Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Három matekos lány utazik a nyelvészeti olimpiára a Radnótiból

A szegedi támogatóknak köszönhetően részt tud venni a magyar diákdelegáció az idei pekingi Nyelvészeti Diákolimpián. És bár a kettő helyett csak egy csapat indul, egyéni versenyzőként az a két radnótis is ott lesz a versenyen, akik ebből kimaradtak.

Véglegessé vált: a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium mindhárom diákja elutazhat Pekingbe a Nyelvészeti Diákolimpiára.

Mint arról beszámoltunk: péntek este az iskola igazgatója kért segítséget a médián keresztül, mert akkor derült ki, támogató nélkül kell megoldaniuk a kiutazást. Egy csapat utazásának várható költsége – vízummal, utazással, szállással, részvételi díjjal – akár 1,7 millió forintra is rúghat, attól függően, hogy a repülőjegyet milyen áron sikerül megvásárolni. A versenyre pedig akkor még úgy volt, két csapat utazik. Az A csapatban egy a B-ben két Radnótis kapott lehetőséget.

Ügyükért szinte azonnal megmozdult a város. Tegnap délután 1,3 millió forint már a számlán volt, további 900 ezer forintra pedig volt ígérvény. Gál Bélaekkor értesítette szerkesztőségünket: lezárták a gyűjtést.

A diákolimpiára induló csapat: Laczkó Adrien, Tímár Veronika, Kosztolányi Kata és felkészítő tanáruk: Roth Márton.
A diákolimpiára induló csapat: Laczkó Adrien, Tímár Veronika, Kosztolányi Kata és felkészítő tanáruk: Roth Márton.

Gál Béla: Köszönjük

– Végül csak egy magyar csapat vesz részt a versenyen, melynek Tímár Veronika a tagja, de a gyűjtés miatt arra kértem a szervezőket, hogy a másik két diákunk is elutazhasson és egyéni versenyzőként részt vehessen az olimpián. A feladatokat egyébként is mindenki egyénileg oldja meg, az ő összesített eredményük adja a csapateredményt – mondta az igazgató. Hozzátette: az összegyűlt pénzből a három radnótis költségeit tudják finanszírozni, emellett a magyar csapat másik három tagjának repülőjegyét is megvásárolják.

– Köszönjük minden támogatónknak, befizetőnknek – a radnótisoknak, a szegedieknek, a Csongrád megyeieknek a segítséget, ami lelkileg is adott megerősítést a fiatalokért végzett munka mindennapjaiban - zárta az igazgató.

Az emberi erőforrás minisztérium idén már nem támogatja

A lányok egyébként nagyon kalandos úton jutottak el idáig: az elmúlt hetekben többször is reménykedtek, majd csalódtak az utazással kapcsolatosan.
– A fővárosi döntőre már úgy mentünk fel, hogy a szervezők bejelentették: csak bajnokot hirdetnek, nem megy csapat az olimpiára – mesélte Laczkó Adrien, aki elárulta: már ez elvette a kedvét a versenyzéstől. – Sokat nyomott a latba a felkészülés elkezdésekor, hogy egy pekingi út is lehet belőle – magyarázta.

Aztán múlt hét pénteken jött az újabb sokk: akkor utazhatnak Pekingbe, ha kifizetik a költségeket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis – bár tavaly még megtette – idén már nem támogatja ezt a versenyt. Hogy miért, arról megkérdeztük a sajtóosztályt, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz.

Felkészítő: a teljes tantestület

A lányok január óta foglalkoztak a versenyfeladatokkal. És hogy mit is kell itt csinálniuk?
– Kitalált és valós nyelvek szerepelnek a feladatokban, ezekről kell megállapítani a szabályszerűségeket. Lényegében ismeretlen nyelvekre kell lefordítani szövegeket a megadott mondatok által felfedezett nyelvtani szabályok alapján – foglalta össze Roth Márton. Felkészítő magyartanárként vett részt a beszélgetésen, de mint mondta, a lányok felkészítője a teljes tantestület, amely logikus gondolkodásra nevelte őket. – Ehhez a versenyhez leginkább logika szükséges a leíró nyelvészeti ismeretek mellett. Nem véletlen, hogy mindhárman speciális matematika osztályba járnak.

Roth Márton kiemelte: azért is büszke a lányokra, mert azzal a tudattal versenyeztek a döntőben, hogy hiába küzdenek, akkor sem utazhatnak. Tették mindezt már a vakáció ideje alatt. – Becsületből mégis megcsinálták, ráadásul ilyen jó eredménnyel. Nagyon büszke vagyok rájuk.

A csapat vasárnap indul Pekingbe. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Adriennek és a harmadik Radnótis diáknak, Kosztolányi Katának útlevele sincs – ezt még sürgősséggel meg kell csináltatniuk. Ezen azonban már nem múlhat az utazásuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérvétel helyett ultrahang

Megszűnt a terhesek AFP-szűrése: a genetikai elváltozásokat ma már jóval modernebb módszerrel és nagyobb biztonsággal tudják felismerni. Tovább olvasom