Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Háromévesek: irány az ovi!

A gyerek, aki augusztus 31-éig betölti a 3. életévét, szeptembertől óvodás lesz. Szegeden ez nem okoz majd nagy létszámnövekedést az intézményekben, a szülők többsége eddig is 3 éves korában vitte óvodába a gyerekét. Jóval több a férőhely is, mint amennyi a gyerek van.
Ami kötelező, azt nem támogatják
A kötelező óvodáztatással megszűnik az óvodáztatási támogatás. Tavaly 950 ezer forintot fizetett ki ilyen célra Szegeden az állam, az önkormányzaton keresztül. Nagyjából 40 család kapta meg a 10-20 ezer forintos összeget, két részletben. Azok voltak rá jogosultak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesültek és halmozottan hátrányos helyzetűek. Ez egyfajta ösztönzés volt a legszegényebb rétegnek, hogy elvigyék a gyereket 3 éves korában óvodába. 2013 előtt még jóval többen kaptak ilyen támogatást.

Szeptembertől minden háromévesnek kötelező óvodába járni – jó ideje lehet tudni a következő tanévtől életbe lépő jogszabályváltozásról. Sokan azonban még mindig bizonytalanok, nem tudják értelmezni, pontosan mikortól kell a kicsit oviba vinni. A köznevelési törvény úgy fogalmaz, a gyermeknek abban az évben, melynek augusztus 31-éig a 3. életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi 4 órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki idén augusztus 31-éig betölti a 3. életévét, szeptember elsejétől óvodába kell járnia.

Ez alól csak a jegyző, illetve egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó adhat felmentést, ha a szülő kéri, és ezzel az óvodavezető és a védőnő is egyetért. Ha a családi körülmények, a gyerek képességeinek kibontakozása vagy sajátos helyzete ezt indokolja, az ötödik életév betöltéséig felmentést lehet kapni a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól. Szegeden a kicsik 90 százalékát eddig is 3 éves koruktól járatták szüleik óvodába.

– A maradék tíz százalék is vélhetően családi napköziben vagy magánóvodában volt, vagyis általánosságban kijelenthető, hogy a szegediek eddig is beóvodáztatták gyermekeiket – mondta el Rákosné Szilágyi Éva, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője.

Senki sem bújhat el a kötelező óvoda elől. Fotó: Frank Yvette
Senki sem bújhat el a kötelező óvoda elől. Fotó: Frank Yvette

Nagy létszámnövekedésre tehát nem számítanak a jogszabályváltozás életbelépésétől sem, de ha ez bekövetkezne, akkor is elbírná a rendszer. A városban jelenleg 4865 óvodai férőhely van, a mostani tanévben pedig 4432 gyerek jár az 50 óvoda 202 csoportjának valamelyikébe. Hogy jövőre mennyien lesznek, nem lehet még tudni, hiszen bölcsődébe csupán 524 olyan gyerek jár, aki biztosan óvodás korú lesz. A gyereklétszám évről évre csökken: négy éve még ötszázzal több óvodás volt Szegeden. Csoportot ennek ellenére jövőre sem zárnak be, így továbbra is bőven lesz hely azoknak, akik áprilisban be szeretnének iratkozni valamelyik óvodába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatag a hőszolgáltató anyagi helyzete

Kezességet vállalt tavaly a szegedi önkormányzat a hőszolgáltató tavalyi 300 millió forintos bankhiteléért. Tovább olvasom