Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Három kérdés Budai Gyula parlamenti államtitkárnak

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Budai Gyula, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára válaszol.
– Ön az egyik élharcosa a tanyafejlesztési programnak. Sokat tesz az állam a tanyákért, de mit tehetnek a tanyán élők a magyarokért?

– Mielőtt erre válaszolni tudnék, azt kell sorra vennem, hogy mit tehetünk mi a tanyákért és az ott élőkért. Az elmúlt három évben közel 6 milliárd forint jutott életkörülményeik és életminőségük javítására. Célunk, hogy a tanyákon erősödjenek a termelési funkciók, a program a gazdaságok működtetését kívánja ösztönözni. Támogatjuk például az utak rendbetételét, a villanyhálózat kiépítését. A pályázatok elbírálásánál a fiatalok kiemelt helyzetben vannak. 2020-ra szeretnénk elérni, hogy minden magyar tanya 100 százalékosan közművesített legyen. Csak ezek után beszélhetünk arról, hogy a tanyák mit tehetnek értünk.

– Miért van szükség tanyaroadshow-ra? Mik a mórahalmi tapasztalatok?

– Tanyafejlesztési programra közel 2000 pályázat érkezett eddig a három éves története alatt. Szeretnénk folytatni, a támogatást nyert pályázatok száma körülbelül ezer volt. A roadshow célja a pályázatok bemutatása, szeretnénk arra buzdítani az embereket, hogy próbálkozzanak továbbra is. 51 tanyagondnoki pályázatból például mindegyik sikeres volt. Ezekről tájékoztatjuk az embereket, ezért hat megyében indítottunk roadshow-t. Három év alatt eddig 31 sikeres mórahalmi pályázat érkezett, ebből idén már 13. Ez nem csoda, hiszen az ország egyik leginkább tanyás vidékéről beszélünk.

– Mikor érhet véget a kishantosi biogazdaság régóta húzódó ügye?

– Erre a kérdésre nagyon egyszerűen tudok válaszolni, tulajdonképpen nem mondhatok róla semmit. Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője ugyanis feljelentett, így bírósági eljárás indult. Folyamatban lévő bírósági eljárásról pedig nem nyilatkozhatok, még úgy sem, hogy tökéletesen ártatlan vagyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy trolivezető vallomása: gyakran anyáznak az utasok

Miért az utasok tolják a trolit? – többek között erre is választ kaptunk az SZKT egyik trolivezetőjétől. Kis Tóth Imrét a 9-es vonalon kísértük el hajnaltól délelőttig. Tovább olvasom