Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Háromezer bomba Szegeden

Tizenkét perces tűzijátékban gyönyörködhettek a szegediek Szent István király napján. Több mint háromezer bomba süvített a magasba. A dinamikus, a zenével egyedülálló pontossággal összehangolt tűzijáték az önkormányzatnak hárommillió forintjába került.
Különböző képeket festettek az égre Fotó: Miskolczi Róbert
Több tízezren nézték végig szombaton Szegeden a rakparton és a Belvárosi hídon a tűzijátékot. A szokásoktól eltérve az idén hamarabb kezdődött az égi parádé. Eddig ugyanis a Dóm téri előadás szünetében rendezték a tűzijátékot. Szabó Sándor önkormányzati kabinetfőnök elmondta, azért döntöttek így, mert a Rómeó és Júlia szünete körülbelül fél tizenegyre esett, eddig azonban nem akarták húzni az időt, hogy a kisebb gyerekek is megnézhessék a kompozíciót. A tizenkét perces előadásért az önkormányzat hárommillió forintot fizetett a Fénypont Stúdiónak. Az árat nagymértékben befolyásolja az egy perc alatt fellőtt rakéták száma és minősége.

A szegedi cég az utóbbi tizenkét évben egyre színvonalasabb produkcióval szórakoztatta augusztus 20-án a város lakóit. Az idén –
Tradíció

A Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 20-i előadása után hagyománnyá vált a tűzijáték. Az idén sem szakították meg a sorozatot. A Rómeó és Júlia című előadás után, nem sokkal éjfél előtt indította a Leskovics Pirotechnika a rakétákat. A produkció szintén tizenkét percig tartott.

Bátyai Edina igazgató elmondta: hatszázezer forintot fizettek a látványosságért; a céggel a produkciókban is évek óta együtt dolgoznak, ezért tudtak ilyen árat kialkudni.  
csakúgy, mint tavaly – több mint háromezer pirotechnikai terméket lőttek fel. Ezek között volt vízre ugró és tűzijátékbomba, olyan rakéta, amely süvítve indult és csóvát húzott maga után. A látványt a bombatelepek fokozták: egyszerre több bombát indítottak, amelyek felrobbanás után befestették az eget. Ezenkívül a speciális hangeffektek létrehozásához olyan rakétákat indítottak, melyek iszonyatosan nagyot durrantak.

Sárosi József elmondta, hogy Magyarországon egyedülállóan olyan számítógépes rendszert fejlesztettek ki, amely az égi robbanásokat a zenei leütésekhez rendeli. Erről meggyőződhettek, akik a rakparton a színpad környékén helyezkedtek el. A hídon állók viszont semmit sem hallottak a zenéből.

A pirotechnikustól azt is megtudtuk, hogy olyan hatóanyagú bombákat használtak, amelyeket csak ott lehet fellőni, ahol százméteres körzetben nincs épület.

A szegedi tűzijáték tizenkét percig tartott. Sokak szerint rövid volt, mások viszont elegendőnek találták. – Azt kaptuk időben és látványban is, amit vártunk – jegyezte meg a kabinetfőnök, aki elárulta, hogy a szegediek jövőre még nagyobb és parádésabb tűzijátékra számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcalányokat keres a szegedi adóiroda

Harmincféle köztartozást hajthat be rajtunk a városi adóiroda. A tételek között olyan… Tovább olvasom