Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Háromszáz forint lehet a krumpli

Most kell feltölteni a készleteket krumpliból, a szegény ember kenyerének ára ugyanis szinte napról napra emelkedik. A dorozsmai nagybanin szombaton még 2800 forintért adtak egy zsák burgonyát, hétfőn azonban 3 ezernél már senki se adta olcsóbban. Egész Európában elfogyott a tavalyi termés.
„Nekem is ki van adva a feladat, hogy vegyek egy zsák krumplit" – erősítette meg a burgonyahiányról és -áremelésről szóló információimat Szilasi László, a dorozsmai nagybani piac vezetője. A múlt hét végére 2800 forinton tetőzött a zsákos krumpli ára – egy zsákba 30 kiló fér –, a hétfő reggeli nyitáskor azonban már 3 ezer forintot kértek a termelők az árujukért. Ebben benne lehet az is, hogy ők már tudták, amit a vevők nem. Hogy az egész országban hiánycikk lesz a szegény ember kenyere – ezért tartalékoltak a megmaradt árujukból és csak most állnak elő vele.
Jön az észak-afrikai

Termelői és kereskedői információk szerint nemrégiben francia kamionok vásároltak fel hatalmas mennyiségben krumplit a dél-alföldi piacokról. Ennek az az oka, hogy a tavalyi csapadékosabb időjárás miatt egész Európában jóval kevesebb burgonya termett. Nyugat-Európa elsősorban Észak-Afrikából szerzi be a hiányzó mennyiséget, és valószínűleg Magyarország is hamarosan afrikai importra kényszerül. Nálunk az utolsó évtizedben a felére apadt a burgonya termőterülete, most 22-23 ezer hektáron mintegy 600 tonna terem, ami jó termés esetén éppen csak fedezi a szükségletet.

Az áremelés mértéke rohamos: három hónappal ezelőtt a legolcsóbb piacon, a dorozsmai nagybanin még csak 2200 forintba került egy zsák krumpli. A mostani 3 ezer forinttal számolva egy kiló 100 forint, de ugyanez a portéka a Mars téren már 130-140. Az üzletekben ennél is többért vehetjük meg a ma már öregnek számító étkezési burgonyát – a Corában és a kisboltokban is egyaránt 170-180 forintot kérnek egy kilóért. Az előmosott, zacskós, hálós kiszerelésű, általában háromkilós csomagok ára ugyanakkor eléri a 800 forintot is! Az sem kizárt, hogy egy hónap múlva a 300 forintot is súrolhatja egy kiló krumpli ára. A burgonya mostani ára a másfélszerese a tavalyinak, egy éve a kemény márciusi fagyok idején a boltban csak 70 forintot fizettünk egy kilóért. Utoljára 2003-ban tört ki krumplimizéria az országban: mint ahogy azt akkor lapunkban megírtuk, a 2002-es 30-40 forintos kilónkénti burgonyaárak egy év alatt 130-140 forintra, az előző éves árszint több mint háromszorosára emelkedtek. Négy éve, akárcsak jelenleg is, a hiány lódította meg az árakat.

Az üllési Juhász Imre, aki termelőként, valamint vetőburgonya-kereskedőként harmincéves tapasztalatokkal rendelkezik, azt mondta el lapunk kérdéseire válaszolva: ilyen helyzetet még nem tapasztalt burgonyafronton, mint a mostani. Ő nem elsősorban a magas árak miatt panaszkodott, hanem azért, mert egész Európában nem talált vetőburgonyát. Szerinte pár héten belül országos hiány várható a piacokon is, amin csak az segíthet, hogy a korai tavasz miatt június helyett már április végén kapni lehet az újkrumplit. Két hónapra való burgonyát azonban szerinte is érdemes lenne készletezni a háztartásokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két héten belül kezdődik a kullancsirtás Szegeden

Az enyhe tél miatt a megszokottnál hamarabb és nagyobb számban támadnak a kullancsok Szegeden. A… Tovább olvasom