Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Három kérdés Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökének

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét faggattuk.
– Milyennek látja jelenleg a pedagógusok helyzetét?
– Tele vannak bizonytalansággal. Amellett, hogy az új életpályamodell nem jelent mindenki számára keresetnövekedést, még szakvizsgáikat, diplomáikat sem ismeri el az új rendszer, sokan pedig erre évekig nem is számíthatnak. A miniszter mondja majd meg ugyanis, hogy hányan tehetnek vizsgát, és az érintetteknek csak töredéke fér majd bele a keretbe. De a munkájukban sem tudnak magabiztosak lenni, hiszen nehezen értelmezhető, pontosan mit is takar a 32 órás kötött munkaidő.

– Kívülállók számára úgy látszik, a tanárok lassan már meg sem mernek szólalni. Mi ennek az oka?
– A rendszerből, a központi irányításból adódóan meg vannak félemlítve. Ők a járási vezetőknek csak egy név, bármikor ki lehet rúgni őket. Naponta tapasztalják, hogy nem szerencsés véleményt nyilvánítaniuk, ráadásul megkapták a szakfelügyelet rendszerét is, amit sokan még nagyon jól ismernek a 70-es, 80-as évekből. A hétvégére szerveződik most egy országos sztrájk, amely nyomásgyakorlási eszközről egyébként a Pedagógusok Szakszervezete sem mondott még le, annak ellenére, hogy megállapodtunk a kormánnyal. De azt is látni kell, hogy nehéz sztrájkot szervezni, amikor nincs mögötte társadalmi támogatottság. Márpedig az emberek számára most mindenhol azt sulykolják, hogy a pedagógusok hatalmas béremelést kaptak, tehát a közvélemény nem érti meg, miért elégedetlenkednek.

– A Pedagógusok Szakszervezete hamarosan az Alkotmánybírósághoz fordul. Mit kifogásolnak?
– Legutóbb a Nemzeti Pedagógus Kar miatt írtunk beadványt: nem látjuk indokoltnak, hogy a köztestületben kötelező legyen a tagság. Jövő héten azonban újabb kifogást emelünk amiatt, hogy a köznevelési törvény foglalkoztatásra vonatkozó rendelete szeptember elseje után jelent meg. Márpedig alkotmányos jog, hogy a törvényeket az érintettek időben megismerhessék. Nem remélünk semmit ettől a beadványtól, de a Pedagógusok Szakszervezete minden törvényes lehetőséget kihasznál. Nem hagyhatjuk ezt sem szó nélkül, hiszen így lehetetlen volt felkészülni a tanévre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámrandi lengyel sajttal, gyümölcslével

Villámrandit szerveztek – a társkereső akciók mintájára – magyar és lengyel élelmiszer-ipari cégeknek, kereskedőknek a szegedi megyeházán. Tovább olvasom