Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Három kérdés Nagy Bandó András író, humoristának

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Nagy Bandó Andrást kérdeztük, akinek verses meséje a szegedi Az év könyve díjat nyerte, és akivel csütörtökön, a könyvhét nyitónapján délután fél 6-kor Tandi Lajos újságíró beszélget a Dugonics téren.
– Gratulálunk a díjhoz. Hogyan született a könyv?
– A hangyabanda nagy kalandja a címe. Kint voltam a kertünkben, heverészve elmajszoltam egy szendvicset, és szaporodtak körülöttem a hangyák. Elkezdtem írni egy hangyaverset, akkor jöttem rá, hogy ebben több van, hiszen nemcsak egy-két hangyáról van szó, hanem egy egész bolyról, akik sürögnek-forognak. Folytattam, és két hét elteltével gyakorlatilag készen volt a verses mese. Arra gondoltam, ez olyan hangulatú, mint a filmen látott Egy bogár élete: felnagyítom azt a pici, szinte láthatatlan világot a gyerekeknek és felnőtteknek. Emberi lelket leheltem a hangyákba.

– Ki az alkotótársa?
– Az a kép alakult ki bennem, hogy ez több annál, hogy gyerekekre bízzam a könyv illusztrációit, mint korábban. Hét, általam nyilvántartott illusztrátort versenyeztettem meg. Öten zsűriztük a munkájukat anyukákkal, gyakorló pedagógusokkal. Így döntöttünk Antal Tamás fiatal pesti festőművész, illusztrátor mellett. Három hónap alatt teljes lett a könyv, az illusztráció kapcsolja egybe a könyv oldalait. Úgy éreztem, minden eddigi könyvemet felülmúlja ez a kötet, ezért pályáztam vele a szegedi díjra.

Nagy Bandó AndrásFotó: Schmidt Andrea
Nagy Bandó András.
Fotó: Schmidt Andrea

– Legújabb kötetét is bemutatja a könyvhéten Szegeden...
– Antal Tamás rajzaival és az én verseimmel megjelent a Verselő betűk és számok. Ez amiatt különleges, mert végigmentem az ábécén, mindegyik betű kapott egy színt, minden betű és szám bemutatkozik derűs és pattogós sorokban úgy, hogy jobbára azt a betűt használtam, amelyik aktuális. Ezeket vastagítva és ugyanazzal a színnel kiemeltem. Tamás ezekhez rajzolt életszerű rajzokat, amelyekben felfedezhető a betű is.

Olvasóink írták

  • 1. M.Aurelius 2013. június 06. 11:11
    „Gratulálok!
    Én akkor ismertem meg, amikor pályakezdőként a Szelidi-tó Füszért üdülőjében rajtunk "gyakorolt", akik akkor éppen ott tartózkodtunk akármilyen minőségben. (vendég, dolgozó, csak mert ráért stb.)
    Ott aztán volt poénkodás oda-vissza, lehetett röhögni szabadon. Most? Kinek van kedve röhögni? :-(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berúgott, majd elkötött egy autót

Sokat ivott, majd autót lopott egy férfi Szegeden. Tíz percen belül elfogták a belvárosi körzeti… Tovább olvasom