Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Háromból alakul egy szakmai szervezet

Január első munkanapján már működnie kell a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, amelyet a korábbi földművelésügyi hivatal, állat-egészségügyi, valamint növény- és talajvédelmi állomás összevonásából hoznak létre. Jövőre nem a termelőnek kell majd Szegedre utaznia a hatósághoz, hanem a szakemberek helybe mennek, és akár a búzatábla szélén is kiadják számára a szükséges végzést.
Az agrárium sajátos helyzetéhez alkalmazkodva január 1-jétől országszerte nem régiós, hanem megyei főigazgatóságokat hoznak létre a mezőgazdasági hatósági feladatok ellátására. A Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője főigazgatói rangban az a Tasnádi Gábor, aki eddig a földművelésügyi hivatalt irányította, s a volt FVM-hivatal Deák Ferenc utcai épülete lesz az új, három „cég" összevonása következtében felálló szervezet központja is.

Az összeolvadó három szervezet: az FVM-hivatal, a szegedi székhelyű Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző, valamint a vásárhelyi Növény- és Talajvédelmi Állomás. Szakmai önállósága és szakmai vezetése azonban továbbra is megmarad az új elnevezésű, a szervezetileg a megyei szakigazgatási hivatal alá tartozó Földművelésügyi, Állat-egészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak.

Tasnádi Gábor a szervezeti átalakítással kapcsolatban azt mondta el, hogy a döntés következtében a közigazgatás racionálisabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá válik, mert megszűnnek korábbi párhuzamosságok. Az új szervezet legfontosabb feladata, hogy a szolgáltatásokat házhoz vigye, hogy a termelőnek ne kelljen minden határozatért, végzésért Szegedre utaznia. Ezért a hét kistérségi központban körzeti irodákat hoznak létre, megerősítve a korábbi, a polgármesteri hivatalokban működő falugazdászi körzetközpontokat. Itt egyablakos ügyintézés keretében a termelő rendelkezésére áll a növény-, talajvédelmi, erdészeti felügyelő, valamint a hatósági állatorvos. A szakemberek, ha kell, a gyors ügyintézés érdekében még a „terepre" a búzatáblához is kimennek, és laptopon adják ki a hatósági határozatot, végzést a termelőnek.

Tasnádi Gábor azt ígéri, hogy a körzeti irodákban mindig meg lehet majd találni a szakembereket, a többi településeken pedig meghatározott időpontokban, a polgármesteri hivatalokban lehet majd találkozni a hatóság embereivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei szónoklatok a parlamentben

Csongrád megyéből a legaktívabb országgyűlési képviselőnek Ujhelyi István, a legpasszívabbnak pedig… Tovább olvasom