Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Három kérdés Kiss-Rigó László püspöknek

Szeged -3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Kiss-Rigó László megyés püspököt kérdeztük az egyházmegye befizetéséről az államadósság elleni alapba.
– Tavaly az egyházmegye 100 millió forintot ajánlott fel az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba, amelybe vállalatok és magánszemélyek eddig összesen 196 millió forintot adakoztak. Most 30 milliót utaltak át, ez új felajánlás?
– Nem. A tavaly felajánlott 100 millióból 2011-ben elküldtünk egy 30 milliós részletet, most is ekkora összeget, és rövidesen egy szintén 30 milliós részletet folyósítunk. Egyrészt szolidaritásból, azokkal az intézményekkel, például az egyetemmel, amelyek kénytelenek voltak ennél sokkal nagyobb összegeket zárolni a költségvetésükből. Másrészt gesztust akartunk gyakorolni, és példát mutatni, hogy elsősorban nekünk kötelességünk tenni valamit, ha egy fontos kérdésben segíthetünk. Annyi változás történt, hogy a 100 millióból 10-et egy nálunk sokkal nehezebb körülmények között élő közösség javára, egy indiai egyházmegye katolikus iskolájának továbbítottuk közvetlenül, kollégiumépítésre.

Kiss-Rigó László püspök. Fotó: DM/DV
Kiss-Rigó László püspök.
Fotó: DM/DV

– Tesznek újabb felajánlást az államadósság elleni alapba?
– Ezen még nem gondolkoztunk. Az eddigieket is nagy nehézségek árán sikerült megtennünk, de ha alkalmunk lesz rá, akkor nem hezitálunk.

– Most is jónak tartja a tavaly április óta működő alap ötletét? Eddig az egyházmegyéé a legnagyobb felajánlás.
– Nem ötlet kérdése, ez egy lehetőség. Ha valaki nemcsak beszélni akar, hanem tenni is kíván, az megteheti ilyen módon, úgyhogy én mindenkit buzdítok. A segítésnek kettős értelme van; a mentalitás alakítása, illetve az összefogás hatalmas erkölcsi ereje. Sokkal többet ér ez a felajánlás, mint a milliók névleges értéke. Ugyanúgy, mint amikor idős nyugdíjasoktól, egyedülálló emberektől, szegényektől kapunk néhány forintot a céljaink támogatására. Az nekünk legalább annyit ér, ha nem többet, mint ha milliókat kapnánk, bár az utóbbi igen ritkán fordul elő.
Fotó: Schmidt Andrea

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Misi72 2012. január 25. 20:02
  „A gazdagok és aki állami támogatást kapnak példát vehetnének.”
 • 26. SzőkenőSzarvas 2012. január 25. 17:04
  „kispacni, három kérdés:
  1. Mennyibe kerül az egyháznak egy temetés "elvégzése"?
  2. Hol van az leírva a Bibliában, hogy fizetned kell, ha azt szeretnéd, hogy a másik ember keresztény módon bánjon veled?
  3. Kinek van felhatalmazása arra, hogy eldöntse, ki miért tér meg?
  Egyébként tudomásom szerint Isten nem az alapján ítél odaát, hogy egyházi temetésed volt-e avagy nem. Ezért ne irigykedj, az ateisták nem fogják elvenni az üdvösségedet.”
 • 25. kispacni 2012. január 25. 13:04
  „16.
  Semmi baj akkor ha nem tart igényt egyházi temetésre.
  Ismeretségi körömben bizony nem egy olyat ismerek, hogy egész életében következetes ateista volt, de vagy halála (sulyos betegekre gondolok) előtt hirtelen meg akarnak térni, de csak azért, hogy egyházi temetést kaphassanak, vagy temetését intéző családja a halott helyett utólag ugy gondolja a temetést biztos ami biztos jobb ha pap végzi. És akkor a temetést intézők meg vannak döbbenve, hogy a pap nem hajlandó elvégezni a temetést csak ha (szerintem nagyon helyesen) jelentős, többnyire 5 éves stólát kér.
  És a legmulatságosabb, hogy ilyenkor bezzeg minden volt ateista Jézus nevével vagdalkozik, hogy Jézus biztosan így vagy így csinálná, gondolná :-)”
 • 24. SP 2012. január 25. 12:52
  „23. eldorádó ""akadémia befektetés a jövőbe""

  Máshol láttam volna jó helyen a milliárdokat pl.:

  Dorozsma,
  nagybaninál tömeges felvásárlás a környék mg. termelőitől, hűtőház, konzervgyár.

  Megélhetést teremthet
  sok piacra termelőknek, munkahelyet és megélhetést a konzervgyári dolgozóknak, jó minőségű, olcsó magyar árút a fogyasztóknak, exportot is, adóforintokat a városnak, Dorozsmának, államnak!

  Fejlődést Dorozsmának. stb.

  2 milliárdnak ÁMEN.”
 • 23. eldorádó 2012. január 25. 12:15
  „22. SP
  2 Mrd: a gyulai foci akadémia befektetés a jövőbe: munkalehetőség a felnőtteknek, kitörési lehetőség a tehetséges szegény gyerekeknek.
  Az államadósságra felajánlott pénz feneketlen kútba dobott pénz, a pénzvilág hasznára.”
 • 22. SP 2012. január 25. 08:11
  „Arányok:
  Labdarúgásra: kettőmilliárd forintot
  Államadósságra: 30 millió forint”
 • 21. info 2012. január 25. 07:33
  „Vannak emberek akik , hogy is kell ezt mondani, szinte még a vállalkozásuk telephelyét(lakásukat) is egyháznak vagy kisegyháznak jelölték meg. Így adót sem kell nekik fizetni. Természetesen szépen gyarapodnak és törvényesen.”
 • 20. info 2012. január 25. 07:31
  „18. smalltown 2012.01.24. 23:22 -"feljogositja magat, hogy beleszoljon a kozeletbe, oktatasba, egeszsegugybe, kulturaba, politikaba.. stb. Na, itt van a gond, ez nem fer a demokraciaba - amit te is emlegetsz." Nem is kicsit, naná, hogy beleszól.Nem működő iskolákat amit átvett, érdekes módon minden megoldható, de ott más szemszögből kell a világot nézni.”
 • 19. NP1 2012. január 25. 06:49
  „Mignon
  1. Nincs minden országban "egyházügyi alap" és egyházi támogatás sem.
  2, Az államtól kapott pénzt oktatási, szociális stb. célra kapták, nem politikailag motivált egyébként teljesen hatástalan kampányalapok támogatásáre.
  3, Az önként visszaadott ezek szerint nem hiányzik, tehát fölöslegesen lett odaadva.”
 • 18. smalltown 2012. január 24. 23:22
  „mignon
  az egyhaz nem onzetlenul adakozik a kozosbe, hanem az "adomanya" (khm) utan feljogositja magat, hogy beleszoljon a kozeletbe, oktatasba, egeszsegugybe, kulturaba, politikaba.. stb. Na, itt van a gond, ez nem fer a demokraciaba - amit te is emlegetsz.”
 • 17. Mignon 2012. január 24. 21:03
  „Minden demokratikus orszag költsegveteseben van
  un. "egyhazügyi alap". Magyarorszagon is.
  (ennek az alapnak a neve orszagonkent valtozo)

  Az egyhaz ebböl kap allami tamogatast, figyelembe veve a közösseg nagysagat.

  Kis-Rigo ur, közössegevel együtt ugy gondolja helyesen, hogy
  ebböl a kapott penzböl az allamnak bizonyos összeget visszaad, az allam tartozasainak csökkentesere.
  Ez, egy nagyon dicseretes dolog!!

  Valaki mondjon mar nekem Kis-Rigo uron kivül
  egy ceget, egy intezmenyt vagy egy szemelyt, aki a kapott (vissza nem teritendö!)
  tamogatasabol akar 1 fillert is önkent visszaad az allamnak, mert ismeri annak gondjat.....!!!

  Nem hiszem, hogy tud valaki ilyet.”
 • 16. azigazitrebitsch 2012. január 24. 20:22
  „13. kispacni 2012.01.24. 18:11
  No látod,ezért találták fel a Poóóógári temetést.(míg a nép nevében,be nem tiltják :-(( )”
 • 15. racionalitás? 2012. január 24. 18:44
  „13. kispacni 2012.01.24. 18:11

  A mai vallásoknak semmi köze---sajnos...JÉZUSHOZ.....nem hiszem-hogy páncélos lovagok védték és tözsdén...például fegyvergyárak részvényeiben forgatta az alamizsnát....más:

  ISTENNEK---tartozol elszámolni a lelkiismereteden keresztül....100 egyház százegyféleképpen magyarázza ugyanazt a sort-részletet......a lényeg a LÉLEKGYÜMÖLCSEINEK MEGÉLÉSE.....ez a tartalom-a forma meg....egyéni döntés----lehet róm.kat is az a közösség a példa kedvéért.”
 • 14. kispacni 2012. január 24. 18:14
  „12. Kis kivétel nélkül politikusaink az államtól kapott pénzt "elprivatizálják". Dícső tett. Nagyon nyuszi sapkások vagytok. Ha az egyházak me, használják közcélra jövedelmeiket, akkor az a baj, ha igen akkor az a baj. Legyetek következetesebbek :-)”
 • 13. kispacni 2012. január 24. 18:11
  „Azért én remélem, hogy a sok egyházgyűlölő fröcsögő, aki ide jár, majdan ha meghal, nem szeretne egyházi temetést sem. Vagy ha igen nem csodálkozik majd ha a plébános/lelkész több évre kér stólát.”
 • 12. smalltown 2012. január 24. 17:33
  „az allamtol kapott penzbol ajanlanak fel penzt az allamnak. Dicso tett.”
 • 11. kelemenyke 2012. január 24. 12:57
  „Elgondolkodtató ez a cikk!!!
  Több szempontból is, de nem akarom nagyon ragozni.
  Idéznék! "Ha valaki nemcsak beszélni akar, hanem tenni is kíván, az megteheti "
  Hol vannak, a nagyszavú sumák politikusaink??????
  Mennyit dobtak bele????
  Pártállástól függetlenül, a Magyar népért???
  Bár , ahogy nézem, az számít a politikusainknak legkevésbé!!!
  Ez visszamenőleg is nagyon érvényes!!!”
 • 10. 267222 2012. január 24. 12:40
  „Ez a legkevesebb,hiszen annyiféle kedvezményük van/adó,ÁFA,számla nélküli adományok,perselypénz stb./hogy igy korrekt.”
 • 9. NP1 2012. január 24. 12:24
  „Mondja már meg nekem valaki, hogy az Egyháznak honnan a csodából van pénze iskolákat átvenni, foci akadémiát üzemeltetni, kultúrházat és egyéb intézményeket fenntartani stb...stb.. - és még felajánlásokat is tenni? A gazdasági modellre vevők lennénk!”
 • 8. info 2012. január 24. 12:18
  „"hogy a 100 millióból 10-et egy nálunk sokkal nehezebb körülmények között élő közösség javára, egy indiai egyházmegye katolikus iskolájának továbbítottuk közvetlenül, kollégiumépítésre." értem én! de itt nincs olyan aki nehéz körülmények között él. Mármint a nehezebbtől is nehezebb.............”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos szórakozóhelyek

Hatvannégy szórakozóhelyet ellenőrzött tavaly a Csongrád megyei tűzoltóság és a rendőrség a West Balkán-tragédia után. Tovább olvasom