Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Háromszáz kis beteg gyógyul a szegedi gyermekklinikán

Együtt lehet a beteg kisgyerek az anyukájával, külön szobában, a szegedi gyermekklinika több osztályán. Így könnyebb ez a nehéz időszak a családok számára: nem kell egy túlzsúfolt szobában egymás szenvedését nézni. 10 év alatt 800 millió forint fejlesztés valósult meg az intézményben.
Színes falak a rideg fehér helyett – ezzel is próbálják elfeledtetni a kezelt gyerekekkel, hogy kórházban vannak. A játszószobában sok-sok könyv, bábszínház, számítógép, különféle játékszerek, akár egy óvodában. A rajz tanszék hallgatói által készített, színes képekkel, a vidám, mintás függönyökkel gyerekszobai hangulatúvá varázsolták a kórtermeket a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán. Szállodai stílusú bútorok a szobákban tévével, mindegyikhez külön fürdőszoba tartozik. Sok mindent megtesznek, hogy elviselhetőbbé tegyék az ott töltött időt a kis betegeknek, és a szülőknek is segítsenek. Mintha nem is kórházban járnék. Aztán nyílik a lift, és betolnak mellém egy csecsemőt. Rengeteg cső lóg ki belőle. Csak két napja született.

Az onkológiai osztályon Bartyik Katalin egyetemi adjunktus vezetett körbe minket. A kétszemélyes szobákban az édesanya együtt lehet a gyermekével, akár éjjel-nappal. Az egyik szobában találkoztunk Bihariné Szél Hajnalkával, aki 8 hónapos babájával, Dalmával él itt a kezelés ideje alatt – a kislánynál 6 hetesen leukémiát állapítottak meg.

- Teljesen elégedett vagyok mindennel, a nővérek és az orvosok is nagyon kedvesek. Sokat segítenek, információkkal, tanácsokkal látnak el, és mindent megtesznek, hogy a kislányom meggyógyuljon - mondta el lapunknak az anyuka.

Az onkológiai osztályon együtt lehet az anya a gyermekével. Fotó: Frank Yvette
Az onkológiai osztályon együtt lehet az anya a gyermekével.
Fotó: Frank Yvette

A kis Dalma nagyon mosolygós és vidám baba, annak ellenére, hogy ilyen súlyos beteg. Látszott rajta, hogy jól érzi ott magát, tetszett neki a vaku villogása, amikor fényképeztük.

A szegedi az ország legnagyobb gyermekklinikája 300 ágyával, a különböző osztályokon összesen 110 orvos dolgozik, és az elmúlt évtizedekben nagyon sok fejlesztés történt. Túri Sándor professzor 1999 óta a szegedi gyermekklinika tanszékvezetője, aki sokat tett azért, hogy az intézmény az ország egyik legfejlettebb, legkomplexebb klinikája legyen.

- 1980-ban Kelet- Európában elsőként nálunk állítottak fel műveseállomást. Itt található a ritka betegségek egyik országos központja.

Gyermeksívszebészet Budapesten kívül csak nálunk van az országban. Húsz év alatt 800 millió forintot költöttünk fejlesztésekre, melynek 95 százaléka közadakozásból jött össze - tudtuk meg Túri Sándor professzortól.
A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány egy mentőautója 24 órában Szeged 100 km-es körzetében ellátja és beszállítja a csecsemőket a szegedi koraszülött intenzív osztályra. Ezt a feladatot a gyermekklinika orvosai látják el másodállásban, de ezt nem fizetik meg jól. – Ha ez nem működne, katasztrófa lenne, regionális szakfőorvosként tudom, milyen kritikán aluli a helyzet a vidéki kiskórházakban, nincsen elég orvos, emiatt nem tudnak szakszerű ellátást biztosítani – hangsúlyozta Túri Sándor professzor.

Az újszegedi gyermekrehabilitácós osztályon a gyerekek speciális foglalkozást igényelnek, gyógytornászok, logopédusok, pszichológusok, hidroterapeuták segítik a gyógyulásukat. Nyaranta 2 hetes turnusokban táborokban vehetnek részt, főként a túlsúlyosok, szívbetegek, diabeteses, asztmás gyerekek. Különféle rehabilitációs programokat szerveznek nekik, naponta úszni járnak, kirándulnak a vadasparkban vagy a füvészkertben, mindezt ingyenesen vehetik igénybe.

Lelki támogatás

A krónikus betegségek esetén, a depressziós gyerekeket nem gyógyszerrel kezelik, különböző alternatív módszerekkel segítenek rajtuk, a pszichológusokon kívül gyógypedagógusok, szociális munkások is foglalkoznak velük. A súlyos betegségek esetén az egész családnak nyújtanak lelki támogatást, hogy könnyebb legyen átélni a nehéz időszakot. A legrosszabb bekövetkezésekor, egy szerettünk elvesztése esetén is számíthatnak a hozzátartozók segítségre, hogy fel tudják dolgozni a szörnyű tragédiát.

Olvasóink írták

  • 2. piszike64 2010. június 21. 10:52
    „én egy egész éven keresztül voltam bent a kislányommal.aki sajnos november 18-án hunyt el egy ambuláns ellenörzésen. Hirtelen lett rosszúl de már hiába volt a gyors segitség nem tudták megmenteni. én csak jót mondhatok az ottani gyógyitó személyzetről.akiket leginkább kiemelnék , mert mindvégig a gyermekem életéért küzdöttek . DR TÚRI SÁNDOR TANSZÉKVEZETŐ IGAZGATÓ, MINT KEZELŐORVOS. DR HASZON IBOLYA DOKTORNŐ. ÉS MÉD SOKAN MÁSOK. A REZIDENSEK KÖZÜL, DR SZÜCS BEÁTA, DR TAJTI ZSANETT,DR MOGYORÓSI LILLA,DR PÁSZTOR PÁL, DR GAVALLÉR GABRIELLA.KÖSZÖNÖM NEKIK AZ ÁLDOZATOS MUNKÁJUKAT . DE A NŐVÉRKÉKRŐL SE FELETKEZEM MEG. 2 EMELET. CSAK KERESZTNEVEKET MONDOK AKI VOLT OTT ISMERI ŐKET.ZSUZSI,GABI, IBOLYA, MARIKA, ÁGI,ADRIEN,BEA,RENI.AKIK HŐSIESEN ÁLLNAK HELYT NAP MINT NAP A BETEG GYEREKEKÉRT.SOK SIKERT NEKIK A TOVÁBBIAKBAN IS. EGY ANYUKA”
  • 1. boya2 2010. április 13. 07:12
    „Én is benn feküdhettem a kislányommal egy hetet a Szegedi gyermek klinikán!Minden elismerésem az orvosoknak és a nővérkéknek oda adó munkájukért,és a kedvességükért!!Egy anyuka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétesfesztivál a Lovasparkban

Háromnapos lesz a harmadik rétesfesztivál Újszentivánon. Az édes ünnepet a Lovasparkban rendezik április 16–18-án. Tovább olvasom