Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Három vizsgálat indult Algyővel szemben

Feljelentést tett a Mol Zrt., miután algyői területére a helyi önkormányzat engedélyével valakik földet, építési törmeléket hordtak. A botrány a polgármester szerint házon belüli ellenfeleinek köszönhető – az alpolgármester szerint viszont a polgármester öntörvényűségének.

Visszautasítják a Fidesz-KDNP algyői önkormányzati képviselői Herczeg József algyői polgármester kijelentését, miszerint „házon belüli" politikai ellenfeleinek köszönhető, hogy vizsgálat indult az önkormányzattal szemben.

A szegedi Fidesz-irodában Gonda János algyői alpolgármester a HVG legutóbbi számában megjelent cikk miatt tartott tájékoztatót. A kifogásolt megjegyzés az írás elején olvasható. A cikk arról szó, hogy az algyői polgármester engedélyt adott egy cégnek, hogy egy bizonyos területre 230 köbméter földet rakjon le. A birtok azonban a MOL Zrt-é, nem a községé: a képviselő-testület csak tárgyalt róla, hogy meg akarja venni, repülőtérnek. Idő közben kiderült, hogy sokkal több, mintegy kétezer köbméter föld, valamint törmelék és hulladék is került a területre. Vizsgálják, a megbízott cégen kívül más is szállított-e oda.

A MOL feljelentést tett a rendőrségen a környezetszennyezés miatt, és azért is, mert az önkormányzattól talajfigyelő kutak kialakítását kezdeményezték a területen. A harmadik nyomozás azért indult, mert a község cége a Tisza árteréből homokot szállított, és ez jogosulatlan bányászati tevékenységnek számít.

A Mol feljelentést tett a területére hordott törmelék miatt. FOTÓ: KARNOK CSABA
A Mol feljelentést tett a területére hordott törmelék miatt.
Fotó: Karnok Csaba

Gonda János azt mondta, nem helyes, hogy miután a polgármester elismeri, személyesen felel a történtekért, azonnal tovább is hárítja a felelősséget a képviselőkre. Holott csakis a polgármester „öntörvényű döntéseinek következménye" ez a helyzet. – Az algyőiek törvényes működést várnak el az önkormányzattól, a vizsgálatok kimenetele pedig a település számára hátrányos lehet: környezetszennyezési ügyben marasztalhatják el községünket, miközben fürdőbővítést, turisztikai fejlesztéseket tervezünk.

A független polgármester által vezetett algyői képviselő-testületnek 5 független, 1 jobbikos és 2 Fidesz-KDNP támogatással megválasztott képviselője van.

– Sajnálom, hogy János találva érzi magát ebben az ügyben: a többi képviselő nem tiltakozott. Lehet, János azért teszi, mert tényleg érintett? – reagált az elhangzottakra Herczeg József polgármester.

Azt mondta, az önkormányzat nem követett el hibát az 1200-2000 köbméternyi „inert anyag" ügyében: éppen a község észlelte az illegális szállítmányokat, értesítette a terület tulajdonosát és a környezetvédelmi hatóságot. Valóban adtak engedélyt tiszta föld lerakására egy cégnek, de még márciusban. Az oda nem való szállítmányok viszont augusztusban jöttek. Talajfigyelő kutak elhelyezését pedig nem kezdeményeztük. Ami az ártéri fövenyt illeti: a nyomozás büntethetőséget kizáró ok miatt megszűnt az önkormányzattal szemben. Csak azzal követtek el hibát, hogy a strandról, amely a községé, tereprendezés közben áttévedtek a gépek az állami területre, jelentéktelen mennyiségű az a homok, amit megmozgattak  – mondta lapunknak a polgármester.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. viza07 2012. február 09. 14:31
  „Nna...híres környezetvédők...most hol voltatok???? Vagy nem látta senki?? Vicc...”
 • 24. cselac 2012. január 18. 12:06
  „Ja, renici, Algyőn még véletlen sem azon dolgoznak választások óta a nem-függetlenek, hogy megbuktassák a pm-et...”
 • 23. jq 2012. január 18. 08:51
  „Ez most mindenféle politikai háttértől függetlenül egy szimpla jogsértés, más tulajdonával való rendelkezés”
 • 22. Csecs 2012. január 17. 19:28
  „Renici, jól fizet Juhász? Vagy netán rokonság?”
 • 21. renici 2012. január 17. 16:20
  „A volt alpolgármester asszony és a többi képviselő hallgat.Ők egyetértenek vagy a háttérben elkezdődött a tisztségek osztogatása.
  Ha a könyvtár beszélni tudna?Én a szomszédból látom, amint hetente gyülekeznek a függetlenek...milyen érdekes? Nem?”
 • 20. jq 2012. január 17. 15:58
  „Nem mindegy, hogy márciusban, vagy akármikor? A lényeg az, hogy másnak a tulajdonában levő területre adott befogadói nyilatkozatot. Mindjárt én ís adok egyet pár köbméter hulladékra a szomszédom telkére. biztos megértő lesz”
 • 19. vélemény 2012. január 17. 10:48
  „A MOL sosem volt Zrt.
  Rt.-ként alakult. Mivel tözsdén szereplő cég, pár éve átkeresztelték Nyrt-re.”
 • 18. renici 2012. január 17. 09:54
  „Lehet, hogy az alpolgármestert se, meg a testületet se tájékoztatta a polgármester, no meg amit idebiggyesztetett a cikk végére, az is érdekes...minden csak játék....a hivatalosdi nem az, ezt senki nem magyarázta el neki!!!”
 • 17. cselac 2012. január 17. 09:48
  „Algyőnek mikor lesz már végre olyan képviselő testülete, amelyik nem azon gondolkodik, hogy hogyan buktassa meg a többség által választott, lakosság szimpátiáját és támogatását élvező polgármestert? Veszteni tudni kell...vagy Algyő lesz a kisesztergom?”
 • 16. Track01 2012. január 17. 08:22
  „Ja bocs, a második az ALpolgármester... úgy látszik, én nem tudok olvasni!”
 • 15. Track01 2012. január 17. 08:20
  „Most akkor ki Algyő polgármestere? Az első két mondatban rögtön 2 személyt nevez meg a cikk írója... Egy "az" névelő kimaradt az egyik mondatból :-(”
 • 14. renici 2012. január 16. 22:56
  „Jó lenne, ha mást küldenél aludni, mert a Te polgármestered nem mond igazat, lehet, hogy ott hiányzott az iskolából, amikor ezt tanították.Ne vakon ütögesd a billentyűket, gondolkozz: ha én a te lakásodba bemegyek és szemetet szórok szét, s persze nem a te kulcsoddal jutok be, akkor az minek minősül?”
 • 13. calvus 2012. január 16. 22:27
  „A szövegértést alsó tagozatban sajátítják el a kis nebulók. Látom ez nem mindenkinek sikerül. :(
  "A cikk arról szó, hogy az algyői polgármester engedélyt adott egy cégnek, hogy egy bizonyos területre 230 köbméter földet rakjon le." A cikkből világosan kiderül, hogy nem a 2000 m3-re adta a befogadó nyilatkozatot.
  A helyi újságban is ezt nyilatkozta.”
 • 12. bela.sari 2012. január 16. 22:23
  „a rendőrségnek lesz dolga, mire kibogozza, ki vitte oda a törmeléket valamint a szemetet? Valyon ki fizeti a bírságot és a büntetéseket?
  Talán a polgármester, hogy nem a MOl, az biztos. Algyőiek, lesz mire menjen a fejlesztési pénz!!! bírságra!!!”
 • 11. bela.sari 2012. január 16. 22:03
  „Honnan érkezhetett a veszélyes hulladék az algyői volt repülőtérre? Ekkora mennyiségű (2000 m3) törmelék és veszélyes hulladék legális elhelyezése több millió forint. Az IQ-ját kimutatja a polgármester úr, hogy Mol tulajdonú területre adott ki befogadó nyílatkozatot. A polgármester szimpátiából adhatott befogadó nyílatkozatot. Hol a lé.
  Az önkormányzati újságban azt nyílatkozta tisztelt Polgármester, hogy a mező őr jelentette a hulladéklerakást.
  Talán hazudott a polgároknak?”
 • 10. Brida 2012. január 16. 21:52
  „Az "dirigál" akit a többség választott. Szép álmokat renici. :)”
 • 9. renici 2012. január 16. 21:42
  „Mindenki azt olvas ki, amit akar, akkor lehet lopni, csalni, más birtokán dorbézolni...
  Jó lenne észrevenni, hogy Algyő fejlődése nem Herczeg Józsefnek köszönhető, hanem Piri Józsefnek, aki anno elindította a községet és nem erről volt híres a település.Most egy kocsmáros dirigál.”
 • 8. renici 2012. január 16. 21:33
  „Az újság azt ír amit akar, akkor miért olvassa, aki bírál. Mindenért mindig más a hibás, nem gyerekes ez kicsit? Csak itt nem intő a tét!!!”
 • 7. Brida 2012. január 16. 21:29
  „Mindenki azt olvas ki a cikkből amit akar. Én másként értelmeztem, ott van fehéren feketén, hogy mindet magára vállal. Egyébként az újság is azt közöl le amit akar. Időnként elferdítve a valóságot.”
 • 6. renici 2012. január 16. 21:06
  „Meg kéne nézni kedves hozzászólók, mit nyilatkozik a Kedves polgármesterük a HVG-ben!!! Nem a MOL, nem a kormány, nem az Unió a hibás ha valaki törvényt sért a mi adóforintjainkra.Az nem jut eszükbe, hogy ő maga dicsekszik az újságírónak, aztán rátolja a képviselőkre a szart?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Winkler Nóra kulturális kalandjai

A bázeli Beyeler-gyűjtemény volt Winkler Nóra legnagyobb múzeumi élménye, aki erről és New York-i, mexikói és londoni utazásairól is beszámol közelmúltban megjelent könyvében, a Csillagtúrában. Tovább olvasom