Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Három perc alatt nagycsaládosok lettek Szabóék

Szeged - A babák természetes úton fogantak, édesanyjuk meg is ijedt, amikor megtudta: hirtelen nagycsaládosok lesznek. Lilla, Zsombor és Botond közel két-két kilósan jöttek világra, jól vannak és szépen erősödnek.
– Csodás érzés – mondta egybehangzóan Szabó-Major Andrea és Szabó Lóránd, amikor tegnap először foghatták kezükbe gyermekeiket. A 29 éves édesanya és 31 éves férje három perc alatt lettek nagycsaládos szülők, amikor múlt hét pénteken megszülettek hármas ikreik. A piciket alacsony súlyuk miatt egyből a szegedi gyermekklinika újszegedi részlegébe szállították, inkubátorban erősödnek. Mostanra azonban a kezelőorvos engedélyezte a szülőknek, hogy néhány percre magukhoz ölelhessék őket.
Andrea két pozitív terhességi teszt után, 6 hetesen ment először ultrahangra.
– Akkor azt mondta az orvosom, két magzat biztos, de szerinte van harmadik is – idézte fel a pillanatot az édesanya, aki bevallotta: néhány hétre depresszióba esett. – Bár a férjem nagyon örült, az én fejemen átfutott, milyen lesz majd őket kihordani, aggódtam a saját és az ő egészségükért is, no meg az anyagiak miatt. Az persze nem volt kérdés, hogy megtartjuk őket, csak el kellett fogadnom ezt a helyzetet.

Három perc alatt nagycsaládosok lettek Szabóék. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Utána pedig azt, hogy terebélyesedő hasa egyre inkább megnehezítette mindennapjait. – Nehéz volt. Nyomtak nagyon, és a végére átrendezték minden belső szervemet. Szerencsére a férjem sokat segített – mesélt a terhességéről. A 28. héten ugyan beindult a koraszülés, azt azonban akkor sikerült megállítani. Andrea ezután már a szülészeti és nőgyógyászati klinikán feküdt, a 35. héten pedig beindították a szülést.

Ritkán születnek hármas ikrek

Évente mindössze 1-2 alkalommal születnek hármas ikrek Szegeden. A spontán ikerterhesség gyakorisága 1:80-hoz, három magzat még ennél is ritkábban fogan meg. Gyógyszeres kezeléssel nagyobb az esélye, hogy az édesanya több babát hoz világra, a lombikbébiprogramban pedig általában eleve több megtermékenyített petesejtet is beültetnek.

– Az ilyen jellegű szülésbefejezések döntően tervezettek, hiszen speciális felkészültséget igényelnek. Három gyermekgyógyász és három nővér kell, őket össze kell szervezni – mondta el Mészáros Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa, Andrea kezelőorvosa. Hozzátette: hiába koraszülés öt héttel korábban világra segíteni őket, tovább már nem lehet három magzatot bent tartani, hiszen a méh túlfeszülhetett volna. Valószínűleg néhány napon belül magától is beindult volna a szülés. Így is szép súllyal jöttek világra, közel kétkilós volt mindhárom baba.

Szinte kizárt, hogy az ikrek egypetéjűek, nem is hasonlítanak egymásra. Botond és Zsombor édesapja, Lilla édesanyja vonásait örökölte. És bár mindhárman nyugodt babák, a legifjabb azért naponta többször „körbemászkál" az inkubátorban. Hogy meddig kell ott maradniuk, azt egyelőre nem lehet tudni. Amint megerősödnek, hazamehetnek, ahol már várja őket berendezett szobájuk.

– Három kiságyat vettünk, de amíg kicsik, együtt alszanak majd. Állítólag így nyugtatják egymást – mesélt már a hazatérés terveiről Andrea. Mivel mindenből triplán kellett bevásárolni, a családdá válás komoly anyagi megterhelést jelentett a szülőknek. – Segítség nélkül nem is bírtuk volna – árulták el.

Terveznek-e testvért az „első gyerekes" szülők? Az apa erre határozott igennel, az anya határozott nemmel felelt. Végül megegyeztek abban: erről még korai beszélni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. bszmonika 2013. április 12. 11:39
  „Még annyit, hogy a nővérkék valóban nagyon kedvesek. Szívvel-lélekkel dolgoznak ezekért a kis csöppségekért. Minden elismerésem az övéké!”
 • 37. bszmonika 2013. április 12. 11:34
  „Szívből gratulálok! Szép súllyal érkeztek a picik! :-) 2,5 évvel ezelőtt nekünk is hármas ikreink születtek, szintén 2 kisfiú, 1 kislány. Azóta született egy kishugi is. A terhesség alatt én is ugyanezeket éltem át lelkileg. Az első időszak valóban nagyon kemény, de segítséggel, egy kis kreativitással minden megoldható. Jó egészséget kívánok a családnak!”
 • 36. Mjuriele 2013. április 11. 14:45
  „a 8-as képen lévő szőke hölgyet megismerhettük mi is.
  kiemelkedő a kedvessége és tapasztalata!
  Mégegyszer köszönjük neki a sok kedvességet, és türelmet hozzánk!”
 • 35. tandarik 2013. április 11. 11:29
  „Gratulálok, erőt egészséget kívánok.”
 • 34. Macó54 2013. április 11. 11:20
  „Nagyon édesek!!!!!
  Jó egészséget a családnak!!”
 • 33. anya57 2013. április 11. 10:45
  „Sok erőt kítartást boldogságot és egészséget a családnak”
 • 32. info 2013. április 10. 23:03
  „Édesz kici bodájkák -Isten éltessen titeket sokáig!”
 • 31. mediashreck 2013. április 10. 21:54
  „Csak egy gondolat jutott eszembe.
  Ha nekem most egy lanyom születne (megkerdezem a felesegem, mit szol a bulihoz),
  na, akkor en neki
  -a ""Gyöngyver" gyönyörü magyar nöi keresztnevet adnam!

  Ezt a nevet Arany Janos alkotta.
  Szerintem, Ö a magyar Goethe.

  Bocs, csak hangosan gondolkodtam.”
 • 30. eljensokaszeged 2013. április 10. 21:28
  „lájk”
 • 29. vmagdi 2013. április 10. 21:00
  „aranyosak... sok boldogságot a családnak”
 • 28. Agis 2013. április 10. 20:56
  „Gratulálok :) Jó egészséget a családnak !”
 • 27. Misi72 2013. április 10. 20:33
  „Jó egészséget kívánok!”
 • 26. Horton 2013. április 10. 20:15
  „Gratulálok!
  Legyen teli az életetek örömmel, egészséggel, boldogsággal!!!!!!!!!!!!”
 • 25. bordat 2013. április 10. 19:14
  „Gratulálok a családnak!!”
 • 24. macs 2013. április 10. 17:49
  „Erre mondják, ha egy üzlet beindul, az beindul! :-D
  Szívből gratulálok! Biztosan kemény lesz, de sok türelemmel, megértéssel és kölcsönös tisztelettel minden probléma legyőzhető!”
 • 23. Qllancs 2013. április 10. 16:33
  „Sok boldogságot, jó egészséget kívánunk a babáknak, szülöknek !
  Nehéz évek jönnek, de telelesz sok szeretettel, törődéssel. Csodaszépek a babák. Gratulálok !!”
 • 22. Vörcsi 2013. április 10. 16:27
  „Nagyon sok boldogságot, szerencsét, jó egészséget a családnak! SzéllnéKatiéknak is mindezeket!”
 • 21. CsengeleMSN 2013. április 10. 16:20
  „Igen ez maga a csoda, de reménykedjünk, hogy van munkájuk a szülőknek, mert a huszon és harmincas éveikben járóknak itt Csongrád megyében nem soknak van olyan, hogy "MUNKAHELY" meg olyan, hogy "PÉNZ" De reméljük nekik van valami jövedelmük, segélyeik amiből fenntartanak majd egy 5 fős családot!”
 • 20. theseus 2013. április 10. 15:00
  „Gratulálok a családnak, gyönyörűek a babák!
  Jó, hogy ilyen cikket is lehet olvasni a lapban, különösen ebben a demográfiai helyzetben.
  Az is jó lenne, ha nyomon követnék a babák útját, ha a család hozzájárul.
  Egyúttal a korábbi hármas ikrekről is bizonyára sokan olvasnának szívesen, például az egyik előző hozzászóló családjáról.”
 • 19. szabójóska 2013. április 10. 14:59
  „Köszönöm!l Éljenek az olyan anyukák mint SzéllnéKati! Meg a kedves szülök! Német nyelvet meg ne itt kelljen tanítani.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mammográfiás szűrés munkaidőben

A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál és annak Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél dolgozó 23 nőnek végeznek el ma munkaidőben emlőszűrést. Tovább olvasom