Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Háromba vágják a régiót

Csongrád megye - Pénteken felszámolják a régió utolsó fontos szervét is, Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye önkormányzata elosztja a regionális fejlesztési tanács hagyatékát.
Tavaly év végén az új törvény szerint megszűnt a regionális fejlesztési tanács. Három jogutódja van: Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye önkormányzata. A tanácsot még az 1996-os törvény hozta létre, hogy több területfejlesztési – később részben uniós – pénzek fölött rendelkezve döntsön az önkormányzatok, vállalkozások beérkező pályázatairól. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács úgy működött, mint egy választott politikai testület: a megyei közgyűlési elnökök, megyei jogú városok, kistérségek és a minisztériumok küldöttei ültek benne. Többnyire kormánypárti többségű testület volt, ugyanakkor legalább négyféle érdeket kellett összehangolnia. Tavaly márciusban például az elnök, Font Sándor azt mondta, Csongrád megyébe korábban aránytalanul sok pénz jutott, ezért ezentúl az egyforma minőségű pályázatok közül a Bács-Kiskun és a Békés megyeieket kell inkább támogatni. Ez nem tetszett a Csongrád megyei küldötteknek.

Del-alfold.hu: ennyi volt

A régiók eltűnése az interneten is megfigyelhető: a darft.hu címre kattintva az Új Széchenyi-terv reklámablaka szépen beúszik, de a Dél-alföldi Régió vagy a fejlesztési tanács menüpont már nem él. A del-alfold.hu domainnevet – a megyék közötti megállapodás alapján – a DARFÜ Nonprofit Kft. birtokolja tovább, közvetve tehát az állam.

A jelenlegi kormánynak a megyék megerősítése volt az alapelve, így a megyei kormányhivatalokhoz kerültek a korábban regionálisan szervezett feladatok. A fejlesztési tanács maradt utoljára. A Csongrád Megyei Közgyűlés pénteken tárgyalja azt a megállapodást, amely elosztja a három megyei önkormányzat között a regionális tanács hagyatékát. A szétválás nem megy egyik napról a másikra. A tanácsot kiszolgáló szervezet, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség NKft. ugyan állami tulajdonba kerül, de tovább intézi a folyamatban lévő pályázatok ügyeit. Az ügynökség tárolja és kezeli a tanács iratanyagát, és el kell készítenie a tavalyi évről szóló költségvetési beszámolót is. Egy ideig úgy fog működni a három megye mellett, mint a kis községek közös körjegyzősége. Kiss Imrétől, a cég ügyvezető igazgatójától tudjuk, hogy a korábbi hazai forrásból finanszírozott projektekkel kapcsolatos előterjesztéseket a területileg illetékes megyei közgyűlésnek küldik. Hozzátette: a megyék „kizárólag a korábbi hazai forrásból finanszírozott pályázatok ügyében járnak el, a jelenleg futó uniós projektek ügyében nem."

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. február 03. 15:22
    „Régió kb Szovjetunió !

    Felejtős !”
  • 1. klj-54 2012. február 02. 08:42
    „Már megint a kurucos ostobaság!
    Szembe megyünk az uniós gyakorlattal:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden Dugonics téri fáról egyeztetnek

Tucatnyi fát kivágnának, több mint húszat a város más részére helyeznének a Dugonics térről a felújítás során. Tovább olvasom