Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Három kérdés Tátrai János katasztrófavédelmi szóvivőnek

Csongrád megye - Tátrai Jánost a napokban az év katasztrófavédelmi szóvivőjének választották meg Isaszegen – az alezredes a 2006-os tiszai árvíz idején kapta meg először a kommunikációs feladatokat Csongrád megyében.
– Kereste a szóvivőséget, vagy a feladat találta meg? Milyen szempontok alapján választották meg az év katasztrófavédelmi szóvivőjének?
– A katasztrófavédelemnél kezdetben azért jelöltek ki egy újságírókkal foglalkozó munkatársat, hogy a média képviselői ne zavarják beavatkozás közben a tűzoltókat. Már nem is tudom pontosan, hogy miért rám esett a választás: kezdetben csak egy-két, valószínűleg egyáltalán nem profi nyilatkozatot adtam, de a 2006-os nagy tiszai árvíz idején hirtelen annyira megnőtt az újságírói érdeklődés a munkánk iránt, hogy egy velük állandóan kapcsolatban álló személyt kellett kijelölnie az igazgatóságnak. Innentől kezdődik a szóvivői pályafutásom. Az országban jelenleg 21 szóvivőnk van: talán az is segített az elsőséghez, hogy a tévében, rádióban és nyomtatott sajtóban sokszor, a legkülönfélébb ügyekben tudott megszólalni a Csongrád megyei igazgatóság.

– Részt vesz még éles bevetéseken, vagy a különböző katasztrófahelyszíneken kizárólag a sajtóval kell foglalkoznia?
– Zömmel sajtós feladataim vannak, de mivel polgári védelmis főfelügyelő vagyok, nagyobb beavatkozáskor irányítási feladataim is lehetnek. Tüzet már nem oltok, kárt nem számolok fel, régebben csináltam, kicsit hiányzik. De a sajtóval való foglalkozás és a polgári irányítás megfér egymás mellett: csak a legkomolyabb bevetések előtt döntik el a főnökeim, hogy melyik minőségben menjek ki a helyszínre. Egyéb esetekben szabad kezet kapok.

– Mik voltak az elmúlt 6 év legemlékezetesebb pillanatai?
– Kiterjedése miatt a 2006-os árvíz, az elmúlt években rendszeresen jelentkező belvizek Csongrád megyében, és sajnos emlékezetesek azok a momentumok is, amelyek durvasága elborzasztja az embert. Ilyen volt például az M43-as autópályán történt románkisbusz-tragédia, amelyben 14 ember vesztette életét. A legrosszabb azonban a közelmúlt egyik eseménye volt: egy tűzoltóautó-balesetben az egyik kollégánk halt meg. Adrenalinlöketet ad egy káresemény sikeres kommunikálása, de ezek közé elkerülhetetlenül tragikus események is bekerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjött Szeged karácsonyfája

Daru emelte helyére az egytonnás örökzöldet. Tegnap nem sokkal dél előtt költözött be Szőregről a Klauzál térre a város idei karácsonyfája. Tovább olvasom