Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi intézményeknek. Van kórházvezető, aki adósságtörlesztésre, más a baleseti sebészet fejlesztésre vagy napi kiadásokra használja fel az összegeket. A szegedi klinikákon csak gyors segélyre elég az összeg.
Több százmillió forint kiegészítő támogatást ad a szaktárca a megyei egészségügyi intézmények egy részének, amit a szolgáltatóknak a július és szeptember közti időszak ellátásaihoz kell felhasználniuk. Az összességében hatmilliárdos alap – ami többnyire a kisebb kórházak fel nem használt finanszírozásából származik – az ország nyolcvankét, legmagasabb szintű ellátást nyújtó intézménye között oszlik meg. A tárca ezt a betegforgalom és az ügyeleti ráfordítások növekedésével indokolja, de szeretnék azt is elérni: csökkenjen a várólisták kialakulásának esélye, illetve hossza.

Várkonyi Katalin, a szentesi kórház főigazgatója azt mondja: nagyon jól jönne, ha azonnal megkapnák a 45 milliós pluszfinanszírozást – a tárca azonban mindig három hónapos csúszással fizet. A juttatás tehát leghamarabb októberben érkezik meg hozzájuk. Az összeget az intézmény nagyjából 700 milliós adósságának csökkentésre használják fel, amiből a lejárt határidejű beszállítói tartozás 330-340 millió forintot tesz ki. A vezető hozzátette, ahhoz, hogy talpon maradjanak, önkormányzati hitelre lesz szükségük: a közgyűlés által megajánlott 90 milliós összeg felét tudják most felvenni, amivel talán áthidalhatják a szűkös hónapokat.

Közel 12 millió forintot kap a makói kórház, Baráth Lajos főigazgató az összeget a baleseti sebészeti ellátás fejlesztésére szeretné költeni. Mint mondta, ennek szükségessége egyre nyilvánvalóbbá válik: az M43-as úton szinte már naponta történik súlyos baleset – legutóbb például a román busz karambolja –, a sérülteket pedig a távolabbi Szegedre kell szállítani, ami állapotuk romlásához vezethet. Hogy az összeg elegendő legyen, azt kiegészítené az egynapos sebészeti ellátásra nyert keret egy részével is. A vezető hozzátette: bízik benne, hogy szeptember után már automatikusan havonta megkapják a most még pluszként adott juttatást.

– Az elmúlt hónapokban valójában már felhasználtuk, elköltöttük az összeget, hiszen el kellett látnunk a finanszírozáson felüli betegeket is – mondta el Bálint Beatrix, a deszki tüdőkórház igazgatója. Az intézmény 8,7 millió forintot kap pluszban a tárcától, ami fedezi eddigi többletköltségeiket. Visszaforgatják azt a napi működés költségeibe: gyógyszereket, gyógyászati eszközöket vásárolnak belőle.

A szegedi klinikai központ 276,5 millió forint többletfinanszírozást kap a minisztériumtól. Kovács Iván stratégiai igazgató megjegyezte: mivel az intézmény a betegellátás csúcsán áll, mindenkit el kell látniuk – akár van rá finanszírozás, akár már elfogyott. Ezért – mivel az intézményben éves szintén 1,2 milliárdos forráskivonás történt – a pluszpénz épp csak annyira elég, amire adták. Vagyis a teljesítményük erőteljes korlátozása mellett is elkerülhetetlen júliusi, augusztusi és szeptemberi tvk-túllépés finanszírozására. A korábban felhalmozott adósság törlesztésére viszont nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fütyülnek a korlátozásra

Harminc kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a Bertalan hídon, mert a hőtágulásáért felelős… Tovább olvasom