt sem az eszéért tartják, hanem a behízelgő stílusáért!”
 • 7. Olajfa14 2012. december 22. 14:59
  „Balogh a rezsim humanminisztere. Ezt a kurzust szolgalja. Valaha mas ember volt, tokeshez hasonloan. Ma mar csak politikus. A megfogalmazasai is utobbihoz illoek, orban egy huseges embere...
  Ba”
 • 6. pala1964 2012. december 22. 14:47
  „4 pityukám, ha nem probléma, akkor netán te vállalnás, ugye...? hiszen nem kevesen szoktak itt Szegeden is komoly nemzetközi fesztiválokat csak úgy séróból levezényelni-szervezni-menedzselni...
  amúgy ha fideszes lenne (ami eleve nem lehet, ott csak a dilettáns semmirekellő alakok kontraszeletálodtak, kontrapityukám), akkor még prémiumot is kapott volna - ami a fidesz esetében ugye megbocsáthatatlan

  szóval rekontra, pityulus”
 • 5. studyfy 2012. december 22. 13:51
  „kontrapista, ez igaz is lenne, ha a művészeti igazgatót - aki közvetlenül felelős a kiállításért - legalább ekkora felelősségvonást kap, de őt semmi támadás nem érte. Csak csendesen jegyzem meg, hogy Keresztúri Farkas Csaba Btk-ba ütköző disznóságot csinált, de ő mégis maradhat a helyén. Sőt... Hidd el kedves kontrázó barátom, hogy sokkal előrébb tartana az ország, ha nem azt néznénk, hogy ki csinálta, hanem azt, hogy mit és csak annak alapján dicsérnénk vagy marasztalnánk el személyeket!”
 • 4. kontrapista 2012. december 22. 12:28
  „A Bátyai ügy kezd uncsi lenni, neki menni kellene akkor is, ha Fideszes .Tévedett , ami megbocsájthatatlan az ő esetében. Szegeden nem probléma hasonló tudású szakembert találni, ezért az ügy további boncolgatása felesleges !”
 • 3. harcsabajusz 2012. december 22. 12:14
  „Egy kérdésre sem válaszolt, ez nem meglepő. A komcsik magabiztosságával söpör le mindent, ellentmondás nincs.
  A diákok nem lózungokat akarnak hallgatni, hanem a jogaikért küzdenek. Nem állambácsi adománya a felsőoktatás, hanem az adófizetők pénzéből támogatott hosszútávú befektetési program. A gyerekek szülei is fizetnek adót (kivéve pár politikust és maffiózót)!!!
  A MMA egy baráti társaság, és nem akadémia. Ez egy szűk klikk, kb. olyan mint az Aczél által támogatott komcsi művészcsoportosulás volt pár évtizede.
  Érdekes, hogy Bátyai kirúgásához nem kíván hozzászólni mert hogy ez egy "politika mentes" helyi döntés, ugyanakkor a MMA pénzelése helyénvaló. Mi ez ha nem politikai akció?”
 • 2. tatár 2012. december 22. 11:49
  „1. toth.andras.akos 2012.12.22. 11:44
  Csak ezt az egy kérdést kellett volna feltenni neki.”
 • 1. toth.andras.akos 2012. december 22. 11:44
  „Egy negyedik kérdés: mikor mond már le?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertelen kísérlet a román-magyar határon

Nyolc határsértőt és az őket segítő román embercsempészt fogták el a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség munkatársai 2012. december 21-én este Nagylak és Csanádpalota között. Tovább olvasom