Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Hároméves szakképzés: több lesz a gyakorlati oktatás

Csongrád megye - Megújul szeptembertől a szakképzés: három év alatt szakmát lehet szerezni, és több lesz a gyakorlati oktatás. Bár így a szakmunkások jóval kevesebb közismerettel rendelkeznek majd, szakmájukban rutinosabbak lesznek, és képzésüket a gazdasági igényekhez tudják igazítani.
Szeptember elsejétől 46 szakmában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított, a gyakorlati képzést erősítő új tananyag alapján oktatnak majd. 28 fizikai szakma esetében pedig lehetővé válik a 8 osztályra épülő, 3 éves szakmunkásképzés bevezetése is – ez 2012-től már minden intézményben kötelező lesz.

A gyakorlati képzések számát 50 százalékkal megnövelték, a kötelező nyári szakmai gyakorlatot pedig 300 órára emelték, így az érintett 28 szakmában a tanulók összesen 1903 órát töltenek el a 3 év alatt gyakorlati képzéssel. Ennek súlypontját a vállalati üzemi szférára helyezték: az újfajta oktatás legfontosabb eleme, hogy a cégeknél folyik majd a gyakorlati képzés jelentős része. A változtatástól azt remélik, hogy az új rendszerben végzők elhelyezkedési mutatói javulnak, csökken a lemorzsolódás, de még a kimaradók is rendelkeznek majd némi szakmai tudással.

A gyakorlati oktatásra a jövőben jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek. Horváth Anita a fodrászszakmát tanulja.  Fotó: Frank Yvette
A gyakorlati oktatásra a jövőben jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek. Horváth Anita a fodrászszakmát tanulja.
Fotó: Frank Yvette

A hároméves szakképzésre egyébként a tavalyi tanévben már volt lehetőség – szemben a hagyományos, 2+2 éves oktatással. Szegeden azonban ezt egyetlen helyen sem vezették be – nem érezték átgondoltnak a módszert. Egy általunk megkérdezett pedagógus a mostani átszervezésről is úgy fogalmazott: félő, hogy elindul ezzel egy olyan folyamat, amelynek eredményeként sokkal rosszabb képességekkel jönnek ki az iskolákból a diákok. Eddig ugyanis két évet azzal töltöttek a tanulók, hogy felzárkóztak azokból a közismereti tárgyakból, amelyekből meglehetősen hiányos ismereteket hoztak magukkal az általános iskolákból.

– A szakképzési idő lerövidítését már régóta szorgalmazták szülők és diákok egyaránt, hiszen eddig 4–5 év alatt juthattak szakmához a fiatalok – mondta el Szabó Gábor, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének igazgatója. – Mostantól nyolcadik osztály után egyből szakmát választanak a fiatalok, amelyet 3 év alatt meg is szerezhetnek. Ezzel azonban az is együtt jár, hogy a közismereti tárgyak aránya a felére csökken. Persze ne felejtsük el: a szakmunkástanulók nem elsősorban tudásért, hanem piacképes szakmáért jönnek, amelyhez viszont hatalmas segítséget jelent a mostani szemléletváltás. Azzal ugyanis, hogy az iparkamara vette át a szakképzés koordinálását, garantált, hogy olyan szakembereket képeznek, amilyenekre valóban szükség van.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Dema 2011. július 27. 17:42
  „Én átéltem minden sulit amit lehetett ebben az életben! :D :D Lentről kezdtem, és legfelül végeztem. De még mindig folytatom, amig csak bírom, mert szükséges a folyamatos tanulás.
  Szóval így 50 felé már tudnák tanácsokat adni. Foglalkoztam tanulókkal, akikre nagyon büszke vagyok. Mindegyik megállta a helyét az életbe, és aki a szakmába maradt az mind vitte is valamire.
  Itt lekezelően beszélnek többen a szakmunkásokról. Pedig általában sokkal jobban, gyorsabban megoldanak műszaki problémákat mint az "agyon tanult" főiskolások. A fő suliról kikerültek csak akkor kezdik a szakma elsajátítását. Ugyan úgy meg kell nekik tanulni az életben dolgozni, mint másoknak. Még valami! Még nem találkoztam gyakorlatban olyan munkahellyel , ahol földrajz, történelem, ének, irodalom tudást kellett volna csillogtatni. Persze a tanári, és speciális szakmákat kivéve! Akkor most mi a fontosabb? A szakmai ismeretek tökéletes elsajátítása, vagy a többi, amit soha az életbe nem fog használni a polgárok 95%-a. Miről beszélünk?”
 • 39. jistván 2011. július 27. 10:03
  „Tisztelt "palimadar"A három éves iskola úgy nézett ki,hogy az első évben tanműhelyben egy szakoktató megtanította a gyerekeket az általános szak alapismeretre.A második évben már egy mester mellett egy vagy két tanuló volt be osztva akiket a választott szakmájuk alapjaira tanította meg.A harmadik év második felébe pedig az önálló munka végzést tanulták meg kezdő órabér ért,ahol már a kezükből kikerült munkadarab után már felelőséget kellett vállalniuk.”
 • 38. studyfy 2011. július 26. 21:31
  „A szakképzés ezer sebből vérzik. 1990 előtt is bőven voltak gondok, de talán egyes feltételek akkor jobbak voltak. A legnagyobb gondot 90 után a következők jelentették szerintem:
  - a tanulói kvóta bevezetésével szinte csak a bukott diákot nem veszik fel középiskolákba, így a közepes képességű -esetleg remek eszű, de kevésbé szorgalmas -tanulók messzire elkerülik a szakképzést,
  - a 9.-10. osztály bevezetésével két évig parkoló pályán voltak a tanulók, elszoktak a napi számonkéréstől,
  - a két év képzés (11 és 12. év) sok szakmában még az alapvető szakmai fogások elsajátítására sem elegendő,
  - nagy állami vállalatoknál, azok megszűnésével ill. az utána létrejött multi cégeknél érdekeltségi hiánya miatt megszűnt a gyakorlati képzés bázisa,
  - kevés volt a gyakorlati foglalkozások óraszáma,
  - tíz milliárdokat költöttek az elmúlt években a szakképzés fejlesztésre, de pl. nem a vizsgáztatás módszer változtatásának bevezetésére kellett volna költeni, hanem a tanári asztal túlsó oldalán levő diákok szakképzésére.
  Ezek csak kiragadott gondolatok, de megoldást találni rájuk csak komoly, lobbi érdekeket nélkülöző széles körű és roppant nagy súlyú kormányzati feladat. Sajnos a kormányon levők mindig a koalíciós kis pártoknak adták oda az oktatás irányítását, meg is látszik.”
 • 37. pardon 2011. július 26. 21:29
  „, miért tanultunk esztergálni, hegeszteni, fúrni, faragni, köszörülni
  szakmai alapismeret
  -a jó munka elismerése=jó megélhetés=PÉNZ!!”
 • 36. Zsoltee0716 2011. július 26. 21:29
  „Nem az idővel van a gond hanem a szakma tanításával. 2év alatt is meg lehet tanulni megfelelő képzési színvonalal.
  Ahol haladni kell ott nem érnek rá elmagyarázni vagy lesz@rják, hogy a diák érti-e vagy sem.”
 • 35. palimadar 2011. július 26. 20:09
  „Többen dicsérik a 30 évvel ezelőtti képzést.

  Nézzük meg, hogy akkor a középiskolás korúak hány százaléka kerülhetett gimnáziumba, szakközépbe és szakiskolába. (Volt, aki akár még oda se!)

  Most mennyi?

  Akik akkor (jobb) szakközépbe mentek, azok - illetve azon tudásszinttel - ott ülnek a gimnáziumokban, akár még a Radnótiban vagy Ságváriban is.

  Akik most a szakképzésbe mennek, kategóriával gyengébb képességűek, mint annak idején. Ezzel akkor sem tudtak volna érdemben mit kezdeni, az akkoriakkal a mai rendszerben is egész jó eredményeket lehetne elérni.”
 • 34. palimadar 2011. július 26. 20:02
  „Ezt a 3 éves képzést nem látom át pontosan, de néhány kérdés felmerült bennem.

  1. minden szakma megtanulása 3 évig tart?
  2. egy ilyen végzettséggel most majd tud dolgozni a szakmájában... valameddig. Mi lesz azután? Ha egy másik szakmára kell váltania, újabb 3 év kellene?”
 • 33. Queenmargareth 2011. július 26. 19:32
  „Bár én a mai napig nem értettem, miért tanultunk esztergálni, hegeszteni, fúrni, faragni, köszörülni stb.......két éven át vasúti suliban, ami forgalmi és ker- szakos volt ráadásul. Mindenesetre tanultuk.”
 • 32. Queenmargareth 2011. július 26. 19:29
  „nagyon helyes! Anno már bevált, most is be fog válni.
  Mégiscsak jó, ami régebben volt?”
 • 31. oreg47 2011. július 26. 19:27
  „Helyes!!! Még a 4 évestechnikus-képző rendszerben jártam suliba. Nem voltam rossz tanuló, bár szín kitünő sem.
  Heti egy 8 órás műhelygakorlatunk volt és tanévenként egy hónap nyári gyakorlat. Gyakorlatból mindvégig jelesem volt, sok mindent tanultam. Mégis, mikor kikerültem kezdőként dolgozni, olyan fogásokkal kellett találkoznom, amikről nem is hallottam, pedig - SZABÁLYOSAN!!! - a mindennapok gyakorlata volt. Például lekapcsolt, álló gépek átállítása más termékre. Az apró technikai fogásokat pedig ott kellett megtaanulnom, a törinek, mateknak stb. (bár ma is fontosnak tartom őket az általános műveltséghez, intelligenciához) semmi hasznát nem vettem ott, a munkában.”
 • 30. macs 2011. július 26. 18:46
  „26. jistván,
  a CNC mellé sem állíthatsz akárkit, legalábbis én úgy gondolom, csak megfelelő alapismeretekkel rendelkezőket. És innen kezd érdekes lenni a dolog. :-)”
 • 29. csmano 2011. július 26. 18:20
  „Üdvözlöm ezt a régi-új módszert.
  Most már csak azt a régi hagyományt kell bevezetni, hogy az általános iskolából akkor jöhet ki a diák, amikor rendelkezik az alapismeretekkel.
  Mert jelenleg sajnos ez nem igaz (8 fél évkor a tesi kivételével mindenből bukásra áll, de év végére megkapja a 2-est hogy elmenjen onnan).
  Mert a MAI fiatalok jelentős része (a szakmunkás tanulóknak indulók) azon a szinten állnak, mint 10-15 éve azok akik nem végezték le a 8 általánost, ilyen tudással pedig csak segédmunkásoknak, és ipari robotoknak jók,szakemberek nem lesznek semmilyen szakképzéssel (hiányoznak az alapok).”
 • 28. info 2011. július 26. 18:17
  „Tessék már mondani, mi ebben az újdonság??? Hiszen ez nem is olyan rég ugyanígy volt, csak mostanában ugyebár lebecsüljük akinek szakmunkás végzettsége van.-De miért is? Senki ne higgye, hogy ők műveletlen emberek. Sőt műveltebbek mint bárki más. Mostanában aki nyugdíjba vonult, annak a szolgálati idejéből még a szakmunkás tanulmányi idejét is kivették.-de fizetett minden járulékot- hamarább állt munkába így több hasznot hozott a társadalom javára. S mégis hol a becsülete ?”
 • 27. Agáta 2011. július 26. 17:34
  „Végre valahára, azzal fogják tölteni az időt a szakmunkás tanulók, amiért ott vannak: Szakma tanulásával! Csak üdvözölni lehet ezt a régi-új oktatási módszert. Hiába, ami egyszer bevált, azt nem kell megváltoztatni, ez is jól igazolja.Gratulálok a döntéshozóknak!!!!!!!”
 • 26. jistván 2011. július 26. 17:34
  „Elnézést,de olyan sokan lenézik a szakmunkásokat.Biztos vagyok benne,hogy egy közepes CNC esztergályos,vagy egy helyzet fúrós vagy egy szerszám köszörűs ,de lehetne sorolni egy pár szakmát még a régiek közül akiknek az IQ-ja vetekszik bármelyik most végzett oly beképzelt középiskolással.Én sem tartom azokat a gyors talpalón végzett
  (szakmunkásokat)semmibe sem mert egy szakmát hat hónap alatt nem lehet megtanulni.”
 • 25. Elvira 2011. július 26. 16:32
  „15-20 évvel ezelőtt is 3 év volt a szakmunkásképző, mi ebben az újdonság? Ja, akkor volt munkahely is!”
 • 24. Együgyű 2011. július 26. 14:28
  „Valaki tanulmányozta a szocialista rendszert? Kádár János elvtárs örökségét tanulmányozta?
  Lopott egy kis ötletet, pár milliót meg most beszedett! Szerezze már ezért vissza János fejét legalább kegyeleti okból! Igaz a harc folyamatos és permanens!!!”
 • 23. macs 2011. július 26. 12:13
  „"Eddig ugyanis két évet azzal töltöttek a tanulók, hogy felzárkóztak azokból a közismereti tárgyakból, amelyekből meglehetősen hiányos ismereteket hoztak magukkal az általános iskolákból."
  Csak halkan kérdezem, nem az általános iskolában kéne a gyerekeket felzárkóztatni? Nem arra gondolok, buktassuk meg, aztán majd ha eléri az iskolakötelezettség felső határát küldjük el. Majd lesz vele valami, mi mossuk kezünket, ő a hibás, miért nem tanult!
  Ezzel a hozzáálással csak a munkanélküliek népes csapatát termeljük újra!”
 • 22. tótkomlósi 2011. július 26. 12:08
  „Feltalálták a kanálban a mélyedést!”
 • 21. gavallér 2011. július 26. 10:56
  „Eddig ugyanis két évet azzal töltöttek a tanulók, hogy felzárkóztak azokból a közismereti tárgyakból, amelyekből meglehetősen hiányos ismereteket hoztak magukkal az általános iskolákból. A cikkből idézve!
  Na talán itt kellene kezdeni.
  Nem beszélve arról, hogy szakma és szakma között végre komolyan különbséget kellene tenni.Szembe kell nézni
  azzal, hogy bizony egy pék képzéséhez elég a 2 év de egy marós képzéséhez kevés a 3év is.
  Mellesleg megjegyzem, Csongrád megyében van egy sebész orvos aki esztergályosként kezdte. A szakmai
  ismeret sokat segített neki az orvosi pályán.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágyálom az esőmentes szabadtéri

Milliárdos költséggel lehetne csak esőbiztossá tenni a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait. Tovább olvasom